VİSKON KUMAŞ ÖZELLİKLERİ

viskon
Tarafından | 26 Ekim 2017

Son yıllarda birçok giyim alanında sıklıkla kullanılır bir hale gelen viskon kumaşın ham maddesi kayın ağacıdır. Doğal bir işlem sürecinden geçen viskon kumaşın tekstil sektöründe kullanıldığı birçok alan bulunmaktadır. Görsel olarak da bir hayli şık olan viskon kumaşın, teri emme ve nem alma kapasitesi de oldukça yüksek olduğu için kullanım bakımından rahatlık vaat etmektedir.

Viskon kumaş, genel olarak kaygan bir yapıdadır, görsel olarak da satene benzer. Ancak bu kumaş türü oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir. İlk üretildiği dönemlerde gerçek ipek ile çok fazla benzerlik gösterdiği için üretimine engel olunmak istenmiştir. Bu da yapay ipek yani viskon kumaşın suni ipek adı ile piyasaya sürülmesine neden olmuştur.

viskon kumas elbise

Viskon kumaştan şık bir elbise

Viskon Kumaş Yapışır mı?

Viskon kumaş, ten ile uyum sağlayan, kaygan bir yapısı bulunan oldukça kullanışlı bir kumaştır esasen. Yumuşak yapısı nedeniyle kullanım sırasında rahat hareket etmeyi sağlar. Ter emen yapısı nedeniyle vücuda yapışmaz ya da teni belli etmez. Ayrıca tüylenme yahut elektriklenme gibi sorunlar da viskon kumaşta yaşanmayan sorunlardır. Ancak viskon kumaşın da bazı olumsuz yönleri bulunmaktadır:

  • Yüksek sıcaklıkta yıkandığında çekme olasılığı çok fazladır. Buna ek olarak sıkıştığında kolaylıkla kat izi oluşabilmekte, kırışabilmektedir.
  • Güvelere karşı dayanıklı olsa da, böceklere karşı hassas yapıda bir kumaş türüdür.

Viskon Kumaşın Diğer Özellikleri Nelerdir?

Viskon kumaş, birçok alanda kullanılabilir. Spor kıyafetler, klasik ceketler, iç çamaşırları, asta ve pantolon gibi giysilerde geniş bir kullanım alanı olmasının yanı sıra ev tekstilinde ve perde, masa örtüsü ya da çarşaf gibi ürünlerde de sıklıkla tercih edilen bir kumaş türüdür.

  • Üzerine baskı yapılabilen bir kumaş türü olduğu için kişisel tasarımlar kumaş üzerinde denenebilir.
  • Baskı gibi, boyanması da oldukça rahat bir şekilde gerçekleştirilebilir. Kumaş boyamalarında genellikle viskon kumaş bu nedenle tercih edilmektedir.
  • Uzun bir süre boyunca kullanılsa bile tiftiklenme yahut tüylenme gibi sorunlar oluşmadığı için dayanıklıdır.
  • Yıkandığında çok çabuk kurur.
  • Viskon kumaşın esnek bir yapıya sahip olduğu söylenemez. Esneme payı elbette ki bulunmaktadır fakat birçok kumaş türüne göre bu pay bir hayli azdır. Bu nedenle de genel olarak abiye ya da iç giyim tekstilinde tercih edilen bir kumaştır.
  • Yanıcı özelliğe sahip olduğu için kullanımı sırasında çok dikkatli olunmalıdır.
  • Viskon kumaş canlı renk seçeneklerinin kullanımına uygun bir kumaş türü olduğu için genel olarak renkli ve otantik giysilerin üretiminde bu kumaştan yararlanılmaktadır. Ütülenmesi ve kuruması da oldukça kolay olduğu için tercih edilebilirliği fazladır.

VİSKON KUMAŞ ÖZELLİKLERİ” için 3 görüş

  1. Ebru Bektaşoğlu

    Merhabalar ?

    Kıyafet kumaşları ve malzemeleri hakkında hazırlamış olduğunuz faydalı yazınız için teşekkür ederim. ? İzninizle, kumaş seçimiyle ilgili blog yazımı ben de sizlerle paylaşmak

    Keyifli okumalar dilerim.

    Yanıtla
  2. Asuman ÇAPAR

    Pamuklu viskon kumaş çocuk saniyesinde astar olarak kullanılabilir mi. 30 derecede çekme yapar mı. Teşekkürler

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir