Kumaşın düz yüzünü ve ters yüzünü nasıl anlarız?
Kumaşların düz ve ters yüzleri vardır. Kumaşın düz yüzü çoğu zaman tasarım bittiğinde dışta görünen yüzdür. Kadife ya da fitilli kadife gibi kumaşlarda kumaşın düz ve ters yüzü arasındaki farkı görmek kolaydır. Bu türden kumaşların düz yüzlerindeki iplikleri daha uzundur. Bu da hav denilen bir yüzey dokusu oluşturur.
Pek çok emprime kumaşın düz ve ters yüzlerini bulmak da kolaydır. Baskı, kumaşın ön yüzünde daha belirgindir. Satenlerde ve parlak kumaşlarda parlak taraf ön yüzdür. Bazen de kumaşın dokunuşundan ön yüzü belli olur, goblen dokumada ya da desenli dokumada olduğu gibi.
Bazı kumaşlarda örneğin desensiz sert kotonlar da ön ve ters yüzleri ayırt etmek zordur. Böyle durumlarda, kumaşın düz yüzü, kenar kısmında iğnenin battığı yerdir. İğnenin çıktığı kısım kumaşın tersidir. Ancak kullanacağınız kumaşta bunu ayırt edemiyorsanız, o zaman hangi tarafıyla çalışmak istediğinizi seçin. Tasarımınızın bütün parçalarını kestikten sonra kumaşı bir çengelli iğne, tebeşirle ya da yapışkan bant parçasıyla işaretleyin. Böylece dikiş dikerken kumaşın düz ve ters yüzünü karıştırmamış olursunuz.
Kumaşın yüzü ve tersi birbirinden farklı özellikler taşımaktadır. Bu özellikler:
- Yüz tarafı ters tarafına göre daha düz, daha parlak, desen ve renkleri daha net ve belirgindir. Bazı kumaşların ters ve yüz dokuları birbirine çok benzediğinden ayırt etmede aşağıdaki yöntemlere başvurulur.
- Çift en kumaşların yüzü, katlanan kumaşın daima iç tarafıdır.
- Dokuma sırasında kopan iplikler kumaşın tersinde bağlanır. Bu bağlamaların çoğunlukta olduğu kısım kumaşın tersidir.
- Kumaşların kenarında yer alan kalın kısımda (kumaş kenarı) üretildiği fabrika ve kumaşın markasını belirten yazılar bulunur. Yazıların düzgün okunduğu taraf kumaşın yüzüdür.
- Bazen kumaş kenarlarında yazı yerine küçük delikler bulunur. Bu deliklerin düzgün olduğu taraf kumaşın tersi, çıkıntılı olan taraf ise yüzüdür.
- Yuvarlak örme (tüp) kumaşların dış kısmı ise daima yüzüdür.