Klasik Şerit Birleştirme Makinesinin Görevleri
- Tarak makinesinden gelen bantları (16–20–24–32 adet) birleştirmek
- Şeritteki düzgünlüğü artırmak
- Katlama görevini yaparken az bir çekimle (1,1 – 2,5 kat) lifleri boyuna paralel hâle getirmek
- Lifleri bant formundan yumak (vatka) haline getirmek
Çalışma Prensibi
Şerit Birleştirme makinesi, girişte besleme düzeni, çekim sistemi, vatka sarım ve vatka transport sistemi ana kısımlarından oluşur.
Tarak makinesinden gelen kovalar makine sehpası arkasına besleme düzenine yerleştirilir. Kovalardan alınan bant uçları (16–20–24–32 adet) makinenin besleme masasında (tablo) yan yana birleştirilir. Besleme silindirine verilir.Buradaki bant miktarı makinenin dublaj sayısıdır. Daha sonra çekim tertibatına iletilir. Buradaki tabaka hâlindeki bantlar çok az (1,1 – 2,5) çekilir. Makaraya sarılarak 12 kg vatkalar hâline getirilir. Bir vatkada 200 m kadar bant tabakası bulunur.
Makineye Besleme Yapma
Besleme kısmı: Her tarak makinesinden çıkan şeridin düzgünsüzlük değerleri farklıdır. Bantlar şerit birleştirme makinesine, tarak makinesi kovalarına numaralar verilerek veya şeritler bağlanarak dolu vaziyette getirilir. Bu işlem neticesinde cağlık kısmına bağlanacak bantlar aynı tarak kovaları yan yana gelmeyecek şekilde dizilmiş olur. Bu işleme çaprazlama denir. Böylece hedeflediğimiz homojen karışım oranlarına bir adım yaklaşmış oluruz.Kovalardan alınan bantlar, üzeri nikelajlanmış besleme masası üzerinden kaydırılarak veya dönen taşıyıcı metal silindir çifti arasından geçirilerek makinenin çekim kısmına aktarılır. Silindir çiftleri hem bandın belli bir düzen dâhilinde taşınması görevini yapar hem de bant koptuğunda swich görevi yaparak makinenin durmasını sağlar. Makinelerinde (16–20–24–32 adet) dublajlama yapılır. Birden fazla bant aynı anda cer çekim kısmına gönderilir.
Çekim kısmı: Çekim tertibatları 3 veya 4 silindir çiftinden oluşur. Bu silindir çiftleri birbirinden ekartman mesafesi kadar uzaklıktadır. Bu makinenin amacı dublaj olduğu için çekim değerleri çok düşüktür.
Vatka sarım kısmı: Çekim kısmından çıkan lifler vatka sarım kısmında makara üzerine 200 metre vatka Şeklinde sarılır.
Makinede Üretim Yapma
Üretime başlamadan önce makinenin kontrol edilmesi gerekir. Kapakların kapalı, ayarlarının ve beslemenin yapılmış olmasına dikkat edilmelidir. Makine, kontrol panosundaki başlat düğmesine basılarak çalıştırılır . Çalışma anında beslemedeki şerit bittiğinde dolu şerit kovaları ile değiştirilir. Çekim kısmında silindir sarması durumunda makine durdurularak çekim silindiri ve baskılar temizlenir. Tülbent sevkinde oluşacak kopuklar ve sarım kısmındaki hatalar takip edilerek giderilir. Makine üzerindeki ışıklı uyarı sistemi bize hataların hangi noktalarda oluştuğunu gösterir. Işık rengine göre zaman kaybetmeden hata tespit edilir ve giderilir.