Çorabı Oluşturan Kısımlar
Çorabı oluşturan kısımlar; lastik, gövde (konç), topuk, ayak-taban ve burun olmak üzere beş bölümde incelebilir.
Lastik: Bu kısmın görevi çorabı ayakta tutmaktır.
Gövde (konç): Bu kısım çorabın topuk ile lastik kısmı arasında kalır. Renkli atlamalı, havlu, boyuna çizgili, enine çizgili, motifli vb. desenler bu kısımda oluşturulur.
Topuk: Tabanla gövde arasında kalan kısımdır. Çorabın tabandan kaymasını önleyen en etkili kısımdır. Takviyeli olarak da örülebilir.
Ayak-Taban: Çorabın alt kısmıdır. Takviyeli örülmesi çorabın sağlamlığını artırır. Ayak kısmının desenine bağlı olarak bir desen uygulabilir. Ayak kısmının deseni ayak üstünde açılır. Taban kısmında ise tabanı saracak şekilde, özellikle çift silindirli çorap örme makinelerinde 1×1 rib uygulaması yapılabilir.
Burun: Çorabın kapanması durumuna göre yapılış şekli değişir. Tek sıra dikilecekse ayrı ayrı maylardan geçirelerek dikilir. Ayrı şekilde örülür ve çorap bitirilir. Burun takviyeli olarak da örülebilir.
Elektronik Çorap Örme Makinelerinde Örme İşlemi Sırasında Çalışan Parçalar
Elektronik çorap örme makinelerinin, çalışma prensibi ve makine üretim hâlinde iken çalışan parçaları, mekanik makinelere göre farklıdır.
Elektronik Çorap Örme Makinesinde Çorap Örülürken Çalışan Parçalar
Çorapta örme işlemi gerçekleşirken aşağıdaki makine elemanları çalışmaktadır:
- Unçineler
- Mekikler
- Desen piyanoları
- İğneler
- Örgü platinleri
- Selektörler
- Jeksler
- Elmas
- Testere
- Otomatikler
- Pompalar
Elektronik Çorap Örme Makinesinde Çorabı Baştan Sona Kadar Ören Parçalar
Çorabın kıvırmasından burnuna kadar sırasıyla çalışan parçalar:
- Unçine pompası
- 1/1 pompası
- Piyanolar
- Örgü çeliği
- Nussa çeliği (araba)
- Topuğa iğneler kaldıran pompa
- Tırnaklar
- İğneleri indiren pompa
- Buruna iğneleri kaldıran pompa
- Tırnaklar
- İğneleri indiren pompa
Elektronik Çorap Makinesinde Çorap Örülmesi
Çorabın örülme aşamaları aşağıdaki sıraya göre gerçekleşir.
Kıvırma: Desen topu selektörleri 1×1 pozisyona getirir. Daha sonra unçine çıkış pompası kademeli olarak devreye girer ve unçineler kıvırma ipliğini üzerine alır. Daha sonra lastik astarı ya da astarı yoksa lastik örülmeye başlanır.
Lastik: Astardan sonra lastiğin örülebilmesi için lastik örgü çeliği devreye girer. 1. düşüş araba çeliği de geri çekilerek lastikte desen yapılmasına olanak sağlanır. Ayrıca lastikte desen yapılabilmesi için desen topları da selektörleri yapılacak desene göre hareket ettirir.
Transfer: Transfer, unçinelerin üzerindeki ipliği iğnelere bırakma işlemidir. Burada unçine çıkış ve giriş pompaları devreye girerek bu işlemi gerçekleştirir. Ayrıca burada lastik de devreden çıkar, lastik örgü çeliği de kademeli olarak devreden çekilir.
Konç: 1. düşüş araba çeliği geri çekilerek iğneleri desen yapabilmesi için serbest bırakır. Desen topları da bu arada devreye girer.
Topuk: Bazı makinelerde bulunan selektör kabartıcıları eğer bu yoksa desen topları selektörlerin dışarıya çıkmasını engeller. Böylece topukta kovan geri dönerken selektörlerin kırılması önlenir. 1. düşüş araba çeliği de kapanır. Uzun ayak iğneler bir çelik ile yukarı kaldırılır. Kaldırılan tırnaklar devreye girer. Verilen sayıya göre tırnakların kaldırdığı orta ve kısa ayaklı iğneler daha sonra indiren tırnakların devreye girmesiyle indirilir.
Taban altı: Topuğa kalkan iğneler bir çelik ile indirilir. Konç kısmında çalışan çelikler aynen burada da devreye girer.
Burun: Topukta çalışan çelikler aynen burada da devreye girer.
Rosso ve burun payı: Burun işlemi için yukarı kaldırılan iğneler yine çelik aracılığı ile indirilir. Verilen sıra sayısına göre rosso payı ve halka örülür. Mekiklerin yukarı kalkmasıyla iğneler örgüyü boşaltmaya başlar. Bu arada makinedeki vakum havası kapanır. Böylece çorabın sökülmesi engellenir. Daha sonra vakum tekrar devreye girerek çorabı makineden dışarı atar.
Çorap Sonu: İğne açıcı devreye girerek bir sonraki çorap için iğne dillerini açar.