TEKSTİLDE PH DEĞERİ

ph değeri
Tarafından | 16 Aralık 2022

Tekstil ürünlerinin yüksek pH değeri, insan vücudunun cilt yüzeyindeki zayıf asit ortamını tahrip etmekte ve kaşıntıya neden olmakta, hatta cildi diğer patojenik bakterilere karşı savunmasız hale getirmektedir.

Bunun yanı sıra kumaşın yüksek veya düşük pH değerine sahip olması, depolama sırasında zarar görmesini kolaylaştırmaktadır. Aslında tekstil ürünlerinin pH değeri sadece tüketicilerin sağlığı ile değil, aynı zamanda tekstil ürünlerinin kalitesi ile de yakından ilişkilidir.

pH değeri, hem asitliği hem de alkaliniteyi ifade etmekedir. Bu değer 0 ile 14 arasında değişmektedir. 7 değeri nötrdür. Giysilerdeki pH değerleri, ovalama, ağartma, terbiye ve son yıkama işlemlerinden büyük ölçüde etkilenmektedir. pH değerini belirlemek amacı ile doğal ve sentetik tekstil elyafları test edilmektedir. pH değerini belirlemek için, kumaşlarda kalan asit ve alkali içerikler test edilmektedir. Cilt ile doğrudan temas eden kumaşların pH değeri için nispeten daha yüksek bir gereksinim bulunmaktadır. pH değeri, zayıf asit veya nötrlük arasında olusa, ciltte kaşıntı olmamaktadır.

Gelişmiş laboratuvarlarda gerçekleştirilen pH değeri testlerinde dikkate alınan standart şudur: TS EN ISO 3071 Tekstil – Sulu özütte pH tayini.

Tekstil ve hazır giyim üretiminin yanı sıra giysi yıkama ve terbiye işlemlerinde kullanılan çeşitli kimyasal maddeler, ürünün pH değerini etkilemektedir.

İdeal pH Değeri

pH değeri, tekstillerin bir güvenlik indeksidir ve standart, 4,0 ila 9,0 arasında bir pH değeri gerektirir. Daha yüksek veya daha düşük pH değeri, tekstilin performansını etkilemekle kalmaz, aynı zamanda tekstilin kullanımı sırasında insan sağlığına belirli zararlar verebilir. İnsan derisinin pH’ı 4,5 ile 6,0 arasındadır ve hafif asidik olması cildi bakteri ve virüslere karşı koruyabilir. İnsanlar yaşlandıkça, ciltleri eskisinden daha nötr ve daha az antibakteriyel hale gelir. Nötr veya hafif asitli tekstiller insan vücudu için iyidir. Tekstilin pH değeri çok yüksek veya çok düşük ise cilt yüzeyi kolayca zarar görür.

pH Değeri Testi

pH değeri, çözeltinin asit-baz derecesini ifade eder. Çözeltinin asit-baz derecesi, çözeltideki hidrojen iyonu konsantrasyonu ile ifade edilir. pH değeri, çözeltideki hidrojen iyonu konsantrasyonunun negatif logaritmasıdır ve göstergeler, test kağıtları, reaktifler vb . ile ölçülebilir . Tekstil su ekstraktlarının pH değeri bir pH metre ile ölçülebilir.

ph oranlar

pH nedir?

pH değeri, bir çözeltinin asit-baz kuvvetinin bir ölçüsüdür. Çözeltideki hidrojen iyonlarının konsantrasyonunu ifade etmenin basit bir yoludur (pH=-lg[H+]). Değer genellikle 1-14 arasındadır ve 7 nötr değerdir. Çözelti ne kadar asidikse, değer o kadar düşük ve alkalinite ne kadar güçlüyse, değer o kadar büyük olur.

pH testinin önemi

İnsan derisinin yüzeyi, pH’ı 5,5 ila 6,0 olan zayıf asidik bir ortamdadır. Asidik ortam, belirli patojenik bakterilerin büyümesini ve çoğalmasını engelleyebilir, dış patojenlerin istilasını önleyebilir ve cildi enfeksiyondan koruyabilir. PH çok asitli veya çok alkali ise, vücudun zayıf asidik ortamı yok edilerek ciltte kaşıntıya veya alerjiye neden olur.

Tekstil pH testi prensibi

Tekstil, damıtılmış veya deiyonize su ile ekstrakte edildikten sonra, ekstraktın pH değeri cam elektrotlu bir pH metre kullanılarak ölçülür.

Tekstillerin aşırı pH’ının nedenleri

Boyaların üretimdeki etkisi: yaygın olarak kullanılan reaktif boyalar, Shihlin boyaları ve kükürt boyalarının tümü alkalin koşullar altında üretilir. Kumaş yüzeyi iyi yıkansa bile üretim suyunun pH değerinden etkilenecektir.

Baskı ve boyama işleminin etkisi: Rafine, boyama, baskı ve pamuk, yün, ipek, polyester, naylon ve akrilik gibi diğer tekstillerden sonra, kumaşların hepsinde alkaliler, asit kimyasalları ve yardımcı maddeler bulunur ve farklı pH değerleri vardır. . Yıkama, sabunlama, asit nötralizasyon, kurutma ve diğer işlemlerden sonra kimyasal katkıların miktarı fazla ise veya yıkama sonrası işlem yetersiz ise tekstilin pH değeri standardı aşacak ve tekstilin giyilebilirliğini etkileyecektir.

Kumaşın etkisi: farklı kalınlıktaki kumaşlar kumaş yüzeyinin pH değerini etkiler, ince kumaşların boyamadan sonra yıkanması kolaydır ve kumaş yüzeyinin pH değeri düşüktür; kalın kumaşların boyamadan sonra yıkanması nispeten zordur ve kumaş yüzeyinin pH değeri nispeten yüksektir.

Laboratuvar personelinin çalışma hatasının etkisi: test edilen kumaşın farklı kuru nemi, farklı ekstraksiyon sıcaklığı, farklı ekstraksiyon süresi vb. kumaş yüzeyinin pH değerinin ölçüm sonucunu etkileyecektir.

Tekstil pH’ını niteliksiz iyileştirmeye yönelik önlemler

Asit-baz nötrleştirme: daha asidik için alkali ekleyerek nötrleştirme, daha fazla alkali için asit ekleyerek nötrleştirme, genellikle kullanılan asit asetik asit veya sitrik asittir ve alkali soda külüdür. Boyama ve terbiye işleminin iyileştirilmesi: suyla yıkamayı vb. artırın. Yüksek kaliteli hammaddeler, boyalar vb. seçin ve bunları kaynağından ortadan kaldırın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir