MELTBLOWN KUMAŞ ÖZELLİKLERİ

meltblown
Tarafından | 13 Kasım 2020

Meltblown kumaş esas olarak ana hammadde olarak polipropilen kullanır ve elyaf çapı 1 ila 5 mikrona ulaşabilir. Çok sayıda boşluk, kabarık yapı ve iyi katlanma direnci vardır. Benzersiz kılcal yapıya sahip bu ultra ince lifler, birim alandaki liflerin sayısını ve spesifik yüzey alanını arttırır.

Meltblown (Eriyik üflemeli) kumaşın iyi filtreleme, koruma, ısı yalıtımı ve yağ emilimine sahip olmasını sağlayın. Hava, sıvı filtrasyon malzemeleri, izolasyon malzemeleri, absorpsiyon malzemeleri, maske malzemeleri, ısı yalıtım malzemeleri, yağ emici malzemeler ve mendiller alanlarında kullanılabilir.

Filtre malzemesi, birbirine yapışan rastgele dağıtılmış düğümleri olan, beyaz görünümlü, pürüzsüz, 0.5-1.0 malzeme yumuşak elyaf denyeli elyaflarının rastgele dağılımı ısı ile yapıştırma arasında daha fazla fırsat sağlayan eritilerek şişirilmiş bir çeşit polipropilen mikrofiberdir.

Böylece, daha geniş bir özgül yüzey alanına ve daha yüksek bir gözenekliliğe (≥% 75) sahip, eritilerek şişirilmiş bir gaz filtre malzemesi üretilir. Çok yüksek basınçlı filtrasyon verimliliğinden sonra ürün düşük dirence, yüksek verime, yüksek toz tutma kapasitesine vb. sahiptir.


eriyik ufleme

Polipropilen (PP) Meltblown Kumaşlar

Meltblown, yüksek hızlı havanın, bükümlü iplikten çok daha ince olan tekstrüze elyafları zayıflattığı polimer esaslı bir teknolojidir. Bu ince elyaflar özellikle filtreleme olmak üzere birçok uygulama için son derece yüksek bir yüzey alanı oluşturur. Bu bükülmüş katman medikal veya kritik filtreleme gibi ürünler için gereken ilave mukavemeti sağlar.

Polipropilen (PP) meltblown ürünlerin yanı sıra  PBT (polibutilen tereftalat) ve termoplastik poliüretan (TPU) meltblown kumaşlar da üretilmektedir. Kimyasallara ve yüksek sıcaklıklara karşı direncin gerektiği zamanlarda filtreleme için PBT kullanılırken polyester esaslı TPU, gerilme gerektiren uygulamalar için iyi bir sıkıştırma, elastikiyet ve yüksek esneklik sağlar.

Meltblown Kumaş Nasıl Anlaşılır

Meltblown kumaşları spunbond kumaşlardan ayırt etmeniz için en kolay test yöntemi yırtarak kontrol etmenizdir. Maskenizi bir makas yardımı ile kesin ve orta katmandaki kumaşı yırtmaya çalışın.

meltblown kumas nasil anlasilir scaled 1

Eğer kağıt gibi kolayca yırtılıyor ise bu meltblown kumaştır. Eğer yırtmakta zorlanıyorsanız ve pamuksu şekilde kopuyorsa bu spunbond kumaştır. Piyasada kullanılan kumaşların çoğu bu şekildedir.

spunbond kumas nasil anlasilir scaled 1

Gerçek maske hangisidir sorusuna kesin cevap verebilmek için maskelerin CE standartlarını karşıladığına dair akrediteli test laboratuvarlarından rapor alınması gerekmektedir. Test işlemlerinde su tutma, alevlenme, bakteri üremesi, geçirgenlik vb. testler yapılmaktadır. Bunları kendi imkanlarımız ile kontrol etmemiz mümkün değildir.

Meltblown Nasıl Üretilir?

nonwoven uretim bandi

Meltblown işlemi “polimer reçineleri tek bir entegre işlemle doğrudan dokunmamış bir kumaşa dönüştürüyor. “Proses ilk olarak Naval Research Laboratories tarafından geliştirilmiş ve Exxon Chemical tarafından ticarileştirilmiştir.

Nihai eritilerek şişirilmiş kumaş özellikleri, diğer işlem parametrelerinin yanı sıra polimer reçine, ortam hava koşulları, bağlama yöntemi ve bitirme işlemi ile belirlenir.

Meltblown işleminin çıktısı 0,1 mikrondan 15 mikrona kadar değişen çaplara sahip bir mikrofiberdir.

Meltblown Kumaş Nerelerde Kullanılır?

  • Nonwoven Meltblown (eriyik üflemeli) kumaşlar gözeneklidir, sıvıları ve gazları filtreleyebilirler. Kullanım alanları arasında su arıtma, maskeler ve klima filtreleri bulunur. Nonwoven Meltblown  yüz maskesi için temel bir malzemedir. COVID-19 salgını sırasında, meltblown artışlarının fiyatı birkaç bin dolardan ton başına yaklaşık 100 bin dolara yükselmiştir.
  • Eriyik üflemeli kumaşların yüksek emilimi, tek kullanımlık çocuk bezlerinde ve kadınlara yönelik hijyen ürünlerinde kullanılmaktadır.
  • Eritilerek şişirilmiş kumaşların, özellikle zorlu ortamlarda giysiler için faydalı olmalarına yardımcı olan üç özelliği vardır: ısı yalıtımı, bağıl nem direnci ve nefes alabilirlik.
  • Yağ önleyiciler: Kazara yağ dökülmesi gibi sudan yağ toplama, eritilerek şişirilmiş kumaşlar için yaygın bir kullanımdır. Ayrıca makine atölyeleri ve endüstriyel tesislerde paspas olarak kullanılırlar.
  • Giyim: Tek kullanımlık endüstriyel giyim, ısı yalıtımı ve sentetik deri için alt tabakalar, büyümesi beklenen diğer pazarlarda kullanımla birlikte meltblown kumaşların birincil kullanımlarıdır.
  • Elektronik: Meltblown kumaşlar bazen pil ayırıcılarda ve kapasitörlerde yalıtım olarak kullanılır.

Meltblown kumaşların geleceğinin parlak olacağı kesindir. Yumuşaklık, gözeneklilik ve sertlik gibi özelliklerle, meltblown nonwoven kumaşlar için uygulama yelpazesi geniştir. Teknoloji gelişmeye devam ettikçe, meltblown nonwoven kumaşları daha fazla ürüne dahil etme fırsatları artmaya devam edecek.


Link Bitiş Tarihi: 23/09/2023 (süre dolmuştur)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir