BİYOBOZUNUR POLYESTER

biyonozunur tisort
Tarafından | 2 Ocak 2022

Biyobozunur Polyester Nedir?

Toplum bilincinin giderek artmakta olduğu günümüzde, sağladığı birçok çevresel avantajlarla biyobozunur materyallere olan ilgi büyümektedir. Geri dönüşümlü ve çevreye zarar vermeden yok olması, biyolojik olarak bozunabilme özellikleri sağladığı avantajlardandır. Bu nedenle petrol esaslı sentetik lifler yerine doğal tabanlı hammaddeler sürdürülebilir tekstil üretiminde daha çok tercih sebebi olmaya başlamıştır.

Tekstilde kullanılan en yaygın biyobozunur polimer polilaktik asit (PLA) olmaktadır. Petrol bazlı plastikler doğada biyobozunuma uğramamaları, bunun yanında yıkım ürünlerinin de toksik olması sebebi ile biyobozunurbiyopolimerlere olan ilgi giderek artmaktadır.

biyobozunur polimerler 2

Biyobozunur polimerler (biyopolimerler) doğal ve sentetik olmak üzere iki çesit olmaktadır. Doğal biyobozunur polimerler doğal malzeme bazlı polimerler olup; polisakkaritler/nisasta, alginat, kitin/kitosan veya proteinler (soya, fibrin, ipek) ve güçlendirici/destekleyici olarak kullanılan doğal fibriller olmaktadır.

Sentetik biyobozunur polimerler ise, kontrollü şartlarda üretilen ve bu nedenle genel olarak sergileyeceği davranışları tahmin edilebilen; bozunma hızı, gerilme dayanımı, elastik modül ve bunlar gibi fiziksel ve mekanik özellikleri tekrarlanabilen malzemelerden oluşmaktadır.

Polimer teknolojisine bağlı olarak liflerin geliştirilmesi ve yeni liflerin üretilmesi, tekstil alanındaki sağlanan çeşitlilik ve büyüme sonucu biyobozunur polimerler birçok alanda artan bir taleple kullanılmaktadır. Yenilenebilir kaynaklardan üretilen, geleneksel polyester gibi hissettiren, biyobozunur polyesterler daha düşük karbon ayak izi oluşturmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir