VEGAN DERİ VE HAKİKİ DERİ ARASINDAKİ FARKLAR

farklar
Tarafından | 28 Kasım 2020

Vegan, son dönemlerde hayvan tahribatının artması nedeniyle çokça duyduğumuz bir terim halini aldı; yiyecek ve içecek ürünlerinin dışında giyim(ayakkabı,çanta) mobilya gibi alanlarda da vegan terimini duyuyoruz.

Vegan Deri Nedir?

Vegan deri, hiçbir hayvansal ürün kullanılmadan üretilen, çevre dostu bir suni deri türüdür. Deri dediğimize bakmayın aslında pu kaplama yapay bir kumaştır.

Suni Deri ve Vegan Deri Arasındaki Fark Nedir?

Suni deri ile vegan deri arasındaki farkın ne olduğunu bulmaya çalışıyorsanız pekala, benzerler, ancak tamamen aynı değiller.

Suni deri, gerçek deri gibi görünmesi için yapılmış ancak aslında sentetik bir ürün olan herhangi bir alt tabakadır. Hayvan derisi içermez ve gerçek deri gibi suni derinin temizlenmesi kolaydır, suya dayanıklıdır ve yumuşak ve esnektir.

Vegan bir yaşam tarzını olabildiğince çok insan için erişilebilir ve uygun fiyatlı hale getiren ve size sunmak için düşük etkili, yüksek kaliteli deri ürünleridir.

pu vs vegan leather

Hakiki deri ve Pu deri arasındaki farklar

Vegan Deri ve Gerçek Deri Arasındaki Farklar?

 Vegan deri ile doğal deri arasındaki kullanım açısından olumlu-olumsuz farklılıkları ele alırsak;

Vegan materyal, genel olarak doğal deriye göre dezavantajları var gibi görünse de aslında doğal deriyle arasındaki en önemli iki fark esneklik ve hava geçirgenliğidir. Doğal deri vegan deriye göre daha esnektir ve gözenekli yapıda olduğu için hava geçirgenliği vegan deriye göre daha fazladır.

Vegan deri, doğal deriye göre daha çok kullanım avantajlar sunmaktadır; doğal deri gibi kansorejen madde içermeyen, insan sağlığını tehlikeye sokmayan bir materyaldir; daha dayanıklı, sudan etkilenmeyen bir materyal olduğu için daha uzun soluklu kullanım ömrüne sahiptir.

Bakımı doğal deriye göre çok daha kolaydır; boya ve koruyucu bakım ürünlerine ihtiyaç duymaz, hafif nemli bir bez ve temizleme süngeriyle kolaylıkla temizlenebilir ve fiyat olarak oldukça uygundur. Vegan deriden üretilen bir ürünü, doğal deriden üretilmiş bir ürünün yarı fiyatına hatta daha uyguna bulabilirsiniz.

Fiziksel Olarak Nasıl Farklılıkları Var

Suni deriye baktığınızda, belirli bir tekdüzelik göreceksiniz. Yüzeyde güzel görünse de doğal görünmez; doku farkı anlaşılır ve hissedilir. Suni deri, kendini anlatacak sıcaklığa ve karaktere sahip değildir. Çünkü makineden çıkan her parça birbirine benzer.

Öte yandan, gerçek deri bambaşka bir yapıya sahiptir. Ona dokunduğunuzda, doğallığından pürüzsüzlüğünden kendinizi alamazsınız. Esnektir, gerçek deri nefes alır gerilir, büzülür. Her yönden doğal ve organiktir.

Vegan deri ve Gerçek Deri Arasındaki Dayanıklılık Farkları

Suni deri gerçek derinin dayanıklılığına yaklaşamaz. Doğal deri yıllarca kullanılabilir ve ne kadar çok kullanırsa o kadar daha iyi olur. .Suni deri için tam tersi geçerlidir. Ne kadar çok kullanırsanız, o kadar çok bozulur. Düzenli kullanımla, estetik çekiciliğini ve işlevselliğini hızla kaybeder ve çok geçmeden bir tane arıyor olursunuz.

Çevresel Etkileri

Bazıları gerçek deri kullanmanın çevre için kötü olduğunu iddia edebilir. Ancak, gerçekler hiç de öyle değil. Doğal deri adı üstünde doğal olduğundan salınan kimyasal toksin riski çok düşüktür. Bir de hayvan hakları meselesine gelirsek deri için hayvanlar kesilmiyor. Kesilen hayvanların derisi kullanılıyor.

Çoğu suni deri poliüretan veya polivinil klorürden (PVC) yapılır. Bunlar, iki farklı sıvı kimyasalın bir araya getirilmesiyle üretilen maddelerdir. Bu toksinlerle çalışanların üretim sürecinde kimyasal maddelere dayanıklı giysiler giymeleri gerekmektedir. Buna eldivenler, göz koruması ve hatta solunum maskeleri dâhildir.

Bu nedenle, ürün kullanım ömrünün sonuna geldiğinde, aynı kimyasallar çevreye geri salmaya başlar ve doğal dünyada hiç meydana gelmeyecek toksinler yaratır. Bunların çevre üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir. Suni derileri oluşturma sürecinde bile etrafındaki herkesi etkileyebilecek olumsuz bir etkiye sahiptir.

Ancak deriden zarar gören sadece hayvanlar değildir  hakiki deri ürünleri yapmak için kullanılan işlemler geleneksel deri işçilerinin sağlığını riske atıyor.  Fabrikalardaki sorumsuz düzenlemeler, genellikle atık su ve havadan gelen çözücüler şeklinde su ve gıda tedarikimize toksik atık bırakır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir