SÜRDÜRÜLEBİLİR KUMAŞ ÇEŞİTLERİ

Sürdürülebilir kumas
Tarafından | 9 Aralık 2019

Sürdürülebilirlik (Sustainability) Nedir?

En basit anlamıyla, insanoğlunun bugünkü ihtiyaçlarını karşılayıp gelişirken, gelecek nesillerin de kendi ihtiyaçlarını karşılayabilme yetisini riske atmamasıdır. Sürdürülebilirlik ekosistemi bozmadan ve çevreyi kirletmeden, doğal kaynakları sorumlu bir şekilde kullanma prensibine dayanır. Çünkü insanoğlu neslini devam ettirmek istiyorsa kendinden sonra geleceklere, torunlarına, torunlarının çocuklarına, ihtiyaçlarını karşılayıp yaşamlarını sürdürebilecekleri bir dünya bırakmaya borçludur. Fakat ürettiğimiz çöp miktarı, tüketim alışkanlıklarımız, kaynakları geri dönüştürme  konusundaki yetersizliğimiz, hava, su ve toprağı kirletme hızımız göz önüne alındığında bu günkü koşulları dahi bırakabilmemiz fazla iyimser bir tablodur. Bu yüzden hemen harekete geçilerek daha sürdürülebilir bir dünya için çalışmalıyız.

Sanayileşmenin hız kazanmasıyla birlikte kaynakların tüketimi ve atık üretimi hızla artmaktadır. Bu durumda pek çok ülke ve devlet gelecekte büyük bir felaket ile karşı karşıya kalmamak ve gerekli önlemleri şimdiden almak için “sürdürülebilirlik” kavramına önem vermeye başlamıştır. Sürdürülebilir tekstil ile ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.

Tekstil Sektöründe Sürdürülebilir Kumaşlar Hangileri?

Alışveriş yaparken bilinçli bir seçim yapmak için bir kumaşın üretimi cinsi hakkında mutlaka bilgi edinin. Her kıyafet parçasının çevreye etkisi bulunmaktadır ancak ne tür bir etkisi vardır? Tüketiciler, kumaş yapımına giden ve kullanımdan sonra ortaya çıkan ürünlerin üretim sürecini öğrenmelidir.

Keten Lifleri

keten ipligi
Yemek üretimi için uygun olmayan engebeli arazide yetiştirilebilecek ketenden yapılmış bitki bazlı bir kumaştır. Bu, daha yaygın olarak Avrupa’da ve daha az Çin’de olduğu halde kimyasal madde olmadan yetiştirilebilir ve işlenebilir.

Pamuk Elyafı

penye ring pamuk ipligi
Giyim, mobilya, rayon ve sentetik gibi diğer tekstil karışımlarında kullanılan tüm kumaşların dörtte birini oluşturan doğal bitki bazlı bir elyaftır. Dayanıklı, nefes alabilen ve çok yönlü bir kumaştır. Ayrıca, sentetik kumaşların neden olduğu hasar göz önüne alındığında, büyük bir artı olan biyolojik olarak parçalanabilir. Organik pamuk kimyasal etkiyi artırabilir, ancak ürün verimi azaldığı için daha fazla toprağa ihtiyaç duyar.

Yün Lifleri

kamgarn yun ipligi
Sert, kırışmaya dayanıklı, esnek (orijinal şeklini koruyarak iyi demektir) ve nemli hissetmeden önce ağırlığının yüzde 30’una kadar emebilir. Kimyasal kullanılmadan renkli boyaları kolaylıkla tutar. Yün, mikrofiber dökülme korkusu olmaksızın dış mekanlarda belirgin bir şekilde öne çıkan suya dayanıklı sentetiklerin ve polyesterin birçoğunun yerini alabilir. Yün ile ilgili en büyük sorun, koyun burkmasından kaynaklanan metan emisyonlarıdır. Yünün karbon ayak izinin tahmini yüzde 50’si, daha büyük emisyonları kumaş üretim sürecinden gelen diğer kumaş endüstrilerinden ziyade koyunların kendisinden gelmektedir.

Rayon ve Modal Elyafları
flos ipligi

 

İnsan yapımı kumaşlardır ve selülozdan üretilmektedir. Modal durumunda, selüloz yumuşak ağaçlardan gelir ve viskon rayon genellikle bambudur. Ham ürün biyolojik olarak parçalanabilirken, karbon disülfid de dahil olmak üzere kumaşa dönüştürmek için gerekli olan kimyasallar güvensizdir. Selüloz kaynağı da sorgulanabilir. Çin’de yapılan suni ipek kumaşlar, muhtemelen tekstil üretimi için özel olarak dikilen, bambu için yol açmak için eski büyüme yağmur ormanlarının tahrip edildiği Endonezya’dan gelmektedir.

Polyester Elyafları

polyester ipligi
Şu an giyim sektörünün %60’ında polyester elyaflar giysi sektörüne hakim durumdadır. İnsanlar, esnekliği, dayanıklılığı ve rahatlığı için bu kumaşı tercih etmektedir. Şu anda bildiğimiz, her yıkamanın plastik mikro fiberleri su yollarına bırakması ve bunların süresiz olarak devam etmesi, gölleri ve okyanusları kirletmesi ve hayvanlar tarafından ve dolaylı olarak insan tarafından yutulmasıdır.

rayon modal e1576141189526

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir