AKRİLİK KUMAŞ ÖZELLİKLERİ

akrilik kumas ozellikleri
Tarafından | 19 Mart 2020

Akrilik Kumaş Nedir? Akrilik Kumaş Nasıl Üretilir?

Akrilik elyaf kumaşlar, akrilonitril adı verilen sentetik bir polimerden yapılır. Bu tip bir elyaf, belirli petrol veya kömür bazlı kimyasalların çeşitli monomerlerle reaksiyona sokulmasıyla üretilir, bu da akrilik kumaşın fosil yakıt bazlı bir elyaf olduğu anlamına gelir.

Akrilik kumaşlar hayatımızın birçok yerinde sıklıkla kullandığımız kumaş türüdür. Ortalama %85 oranında akrilonitril içeren elyaflardan oluşmaktadır. 1940 da yapılan çalışmalar sonucu Amerika’da yün ihtiyacını gidermek için üretilmiş bir kumaş türüdür. 1950’li yıllarda da geliştirilerek birçok alanda kullanılmaya başlanmıştır.

Günümüzde saf %100 akrilik olarak kullanılabildiği gibi çeşitli maddelerle karıştırılarak ve boyanarak da kullanılmaktadır. Boyayı tutucu yapısı vardır. Yüne çok benzer özellikler sergiler.

Akrilik elyaf, kumaşa yün ve pamuk görünümü kazandırır. Akrilik kumaş ile hazırlanan kıyafetler, şeklini korur, kırışmaz. Kolay yıkanır. Güveye dayanıklıdır. Parlak renklere boyanabilir. Akrilik elyaf, çoraplarda, peluş ve yuvarlak örgü ile spor giyimde ve çocuk giyiminde kullanılır.

Akrilik İpliklerle Dokunmuş Kumaşlar Sağlıklı mıdır?

Akrilik ipliklerle dokunan kumaşların çok güzel göründükleri söylenebilir ancak sağlıklı oldukları söylenemez. Özellikle çocuk kıyafetlerinde kullanılan akrilik lif, kumaşın teri emmesine engel olur. Bu da çocukların vücudunda ısı dengesinin bozulmasına neden olur. Plastiğin ana maddesi olan polimer, akrilik kumaşların kanserojen madde içermesine neden olur. Bu nedenle kıyafet seçimimizde akrilik kumaşlar yerine pamuklu ve yünlü kumaşları tercih etmeliyiz.

akrilik

Akrilik Kumaşın Özellikleri

  • Yumuşak ve pamuksu his verir.
  • Yanıcı bir üründür ve kolay kolay sönmez.
  • Esnekliği yüksektir.
  • Nefes alabilirliği çok düşüktür.
  • Kolay yıkanır ve yoğun yıkamalarda deforme olmaz.
  • Kimyasallara, güneş ışığına yüksek dayanıklılık gösterir.
  • Yüne benzeyen yapısıyla sıcaklık ve doğallık hissi verir.
  • Hafif, sıcak tutan ama terletmeyen bir kumaş türüdür.
  • Leke tutma oranı oldukça düşüktür.

Akrilik Kumaş Zararları

Akrilik kumaş, dünyanın en az nefes alabilen tekstil türlerinden biri olduğu için, ısı tutma uygulamalarında istenmektedir. Örneğin, atletik ekipmanlarda yaygın olarak kullanılır ve akrilik kumaştan yapılmış eşofman, kapüşon ve atletik pantolonları görmek yaygındır. Bununla birlikte, akriliklerin kanserojen olabileceğine dair endişeler vardır, bu yüzden bu lifin cildinizle temas etmesini önlemek akıllıca olabilir.

Akrilik Kumaş Nasıl Yıkanır?

Hem soğuk hem de sıcak su akrilik kumaştan oluşan giysiler için zararlı olabilmektedir. Bu sebeple akrilik elbiseler daima ılık su ile yıkanmalıdır. Soğukta yıkanırsa sertleşebilir, sıcakta yıkandığında da eriyerek makinenize ve diğer elbiselere zarar verebilmektedir.

Akrilik Kumaş Nerelerde Kullanılır?

Akrilik kumaşın yün ile benzer olması için tasarlandığından, bu son derece popüler doğal elyafla aynı uygulamaların çoğunda kullanılır. Örneğin, giyim üreticileri akrilik elyaftan kazaklar, eldivenler, eldivenler, pantolonlar, kapüşonlular ve diğer çeşitli soğuk hava giysilerini oluştururlar. Ek olarak akrilik, halı, döşeme, kilim ve diğer geleneksel yün ağırlıklı ev eşyaları ürün kategorileri için popüler bir malzemedir.

Akrilik, doğal haliyle yüne çok benzese de, kullanılan makinelere bağlı olarak, pamuk gibi diğer kumaşlara benzer şekilde yapılabilir.

Akrilik elyafın en belirgin uygulamalarından biri örgüdür. Örgü yapan çoğu kişi yüksek kaliteli ürünler için yün tercih ederken, birçok amatör örme ustası “ucuz elyaf” olarak ya da ucuz, az çaba harcayan projeler için akrilik kullanıyor.

Akrilik elyaf

Akrilik Kumaş Çeşitleri

Genel olarak üç çeşit akrilik kumaş modelleri vardır. Bunlar standart akrilik, modakrilik ve lastrildir. Modakrilik kumaşlar standart akrilik kumaşlara göre daha esnek ve daha dayanıklıdır. Ayrıca alevlenmeye karşı daha dirençlidir. Lastril akrilik ise yüksek esnekliğin olduğu bir kumaştır. Likra oranı bu kumaşlarda yüksektir.

Belirtilen akrilik kumaşların hepsi biyolojik olarak parçalanamadığı için çevreye zararlıdır. Ayrıca akriliğin üretimi de tehlikelidir. Üretimde gerekli güvenlik önlemleri alınmaz ise patlama yaşanma ihtimali çok yüksektir.

Akrilik Kumaş Zararlı Mıdır?

Akrilik kumaş ile ilgili en çok tartışılan konu budur. Sağlıklı mıdır, zararlı mıdır sürekli sorulur.

Kendi başına akrilik kumaşlar son derece yanıcıdır. Bu sorunu çözmek için alev geciktirici kimyasallar ürüne eklenir. Kullanılan alev geciktirici monomerlerin yavaş yavaş vücuda biriktiği söylenmektedir. Akrilik kumaşın kendisininde de kanserojen maddeler olduğuna dair endişeler vardır.

Ayrıca akrilik geri dönüşümü olmayan bir elyaftır.



AKRİLİK KUMAŞ ÖZELLİKLERİ” için 2 görüş

  1. Oğuzhan

    Merhaba sağlıkla ilgili bir sorum var sizden başka adam gibi tekstil ürünlerini soracak birini bulamadım sitenizi forumdan buldum yastığımın içini açtığımda elyaf denilen bir malzeme çıktı elyafın çeşitleri olduğunu araştırdım benim elyafı yakınca ince siyah isli bir duman çıkıyor ayrıca yanıp pet şişe vari bir şekilde eriyoe bu elyaf polyester elyafmıdır ?

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir