Çözgülü Örme
Atkılı örme kumaşlar oldukça esnek olan kumaşlardır. Bu özellikleri sayesinde giyim sektöründe önemli bir yere sahiplerdir. Fakat giyim haricinde kullanım alanları oldukça kısıtlıdır. Dokuma kumaşlar kadar stabil örme kumaşlara duyulan gereksinim, çözgülü örme tekniğinin geliştirilmesini sağlamıştır. Bu teknikle istendiğinde dokuma kumaşlar kadar stabil veya atkılı örme kumaşlar kadar esnek ürünler elde edilebilmektedir. Zaman içinde görsel ve işlevsel ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirilen teknik, günümüzde yüzlerce farklı alana hitap eden büyük bir sektör haline gelmiştir.
Çözgülü örme teknolojisi üretim hızının yüksekliğinin yanında geniş bir farklılık aralığında kumaş üretimine olanak sağlamaktadır. Bu niteliğinden dolayı da özellikle endüstriyel kumaşlarda giderek artan bir ilginin merkezi haline gelmiştir. Çözgülü örmecilik, örgü yapıları, ilmek sıklığı, renk, ölçü kumaşın üretileceği makinenin özellikleri, tasarımcının ürün oluştururken kullanabileceği seçenekler gibi birçok değişkeni içinde barındıran bir kumaş üretim tekniği olarak tanımlamak mümkündür.
Çözgülü örme makineleri Şekil 7’de de görüldüğü üzere trikot ve raşel’dir. Bazı kaynaklara göre ise çözgülü örme kumaşların üretiminde kullanılan makineler raşel, trikot, kroşet130 ve yuvarlak çözgülü örme makineleridir.
Çözgülü örme sisteminde iğnelerin hepsi birlikte hareket etmektedir. Her bir iğne, makineye dikey olarak gelen ayrı bir iplikle beslenmektedir. Dokumadaki çözgüye benzeyen iplik besleme sistemi nedeniyle çözgülü örme olarak adlandırılan bu sistemle çalışan makineler dikey iplik beslemeli örme makineleri olarak da adlandırılabilir.
Çözgülü örmeciliğin kullanım alanları şunlardır; balıkçılık ve denizcilik ağları, bitki ve hasat ağları, koruyucu, emniyet amaçlı ve ürünün büyüme sürecinde kullanılan ağlar, paketleme ağları, konveyör kumaşlar, nakliye sektörü için tekstiller, gıda ağları, spor ve boş zaman için endüstriyel kumaşlar, giyime yönelik endüstriyel kumaşlar vb.
Bunun dışında araba döşemelerinde kullanılan PVC kaplama kumaşların yerini, nem geçirme ve hava geçirgenliği sağlaması nedeniyle fitilli veya kordonlu çözgülü örme kumaşları almaktadır.