BİNDALLI KIYAFETİ TARİHÇESİ

Kina elbisesi
Tarafından | 5 Aralık 2019

Bindallı’nın tanımı: Kadife ya da atlas kumaş üstüne, sırma, kılaptan ya da sim ile, serpme dal, yaprak, çiçek motifleri işleyerek elde edilen işlemeli kumaşlara bindallı adı verilir. Bunlar için genellikle, koyu kırmızı, mor, lacivert ve benzeri koyu renkli kumaşlar seçilir.

Gelinlik, önemli günlerde giyilen özel kıyafetler ve örtü yapımında kullanılan bindallının kültürümüzde önemli bir yeri vardır. Bu ad, günümüzde kumaşın kendinden çok, kıyafetin adı olarak bilinmektedir.

Bindallı Nerenin Yöresel Kıyafetidir?

Bindallı Eski Osmanlı yöresinden kalma geleneksel bir kıyafettir. Tokat yöresinde çokça giyilen bu kıyafet genelde özel günler (kına gecesi, düğün) gibi çift birleştirme törenlerinde giyilmektedir. Üzerindeki işlemeler ile büyük bir sanata sahiptir. Eskiden kadınlarımız bu kıyafetle insanların ne kadar düzenli, zengin ve görgülü olduğunu anlamaktaymış 

Kına gecelerinin yıllar öncesine dayanan adetlerinden birisi de bindallı kullanımıdır. Bindallılar; kadife,ipek, saten, atlas kumaştan yapılan üzerilerine çeşitli desenler işlenerek gösterişlerine daha fazla estetik katılan uzun giysilerdir. Osmanlı döneminde hemen hemen her düğünde veya kına gecesinde bindallılar kullanılırdı.

Bindallılar, günümüzde daha çok Anadolu‟da ve diğer şehirlerde düğün örf ve âdetlerine dikkat eden insanlarımız tarafından tercih edilmektedir. Aynı zamanda düğünlerde kırmızı, pembe, lacivert bindallılardan sonra beyaz bindallı moda olmuş sonraları yerini Avrupa âdeti olan gelinliklere bırakmıştır. Fakat şu anda bazı şehirlerde sadece kına gecelerinde değil, düğünlerde de bindallılar kullanılmaktadır. Önceleri el işçiliği, kumaşın zor bulunması gibi sebepler dolayısıyla pahalı olan bindallılar, gelişen teknoloji sayesinde herkesin alabileceği bir elbise hâline gelmiştir. Kına kemeri, şalvarı, kına başörtüsü, çarıkları tamamlayıcı unsurlarıdır.

Bindallı, kartondan hazırlanan motiflerin, kadife, çuha, atlas, keçe, arakiye kumaşlarının üstüne aplike yöntemiyle, altın, gümüş, sim (ipek ipliğin üstü gümüş ince tel sarılmış şekli) veya altın, gümüş kaplamalı bakır tellerin kartonun üzerinden iğne ile sarma usulü ile geçirilmesi yoluyla yapılır. Bu tür kumaşlara, yaygın olarak kullanıldığı yerler olan gelin elbiseleri, gelin yatağı veya sünnet yataklarının, yorgan, yastık takımlarının üzerine yapılan çiçek ve dallı motiflerin, elbisenin veya yatak takımının tümünü kaplamasıyla meydana gelen güzel ve zengin görümünden ötürü bindallı adı verilmiştir.

Bindallı”ya bazı yörelerde Maraş işi, sırma veya sim işi de denilir.

Bindallı sanatı”nın geçmişi 14.-15.yüzyıllara kadar gitmektedir. Ancak, o devirde elle dokunmakta olan kadife ve atlas kumaşların yapılışları ve kullanılan tel ile teknik tümüyle farklıdır.

bindalli kiyafetleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir