Kahve Lifi: Doğayı korumaya ve topluma doğa bilinci kazandırmaya yönelik çalışmalara ilginç örneklerden biri de kahve takviyeli kumaş. Bu kumaş gerek çevre duyarlılığı gerekse mühendislik uygulamaları açısından özel bir övgü hak ediyor.
Tayvan kökenli bir firma olan Singtex Industrial Co. tarafından geliştirilen ve ticari olarak S. Cafe adı altında piyasaya sürülen kahve takviyeli kumaş, doğal kaynaklı tekstil ürünlerine güzel bir örnek. S. Cafe teknik kompozit bir lif ve kahve posaları ile yapılıyor. Kumaşın önemli özelliklerinden biri doğal olarak kötü kokulara karşı koruma sağlaması. Kahvenin kendi doğal aroması kumaşın üretimi sırasında gideriliyor. Üretim süreci bambu lifinin üretim sürecine benziyor.
İplik, Singtex Co. tarafından geliştirilen ve patenti alman bir yöntemle 160°Cde kahve parçacıklarının karbonizasyonu ile yapılıyor. Atık kahve posalarının nano ölçekte küçültülüp yeniden tekstil yüzey kaplaması olarak kullanılması yöntemi de yine aynı firma tarafından geliştirilmiş.
Bir fincan kahve posası ile iki tişörte yüzey kaplama yapılabiliyor. Polyester, naylon ve diğer geleneksel liflerle karıştırılarak kumaşlar üretilebiliyor. Kahve takviyesi yapılan kumaşların en belirgin özellikleri kötü kokulara ve zararlı UV ışınlara karşı koruma sağlamaları ve daha çabuk kurumaları. Elde edilen kahve ipliği çok işlevlidir ve her gün kullanılan dış mekan ve spor performans giyiminden ev eşyalarına kadar çeşitli ürünlerde kullanılabilir
Kahve çekirdeğinin yapısı gözenekli olduğundan kahve takviyeli kumaşların hava ve nem geçirgenliği daha iyi oluyor. Kahve takviyeli lifin en büyük dezavantajı ise kahve parçacıklarının %2den fazla kullanılması durumunda kumaşın mukavemet özelliğinin azalması.
Kahveli kumaş ile yapılmış ilk giysi Fransız firması Eider Action Wear tarafından üretilen bir spor giysisi. Ancak Timberland, New Balance, North Face, Nike ve Puma gibi dünyaca bilinen firmaların kahveli kumaşa ilgi göstermesi, kahveli kumaşın sadece kahve düşkünleri için hazırlanmış fantezi bir ürün olmadığını gösteriyor.
Kahve Lifi Kumaşın Önemli Özellikleri
- Hızlı Kurutma: Kafe teknolojisinin en önemli özelliği, kahve öğütülmüş elyafın daha hızlı kuruma kapasitesine sahip olmasıdır, bu da nemi ciltten kumaşın dış yüzeyine sürekli hareket ettirdiği anlamına gelir. Scafe kumaş vücut nemini vücuttan atmosfere uzaklaştırır. Kumaşta geçici bir işlem değildir, bu özellik kalıcı olması asla yıkanmaz.
- Koku kontrolü: Nano boyutlu kahve granülleri, elyafın içine kalıcı olarak yerleştirilmiştir. bu kahve parçacıkları kokuyu emer. Kahve lifinden yapılan diğer kumaşlar, gün boyu üretilen vücudumuzdan çıkan kokuyu emmeye yardımcı olur.
- UV koruması: Cafe kahve öğütülmüş lif, iplik veya kumaş için uzun ömürlü doğal ve kimyasal madde içermeyen, UV ışınlarını yansıtan ve konforlu dış mekan deneyimi sağlayan dev mikroskobik gözeneklerle donatılmıştır.
- Çevre Dostu: Cafe teknolojisi, aksi takdirde çöp depolama alanına girecek olan geri dönüştürülmüş kahve alanlarını kullanır, kahvenin geri dönüşümünü genişletmek atıklara değer verir.
Bunun dışında, S. cafe, genel kumaşlara kıyasla vücudumuzun ısısını yaklaşık 1-2 c arasında soğutabilen bir başka sürdürülebilir iplik. Aslında, kumaşın kendisi soğutma hissi verir.
Kahve Lifi Kumaş Kullanım Alanları
- Giyim Tekstil: Kıyafetlerde kahve lifi kullanılabilir. Kıyafet gibi tekstil ürünleri, spor kıyafetlerinde, tişörtlerde ve hatta spor sütyenlerinde kullanılabilir. Kahve lifi yüzde 200 daha hızlı kurutma kapasitesi sunduğundan, spor kumaşı üretiminde kullanılabilir. Çevre dostu kumaş, herhangi bir deterjan gerekmeden kolayca yıkanabilir.
- Ev mobilyası: Kahve öğütülmüş elyaf esas olarak giyimde kullanıldı, ancak bu malzeme kahve dükkanı ve ev eşyaları için iç tasarımdaki yapıların bir parçası olarak kullanılabilir.
- Atletik giyim: Kavrulmuş kahve doğal koku giderici özelliklere sahiptir, böylece kahve ipliğinden yapılan kumaşlar Atletik aşınmada harika kumaşlara sahiptir. Ter emmek için tasarlanmıştır. Bunun dışında, kahve lifinin daha hızlı kuruduğu ve UV kalkanı görevi gördüğü, dolayısıyla kumaşın atletik giyim için kullanışlı olduğu görülmüştür.