Amerikan giyim markaları, Dünya modasına yön veren birçok önemli markayı içerir. Neredeyse küresel anlamda herkesin gardırobunda en az bir tane Amerikan markası ürün bulunmaktadır. Özellikle günümüz modasını oluşturan, ilham veren ve modayı kaliteyle birleştiren bir çok marka Amerikan merkezlidir.
Dünyanın en ünlü markalarını da oluşturan listemizde sizler için Amerika’nın en ünlü moda markalarını araştırdık. Bu liste size hiç yabancı gelmeyen birçok markayı içerir.
Karşınızda 2022 Yılı En İyi Amerikan Moda Markaları
#1 Nike
Amerika Birleşik Devletleri, Amerikalıların DNA’sında bir spor ve fitness merkezidir. Nike, dünyanın en başarılı spor giyim markalarından biridir. Çoğu sporcunun ve fitness meraklısının en iyi tercihidir. Yıllık geliri 30,6 milyar dolar. Dünyanın en iyi basketbol profesyonel liglerinden biri olan NBA’in resmi ve özel forma ortağıdır. NBA ile 1 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı. Farklı ekonomik geçmişlere sahip insanlar dolaplarında Nike kıyafetleri bulundurmayı severler. Roger Federer, Christiano Ronaldo, Serena Williams gibi en iyi sporcular Nike’ın marka elçileri oldular.
Nike’ın USP’si, profesyonel atletler ve genel olarak fitness tutkunları için rahat ayakkabı koleksiyonudur. Eşyalarını farklı renklerde sunuyorlar ve kıyafetlerinin çoğu özelleştirilebilir.
#2 Ralph Lauren
Ralph Lauren, Amerikan giyiminde popüler bir isimdir. Yıllık ortalama cirosu 7,6 milyar ABD dolarıdır. Polo Ralph Lauren’in imajı, markanın 1967’deki lansmanından bu yana sayısız biçime bürünen görev dışı görkeminin somut örneğidir. Marka, temiz Amerikan hazırlığının bir işareti olarak ortaya çıktıktan sonra, 90’ların hip-hop kültürünün dayanak noktası olarak yeniden sahiplenildi. Bugün, tarihinin çeşitli zirvelerini kapsayan bir üne sahiptir. Markanın mevcut koleksiyonu, hem klasikçilere hem de ölü stok peşinde koşan bağlı kuruluşlara eşit şekilde hitap eden, logolu rugby gömlekleri ve görkemli trikolarla ayırt ediliyor. Müşterilerin makul bir miktar ödemeye istekli olduğu minimalist yaklaşımı ve temel estetiği ile tanınır.
#3 Old Navy
Old Navy, Amerikalılar için uygun fiyatlı ve muhteşem bir moda. İlk mağazalarını 1994 yılında kurdular ve dört yıl içinde 1 milyar dolar ciro elde eden ilk perakendeci oldular. Artık dünyanın en büyük hazır giyim markalarından biridir. Old Navy, aile için kıyafet üretiyor. Erkekler, kadınlar, çocuklar veya yaşlılar olsun, hepsine uygun stilleri var. Misyonları, Imagine Misyonlarının üç ayağına odaklanarak dünyayı gelecek nesiller için daha iyi bir yer haline getirmektir: kapsayıcılık, fırsat ve sürdürülebilirlik. Markanın benzersizliği, farklı fiyat aralıklarında çeşitli Amerikan kıyafetleri sunmasıdır. 5 dolardan 100 dolara kadar iyi kıyafetler bulmak mümkün.
#4 Levi Strauss & Co.
Amerika’da yapılan çeşitli anketlerde Levi’s Amerika’da en çok giyilen jean pantolon markası. Rahatlığı, tarzı, çeşitliliği, uyumu ve renkleri ile tanınır. Yıllık cirosunun 4,8 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.
Levi’s, trend ve inovasyon odaklı bir iş kolunda tarihi bir marka olarak önünde biraz ruh arayışı var. 2008 yılında, öncelikle zayıf tüketici harcamaları ve teknolojik yenilikler nedeniyle zarar gördü. Levi’s, satışlarını ve marka popülaritesini artıran belirli organizasyonel önlemleri yeniden uygulamaya koydu. Yeni hedefler, sadece erkek kot pantolonları yerine kadın giyimine odaklanıyor. Hindistan, Rusya ve Çin’in kullanılmayan pazarlarında yeni mağazalar açıldı. Şirket ayrıca en son e-ticaret trendlerini benimsemede hızlıydı.
“Blue Gold: American Jeans” filminin yapımcısı Christian D. Bruun, Morning Consultant’a verdiği röportajda Levi’s’e atıfta bulunarak, “Nedense kendi kimliklerini yaratmakta zorlandılar” dedi.
#5 GAP
Gap, onlarca yıldır Amerika’nın en popüler işletmelerinden biri ve Amerikan moda ve tarzının bir simgesiydi. Rahat temelleri ve efsanevi kot pantolonu sayesinde firma, uygun fiyata günlük kot pantolon ve tişört stili için gidilecek yer haline geldi. Canlı pazarlama kampanyaları, akılda kalıcı jingle’lar ve tanınmış ünlülerle doluydu ve 1990’larda ve 2000’lerin başında sokakta bir Gap sweatshirt görmeden yürümek neredeyse imkansızdı. Şirketin yıllık cirosu yaklaşık 6,2 milyar ABD dolarıdır.
Trendy bir Amerikan giyim markası olmasına rağmen satışları 13 aydır geriledi. Bu, esas olarak sosyal medyadaki varlığından, özellikle Instagram’dan kaynaklanmaktadır. Çevrimiçi satışlarını artırırken, birden fazla mağazanın kapanmasına ve çalışanların işten çıkarılmasına yol açtı.
#6 Michael Kors
Birçok durumda, Michael Kors, First Lady Michelle Obama da dahil olmak üzere bir dizi A-list ünlü için özel ve türünün tek örneği topluluklar üretti. Michael Kors’un kostümleri ve tasarımları birçok önemli filmde yer aldı ve birçok şarkıda bahsedildi. Markanın yıllık cirosu 4,4 milyar ABD dolarıdır. Satışları, lüks markalardan uzaklaşan genç müşteriler tarafından etkilendi.
Michael Kors Holdings Limited’in kurucusu Michael Kors, kanser araştırmalarının geliştirilmesindeki kapsamlı hayırsever çabaları ve Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’nın Açlığa Karşı Küresel Elçisi rolüyle tanınan tanınmış bir hayırseverdir.
#7 Coach
Coach, 1990’lardan bu yana bir kült olan tanınmış bir miras markasıdır. Coach, o zamanlar orta sınıf lüks ürünler sunuyordu ve başarısı, Calvin Klein, Guess ve Tommy Hilfiger gibi diğer Amerikan şirketlerininkiyle karşılaştırılabilir. Şirketin yıllık ortalama cirosu 4,3 milyar ABD dolarıdır.
Coach, 1990’larda popülaritesinin zirvesindeyken en çok tek bir ürünle – çantalarla – biliniyordu. Kadınlar, dünya çapında gururla Coach çantalarını taşıdılar, başkalarına trend olduklarını göstermek için tarzlarını ve pahalı çantalarını sergilediler. Coach, çantalarının yanı sıra kadın giyim, erkek giyim, kişiye özel ürünler ve hediyeler de üretiyor. İşletme her yıl bir podyum gösterisine de ev sahipliği yaparak büyük bir moda evi olarak konumunu sağlamlaştırıyor. 1990’da ünlü bir lüks markaydı ve hala öyle!
#8 Tommy Hilfiger
Tommy Hilfiger, New York’ta doğup büyüyen dokuz çocuğun ikinci kardeşiydi. Spor üniformalarından büyük ölçüde ilham aldı ve cesaretlendirildi. ABD’deki güçlü spor kültürü nedeniyle bu şaşırtıcı değil. Tasarımcıya göre Elmira’da büyürken gördüğü ‘preppy’ giysinin onun üzerinde önemli bir etkisi oldu. Cleveland Browns’un beyaza karşı kahverengi ve turuncu formalarından mavi ve altın rengi akınlı senaryo yazımı olan maç formalarına kadar her ayrıntıya çok dikkat etti. Üniforma modasının beyzbol, futbol ve basketbol üzerinde etkisi oldu. Ancak stilin inceliklerini not etmeyi asla ihmal etmedi. Koleksiyonlarında cool ve jazzy tarzları yansıtan hem erkek hem de kadın kıyafetleri yer alıyor.
Şirketin yıllık cirosu 3,6 milyar ABD dolarıdır. Kazanç çağrısına göre hisse başına kazançları %20 arttı. USP’leri, taşıdığı havalı Amerikan markasıdır.
#9 Under Armour
Yıllık cirosu 3,1 milyar ABD doları olup, ABD’nin önde gelen spor markalarından biridir. Bir Sterne Agee raporuna göre Under Armour’un satışları %20 artarken Adidas’ın kombine satışları %23 azaldı. Sektör lideri Nike, bu yıl toplam 8,9 milyar dolarlık satışla spor ayakkabı pazarının %46’sına ve spor giyim pazarının üçte birine sahip.
Sterne Agee’ye göre Under Armor, giysi satışlarında aylardır eski Alman rakibinden ve hatta Nike’dan pazar payı kapıyor. Şu anda Amerika Birleşik Devletleri pazarının %14’ünü oluşturan Under Armour’un spor malzemeleri satışları, Adidas’ın satışlarını geride bıraktı. Giyim endüstrisinde %6’lık bir paya sahip olan adidas, Under Armour’un embriyo halindeki ancak artan ayakkabı satışlarının iki katından fazla geliri ile hâlâ Nike ve Jordan’ın ardından üçüncü en büyük ayakkabı markasıdır.
#10 Adidas
Nike ve Under Armour gibi daha büyük rakipleri Amerikan markaları olsa da, Adidas için ABD çok büyük bir pazar. Adidas, stratejisini değiştirdi ve diğer alanlara kıyasla Amerika Birleşik Devletleri’nde “aşırı yatırım” yapmaya başladı. Müşteriyi Amerika Birleşik Devletleri ve Kuzey Amerika prizmasından görmeye başladı. Şirket, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ürünlere bu pazar için öncelik vermek üzere tasarım, geliştirme ve diğer altyapıya büyük yatırım yaptı. Birkaç durumda yalnızca ABD için öğeler yarattı.
Şirketin planı, en azından kısa vadede karşılığını vermiş gibi görünüyor. 2016’nın sonunda Adidas’ın ABD satışları yıldan yıla %30 arttı.
Nike, Levis, Adidas, Gap vb. gibi önde gelen Amerikan Giyim markaları, müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılamak için güncel olmak zorundadır. Örneğin Levi’s müşterileri, bu sezon dar ve düz kesim kot pantolonların popüler olacağını biliyor. Yine de bu tür pantolonları satın almayabilirler çünkü Levi’s orta yaşlı, muhafazakar müşterilere hitap ediyor ve dar kot pantolonlar bu nüfus arasında popüler bir seçim değil.
İster tomurcuklanan bir moda tasarımcısı olun ister deneyimli bir perakendeci olun, markalar hakkında doğru bilgiye sahip olmak moda endüstrisinde anahtardır. Fashinza, giyim markalarını tedarikçiler, satıcılar ve üreticilerle birleştiren bir B2B giyim üretim platformudur. Tasarımdan teslimata kadar olan sürece tamamen sahip olmamız, ürünlerinizden emin olmanızı ve işinizin diğer yönlerine odaklanmanızı sağlar.
Kaynak: https://fashinza.com/textile/fashion-industry/what-are-the-top-10-clothing-brands-in-america/
adidas almanyanin amerikan degil