Pamuk oldukça yaygın olarak kullanılan bitkisel kökenli organik bir elyaftır. Pamuk bitkinin kozasından elde edilir. Kimyasal olarak pamuk elyafı, arasında pamuk mumu ve az miktarda pamuk hasım barındıran saf selülozdan kaynaklanır. Emicilik, yaş dayanımı, yumuşaklık, dayanıklılık gibi özellikleri pamuğu öteki liflerden ayırır. Pamuk yüne oranla daha çok rutubet çeker. Terin buharlaşarak havaya karışmasını sağlar ve aynı zamanda elbiselere özellikle sıcak koşullarda rahat giyilebilecek bir doku kazandırır. Bu sebeple iç giyimde ve bebek kıyafetlerinde tercih edilir.
Özellikle iç giyim üreticilerinin en oldukça kullandığı hammaddedir Pamuklu kumaşlar sıcak suda yıkanmaya ve sıkılmaya müsaittir. Asılarak kurutulabilir. Nemliyken ütülenirse kırışığı daha çabuk açılır, kuru iken sıcak buharlı ütü ile ütülenir. Pamuklu kumaşlara sentetik karıştığı vakit daha azca buruşur ve daha rahat ütülenir. Pamuklu kumaşlar yıkandıklarında polyester benzer biçimde sentetik kumaşlara göre daha geç kururlar. Bunun nedeni pamuk gibi doğal elyaflar, sentetiklere göre daha emicidir, suyu daha oldukça emerler. Bu nedenle kurumaları daha geç olur. Pamuğun havayı içine hapsetmesi pamuklu kumaşa izolasyon özelliği kazandırır.
Pamuk tarafında hapsedilen hava miktarı yündekinden daha azdır ve tutuculuğu orta seviyededir. Esnekliği azca, kuvvetli ve dayanıklıdır. Örme yüzeylerde, ilmekler oldukça rahat hareket edebildiğimden, örme kumaşlar çok esnektir. Bu nedenle de vücuda oldukça iyi uyum sağlayarak yumuşak bir şekilde sarıyor. İlmeklerin hareketli olması sebebiyle, örme kumaşlar tutum, yumuşaklık ve dökümlülük bakımından üstün özelliklere sahiptir. Kolayca buruşmaz ve buruştuğunda da çabucak eski haline rotatif. İlmeklerin hava tutma özelliği sebebiyle de oldukça iyi ısı hissi verir. Pamuklu örmeler ortamdaki nemin % 80 ‘ini çekebilme özelliğine sahip olduğundan iç çamaşırında tercih sebebidir Ham pamuk elyafında %10-20 içinde yağlar ve vakslar naturel bileşikler, pektinler, proteinler, mineraller ve %6-8 arasında su bulunur.