Etiket Arşivi: Türk düğümü nedir?

İlmek ipliğinin birbirini takip eden iki çözgü ipliğinin dışından arkaya doğru çevrilmesi ve iki çözgü ipliğinin arasında ön yüze çıkartılmasıyla oluşmaktadır.

HALI DOKUMA HAKKINDA BİLGİLER

Tarafından | 21 Kasım 2017

Birden fazla katlanmış ve bükülmüş ipliklerin yan yana sıralanması ile meydana getirilen çözgünün her biri çift teline, ipek, yün gibi ipliklerden ilme yapılarak sıra oluşturulması ve enine iki sıra atkı atılıp sıkıştırılarak aynı yükseklikte veya yer yer farklı yükseklikte kabartmalı olarak kesilmiş havlı yüzlü dokumalara halı denir. Halının iskeletini, temelini ise çözgü oluşturur. Halı tezgâhının… Devamını oku »

HALI & KİLİM DOKUMA

Tarafından | 14 Kasım 2016

Halı Dokuma, yaşantımızda ekonomik, sosyal ve kültürel olarak önemli yer tutmaktadır. Türk toplumunda ve doğu ülkelerindeki ev dekorasyonunda halı başlıca unsurlardandır. Elde halı dokumak sabır, dikkat ve kabiliyet işidir. Halı tezgahlarda ya da halıcılıkta sarma tezgâh adı verilen ge­lişmiş dikey tezgâhlarda dokunur Yatay tezgâhta ya da küçük parçaların dokunmasında ve dokumacılık eğitiminde kullanılan çerçeve tezgâh’ta da… Devamını oku »

DOKUMACILIK TÜRLERİ

Tarafından | 25 Mart 2016

Dokuma, atkı ve çözgü ipliklerinin dikey açı yapacak şekilde, birbirinin altından, üstünden geçirilmesiyle ortaya çıkan düz yüzeyli üründür.. Dokumacılık, yapım teknikleri aşağıdaki gibidir Mekik Dokumalar: Kumaş Dokuma, Siirt Battaniyesi, Kolan, çarpana dokuma Kirkitli Dokumalar:  a) Kirkitli Düz Dokumalar; Kilim, Cicim, Zili (sili), Sumak b) Kirkitli Halı dokumalar; Halı c) Mekiksiz Dokumalar: Palaz, Kolan, çarpana (kartlı, kartsız dokumalar), Dokusuz… Devamını oku »