SİSAL (AGAVE SISALANA) BİTKİSİ LİFİ

sisal bitkisi
Tarafından | 20 Haziran 2016

 Sisal (Agave sisalana), Agavaceae familyasından sert coğrafi koşulları seven, kenevire benzeyen, içerdiği sağlam ve dayanıklı elyaf sayesinde tekstil sanayiinde çokça kullanılan bir bitki türü. Sıcak ve nemli iklimlerde yetişir, nem çekme ve esneme özelliği iyidir bundan dolayı gemi halatı yapımında, tarımda ve denizcilikte kullanılır.


Sisal elyaf yaygın olarak Angola, Brezilya, Çin, Küba, Haiti, Endonezya, Kenya, Madagaskar, Mozambik, Meksika, Güney Afrika’da yetiştirilmektedir.


Sisal Lifi Nerelerde Yetişir?

Sisal bitkisi sıcak ve nemli iklimde yetişir. Yapraktan elde edilen lif sınıfında en fazla Sisal bitkisinden lif üretilir. Sisal bitkisi Amerika kıtasında, soğuk rüzgar, sert verimsiz toprak ve sıcak güneşte yetişen bir bitkidir. Yaprakları çok elyaflı, dokumada kullanılır. Elyafının kıymeti nedeniyle, bu bitkiyi daha verimli topraklarda yetiştirilmektedir. Brezilya, Afrika ve Endonezya’da yetiştirilen Sisal bitkisi, 7-8 yaşına geldiğinde lif üretimi için kullanılabilir. Uzun, etli ve kın şeklindeki yaprakların % 80-85’i sudur. Taze yapraktan çürütme yöntemi ile % 3-4 kadar lif elde edilebilir. Bir bitkiden 15-20 yıl boyunca ürün alınabilir.
sisal halat

Sisal Lifinin Özellikleri

Sisal lifleri birbirleri ile yapışık halde bulunan hücre demetleri şeklindedir. Liflerin boyu 100 cm’e kadar ulaşır. Rengi beyazdan sarı, kahveye kadar gider. Yapısı % 65-72 selüloz içerir. Lifte küçük gözenekler olduğundan nem çekme özelliği fazladır. Sağlamlığı ve tuzlu suya karşı dayanıklılığı oldukça fazladır. Aynı zamanda diğer kaba liflere göre esnekliği iyidir. Bu nedenle; örme işlerinde, gemi halatlarında, tarımda ve denizcilikte bağlama malzemesi olarak da kullanılır.

Sisal Bitkisi Kullanım Alanları

  • Gemi halatlarında
  • Halı, kilim ve örme işlerinde
  • Tarımda
  • Denizcilikte bağlama malzemesi olarak kullanılmaktadır.

Sisal Liflerinin Elde Edilmesi

Yapraklar kesildikten 1-2 gün içinde lif elde etme işlemlerine başlanır. Aksi taktirde kurumuş yapraklardan lif elde etmek zorlaşmaktadır. Sisal liflerin elde edilmesinde en basit yöntem, liflerin yaprak parankiması kısmından bıçak ile soyularak olur.

İkici yöntem, yaprakların yaklaşık 1 hafta süreyle havuzlanarak etli kısmının çürütülmesi ve bol su ile yıkanarak liflerin elde edilmesidir. Sisal liflerinin elde edilmesinde en çok mekanik yöntemler kullanılır. Ezilme işleminden çıkarılan lifler yıkanır ve sabit bir ağırlığa gelinceye kadar güneşte veya bir fırında kurutulur.

sisal lifleri

Sisal lifleri parlak ve esnektir.

Güneşte kurutmada, liflerin toprakla temas ederek kirlenmemesi için, kurutma işleminin ızgaralar üzerinde yapılması gerekir. Kurutma işleminden sonra liflerin artık maddelerden arındırılması için fırçalanması gerekir. Fırçalanan lifler, balyalanarak satışa hazır hale getirilir.

Genel olarak 100 kg sisal yaprağından 2-5 kg arasında lif elde edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir