Elektronik çorap örme makinelerindeki bütün örgülerin çizimleri çorap makinelerine ait olan çizim programlarından yapılmaktadır.
Tek Silindirli Çorap Örme Makinelerinde Oluşan Örgüler
Süprem (düz örgü), havlu örgü, lakost örgü, yalancı rib (yalancı lastik), motif desenler tek silindirli çorap örme makinelerinin örgü özellikleri arasındadır.
Süprem (Düz) Örgü
En basit örgü yapısıdır. Tek silindirli makinelerin ana örgüsüdür. Temel kumaş özellikleri şöyle özetlenebilir:
- Kumaşın ön ve arka yüzeylerinin görünüşü farklıdır.
- Dengesiz bir kumaş yapısıdır, bu yüzden kenarlarda kıvrılma görülür.
- Kumaş yapısı içinde ilmek kaçığı may boyunca yukarı ve aşağıya doğru ilerler.
- Kumaşı başlangıç ve bitiş yerlerinden sökmek mümkündür.
- Kumaşın enine esnekliği boyuna esnekliğinin yaklaşık iki katıdır.
Havlu Örgü
Zemin ipliği ile hav ipliğinin özel bir teknikle beraber örülmesi sonucu elde edilen örgü türüdür. Çorabın sadece iç veya dış yüzeyinde örülebilir. Tek silindirli ve çift silindirli makinelerde örülebilen bu örgü türü havlu platinin takılmasıyla ve bilgisayarda hazırlanan çorap programlarındaki havlu komutuyla oluşur.
Lakost Örgü
Çift silindirli çorap örme makinelerinde üretilebilen bir örgü türüdür. Zemin naylonunu kullanarak elektronik tek silindirli çorap örme makinesinde de lakost örgünün benzeri yapılmaktadır. Bu örgü türünde iğneler bir boş, bir dolu olarak çalışır.
Bilgisayarda hazırlanan lakost çiziminiyle iğnelere komut verilir. Lakost örgü desen raporuna göre 2 dolu 2 boş olarak da uygulanabilir.
Lakost örgü bir de lastik üzerinde kullanılır. Eğer lastikte desen var ise desenin alt örgüsü lakost ile yapılarak desenin görüntü netliği sağlanır.
Yalancı Rib Örgü
Bu örgünün gerçeği de lakost örgü gibi çift silindirli makinelerin özelliğidir. Yalancı lakost örgüdeki gibi boş geçen iğne çorap yüzeyinde, zemin naylonu ile rib görüntüsü yaratacaktır.
Lastikli Yalancı Rib Örgü
Bu örgü türü için elastik ipliklerin süprem (düz) kumaşı için yatırılması veya içinde örülmesi ile yalancı rib örgüler elde edilmiştir. Bu yüzeyler hem esnektir hem de rib örgüye benzer bir görünüşe sahiptir. İğne seçimi ile 1×1 veya daha geniş yalancı rib kumaşlar elde etmek mümkündür.
Motifli (Desenli) Örgü
Günümüzde bütün tek silindirli makine imalatçıları, bu tip desenler üretebilen makine modelleri geliştirmektedir. Motif desenleri, düz örgü üzerine renkli bir desenin vanize ya da jakar tekniği ile yerleştirilmesidir.
Enine Çizgi Örgüler
Elektronik çorap örme makinelerinde uygulanabilecek en basit desenlendirme yöntemi sistemlere değişik renklerde iplikler beslenerek enine şeritler (çember atma) oluşturulmasıdır. Bu yöntemle sistem sayısına bağlı olarak belirlenen sabit bir genişlikte renkli bantlar elde etmek mümkündür.
Çift Silindirli Çorap Örme Makinelerinde Oluşan Örgüler
Çift silindirli çorap örme makinelerinde; jakar örgü, links-links (kabartma) örgü, rib örgü oluşmaktadır.
Jakar Örgü
Bu tür örgülerde, örme kumaşlarda kullanılan çözgü ya da atkı örme metotlarının her ikisi de kullanılabilir. Tek veya çok renkli desenler, düz ya da kabartmalı desen ve örgü yüzeyi oluşturulabilir.
Links-Links (Kabartma) Örgü
Bu tip örgülerin en büyük özelliği aynı may boyunca ters düz ilmeklerin oluşturulabilmesidir. Bu amaçla kullanılan örme makinelerinde iki ucu kancalı iğnelerle üretim yapılmaktadır. Temel kumaş özellikleri şöyle özetlenebilir.
- Dengeli, düzgün yüzeyli kumaşlardır ve bu yüzden kenarlarda kıvrılma olmaz.
- Enine esneklikleri süprem kumaşla aynı, boyuna esneklikleri süprem kumaşın yaklaşık iki katıdır.
- Kumaş ilk ve son ilmek sıralarında sökülebilir.
- Kumaş yapısındaki ilmek kaçığı may boyunca yukarı ve aşağı olmak üzere her iki yönde ilerler.
Rib Örgü
Her iki iğne yatağı da kullanılarak üretilen çift silindir örgülerdir. En basit ribana kumaş tipi olan 1×1 rib örgü yapısı aşağıdaki resimde gösterilmiştir. Bu yapıyı oluşturmak için her iki iğne yatağındaki tüm iğneler kullanılır. Farklı yapılarda rib örgüler alt ve üst iğne yataklarında yer alan aktif iğnelerin işleme dâhil edilmesi veya işlem dışı bırakılmasına bağlı olarak üretilebilir (2×2, 4×2 vb. rib örgü). Kumaş özellikleri ise şöyle sıralanabilir:
- Ön ve arka yüzey görünüşü aynıdır.
- Kumaşın enine esnekliği süprem örgüsünün yaklaşık iki katıdır. Boyuna esnekliği ise süpremle hemen hemen aynıdır.
- Kumaşta oluşan ilmek kaçığı aynı may boyunca aşağı doğru ilerler.
- Dengeli kumaşlardır. Kenarlarda kıvrılma olmaz.
- Kumaş ilk örüldüğü sıradan sökülemediğinden kazaklarda bel lastiği vb. amaçlı olarak kullanılır.
Farklı Topuk Örgüleri
Topuk ve burnun çalışma prensibi aynıdır. Farklı topuk üretimlerinde de bu değişmez. İndiren tırnaklara ile kaldıran tırnaklara, düz topuk örme işlemine göre farklı hareket verdirerek Y topuk ve güvercin topuk oluşturulabilir