Sürdürülebilirlik, EN;Sustainability, Tekstil piyasasında olanlar için daha spesifik bilgiler paylaştığımız bu yazımızda sizlere kısaca sürdürülebilir kumaşlar nelerdir sorusunun yanıtını paylaşacağız. Yaptığımız araştırmalar sonucu birçok farklı kaynakta birçok kumaş ve tekstil lifinin sürdürülebilir olduğu görülse de aslında işin özü sürdürülebilir kumaş çeşitlerinin mutlaka olmazsa olmazı sertifikasıdır. Bir marka ya da bir kuruluş sürdürülebilir üretim yaptığını iddia ediyorsa mutlaka uluslararası bir sertifikaya sahip olması gerekmektedir. Örneğin BCI, Ecovero, Recycle ve Organic gibi tekstil sertifikaları bu üretimlerin sürdürülebilir olduğunu deklare eder.
Sürdürülebilir (Sustainable) Kumaş Çeşitleri
1. RE-CYCLE ELYAFLAR
İster pamuk olsun ister polyester ve hatta isterse viskon olsun etiketinde Re-cycle ifadesi varsa bu ürün sürdürülebilir bir ürün anlamına gelir. Bilindiği gibi recycle elyaflar kullanılmış giysilerin ve ya tekstil liflerinin yeniden geri kazanılması ve tekrar ürün haline getirilmesi esasına dayanır. Bu sürdürülebilir tekstillerin en basit örneğidir. Kumaş artıkları elyaf haline geldikten sonra iplik aşamasında, son kullanım yerine göre içerisine boyalı yada ham halinde polyester, pamuk, akrilik yada viskon elyaflar karıştırılarak, ve elyaf boyları çok kısa olduğu için, proses esnasında daha rahat bir çalışma temin etmek için, bir miktar kimyasal maddeler ilave edilerek, Open End eğirme tekniği ile iplik haline getirilir. İplik makineleri de rejenereye uygun olarak modifiye edilmiş olmalıdır.
2. ORGANIC PAMUK, KETEN VE KENEVİR ELYAFLARI
Organik tekstil üretiminin temelinde şu sebep yatar. Bir giysinin ya da tekstilin ham maddesinin üretiminden (pamuk tarlası) son kullanıcıya gelene kadarki sürecinde kullanılan kimyasal maddelerin belli bir seviyede tutulması ya da hiç bir kimyasal madde kullanılmadan üretilmesi esasına dayanır. Günümüzde teknolojik gelişmeler ve sanayileşme bir miktar kimyasal madde kullanımını mecbur kılsa da bu ürünlerin kontrol altına alınması ve güvenilir markalar kullanılması için işletmeler bir takım denetlemelere tabi tutulur.
3. BCI COTTON INITATIVE
Better Coton Initative şeklinde açılımı olan bu kuruluş çevre üzerindeki baskının azaltılması ve çiftçilerin geçim ve refah seviyelerinin iyileştirilmesini hedefleyerek yetiştirilen pamuktur ve daha sürdürülebilir pamuk üretimi için dünyaca tanınan bir standarttır. Bu hedefin gerçeklemesi için BCI’in yaklaşımı çiftçiyi gerekli bilgi, beceri ve araçla donatarak tarım uygulamalarını sürekli iyileştirmektir. Böylece zirai ilaç kullanımı, su kaynaklarının etkin kullanımı, toprak sağlığının iyileştirilmesi ve Tarım çalışanlarının refahının arttırabilmesi gibi konularda çiftçinin uluslararası tanınmış standartlara uygun üretime ulaşması sağlanır.
4. ECOVERO VİSKON ELYAFLAR
Yüksek çevre standartlarını karşılayarak çevreye duyarlı bir üretim süreciyle sertifikalı yenilenebilir ağaç kaynaklarından elde edilen ECOVERO™ markalı viskon elyaflar, sürdürülebilir bir yaşam tarzına uygundur ve daha temiz bir çevreye katkıda bulunur. Ecovero Viskon elyaflar, sertifikalı ve kontrollü kaynaklardan gelen sürdürülebilir ağaç ve hamurdan elde edilir. Viskon elyaflar, ham maddenin çıkarılmasından üretimine, dağıtımından ve imhasına kadar yaşam döngüsü boyunca yüksek çevre standartlarını karşıladığını gösteren Avrupa Birliği Eko-etiketini (EU Ecolabel) taşır.