Etiket Arşivi: Pamuk Nedir

PAMUK İPLİĞİ VE KUMAŞI NEDİR?

Tarafından | 9 Temmuz 2021

Pamuk oldukça yaygın olarak kullanılan bitkisel kökenli organik bir elyaftır. Pamuk bitkinin kozasından elde edilir. Kimyasal olarak pamuk elyafı, arasında pamuk mumu ve az miktarda pamuk hasım barındıran saf selülozdan kaynaklanır. Emicilik, yaş dayanımı, yumuşaklık, dayanıklılık gibi özellikleri pamuğu öteki liflerden ayırır. Pamuk yüne oranla daha çok rutubet çeker. Terin buharlaşarak havaya karışmasını sağlar ve… Devamını oku »

PAMUK NEREDE YETİŞTİRİLİR

Tarafından | 17 Şubat 2017

PAMUK: Tekstil ve dokuma sanayinin ham maddesidir. Çekirdeklerinden (Çiğit) yağ elde edilir. Pamuklar genellikle alüvyal özellikli toprakları severler. Yetişmek için yüksek sıcaklığa gerek duymaktadırlar. Yaz mevsiminin sıcak ve kurak geçtiği sulama imkanlarının bulunduğu bölgelerde yetişir. Yetişme zamanında bolca su gerekmektedir. Hasat zamanında da sıcaklık ve kuraklık olması gerekmektedir. Türkiye’de Pamuk En Çok Nerelerde Yetiştirilir? Türkiye’de… Devamını oku »

(CO.) PAMUK LİFİ ÖZELLİKLERİ

Tarafından | 20 Haziran 2016

İngilizcesi; Cotton olan Pamuk (Gossypium hirsitum), Ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından ana vatanı Hindistan olan kültürü yapılan bir bitki türüdür. Pamuk bitkisi; kök, sap, yaprak, çiçek ve tohumdan oluşmaktadır. Tür ve varyetesine göre 60-120 cm, ağaç halinde olanlar ise 5-6 m. uzayabilir. Pamuk 30-100 cm. derine, 50-80 cm yanlarına uzanan kazık köke sahiptir. Toprak yüzeyinin 8-10 cm.… Devamını oku »

PAMUK (COTTON) İPLİĞİ

Tarafından | 6 Haziran 2016

Pamuk İpliği Üretimi İngilizcesi Cotton olan Pamuk bitkisinin kapsülünde ki (koza) tohumlarından alınan elyafların işlenmesi ile elde edilen pamuk iplikleri çok yaygın olarak kullanılır. Sıcak ve rutubetli iklimde yetiştirilir. Elyaf uzunlukları 15-50 mm arasındadır. Pamuk ipliklerinin daha mukavemetli olması istendiğinde südkosit ile merserizasyon işlemi yapılır. Pamuk ipliği lif özelliklerine göre, genellikle üç sistemde sınıflandırılır. Penye… Devamını oku »