SELANİK (CARDIGAN) KUMAŞ ÖZELLİKLERİ

selanik kumas goruntusu
Tarafından | 1 Mart 2016

Selanik (Cardigan) kumaşlar, çift plakalı ribana ve interlok makinelerinde ilmek ve askı hareketlerinin örgü raporu içinde uygun bir şekilde yerleştirilmesi ile oluşturulan tek iplikli, iri örgülü ve incili görünümlü bir örme kumaştır.

Sportif giyim, ceket, üst giyim vs başta olmak üzere dış giyim ürünlerinde çok sık tercih edilmektedir. Selanik kumaş, ekonomik açıdan da uygun fiyata sahip olan kumaş türlerinden biridir.

İki yüzü farklı görünüme sahip olan örme kumaş çeşididir. İnce ve kalın çeşitleri vardır. Günümüzde gelişmiş makinelerle birçok farklı kumaş çeşidi üretilmekte olan çift katlı örme kumaşlar arasında yer alır. Satın almak istediğinizde tam ve yarım selanik örgü olarak iki farklı selanik kumaş görürsünüz. Tam selanik kumaşların yüzeyinde görülen ilmekler yarım selanik kumaşa göre daha büyüktür. Bunun haricinde iki kumaş arasında çeşitli örme farklılıkları da mevcuttur.

half cardigan

Selanik Örgü Yapısı

Selanik Kumaş Özellikleri

  • Selanik Kumaş Kışlık mı?: Selanik kumaş ince ve kalın olarak ayrı şekilde üretilmektedir. Ancak bizim piyasada gördüğümüz selanik kumaşlar genelde kalın ve kışlıktır.
  • Selanik Kumaş Esnek mi?: Selanik kumaşlar fazla esnemeyen kumaşlardandır.
  • Selanik Kumaş terletir mi?: Terletme kumaştan kumaşa farklılık göstermektedir. Her kumaş türünün kendine göre avantajlı ve dezavantajlı olduğu noktalar vardır. Örneğin %100 polyester kumaşlar kışın soğuk tutarken yazında terletmektedir. Ancak fazla kırışmazlar ve hafiftirler. Bu sebeple %100 değilde %50 polyester kumaşlar tercih edilir.
  • Selanik Kumaş Nasıl Yıkanır?: Kumaş akrilik ise daha yumuşak olur, kolay yıkanır ve çabuk kurur. Yün ise daha sıcak tutar ve kışın çokça tercih edilir.

Tam Selanik Örgüler

tam selanik orme

Tam selanik örme kumaş görünümü

İlmek ve askı kombinasyonu ile oluşturulan tek iplikli ve iri örgülü kumaşlar için uygulanan bir örme tekniğidir. Birinci sırada alt silindirdeki iğneler ilmek, üst silindirdeki iğneler ise askı oluşturur. Diğer sırada ise ilk sıradaki işlemin tam tersi alt silindirdeki iğneler askı oluşturur. Üst silindirdeki iğneler ilmek oluşturur.

Yarım Selanik Örgüler

Yarim selanik orme

Yarım selanik kumaş görünüşü

Yarım selanik örgülerin tam selanik örgülerden farkı örgü raporunun iki sırada bir tamamlanmış olması ve ön yüzeyde oluşan ilmeklerin tam selanik örgüdeki ilmeklere göre daha küçük olmasıdır.

Yarım selanik örgüde, ilmek ve askı kombinasyonu ile oluşturulan tek iplikli atkı örme söz konusudur. Örgü raporu iki sıradan oluşur. Ön yüzde birinci sırada, bir iğne bir ilmek diğer iğne askı yapar (bir sıra dolu iğne rib yapar) ikinci sırada ise tüm iğneler ilmek yapar, yani örme işlemini yapar (alt silindirdeki iğneler ilmek, üst silindirdeki iğneler askı işlemi yapar). Kumaşın arkasında boyuna yönde belirgin fitil yapıları görünürken ön tarafta birbirine bitişik düz ilmek çubukları görülür.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir