MASURA GERGİNLİĞİ AYARI

masura
Tarafından | 21 Mayıs 2023

Masura Gerginliği Nasıl Ayarlanır?

Dikiş dikmeyi seviyorsanız, altında iplik biriktiğinde kumaşı dikiş makinenizden çözmenin ne kadar sinir bozucu olduğunu bilirsiniz. Karışık dikiş projelerinin en yaygın nedeni, dikiş makinenizdeki yanlış gerginliktir. Bunu düzeltmenin kolay bir yolu, bobin tansiyonunun nasıl ayarlanacağını öğrenmektir.

Bir dikiş makinesinde masura tansiyonunu ayarlamanın en yaygın yolu, masura mahfazasının dışında bulunan küçük vidayı sıkmak veya gevşetmektir. Masura tansiyonunu sıkmak için mekiğin üzerindeki küçük vida sağa döner. Masura gerginliğini gevşetmek için vida bir miktar sola döner.

Bu yazıda, bobin tansiyonunu ne zaman ayarlamanız gerektiğini ve ne zaman başka bir düzeltme denemeniz gerektiğini öğreneceksiniz. Masura geriliminin nasıl çalıştığını ve dikişinizi nasıl etkilediğini keşfedeceksiniz. Son olarak, yaygın dikiş makinesi modellerinde bobin gerginliğini nasıl ayarlayacağınızı öğreneceksiniz.

Bobin Gerginliği Nedir?

Masura gerilimi, dikiş makinesi çalışırken alt ipliğe uygulanan kuvvet miktarıdır. Bu, makine dikiş oluştururken alt ipliğin sarkmasını veya dolanmasını önler.

Dikiş makineniz, üst iplik iğne plakasının altına geldiğinde dikişler oluşturur ve alt ipliği kumaşın altında yerinde tutarak bir dikiş oluşturmak üzere birbirine kenetlenir. Pürüzsüz dikişler oluşturmak için her iki ipliğin de doğru miktarda gerginliğe sahip olması gerekir.

Kadranlar, düğmeler ve kontroller aracılığıyla üst ipliğe uygulanan gerilimin aksine, bobin tansiyonunun genellikle tek bir basit mekanik ayarı vardır. Bunun nedeni, bobin tansiyonunu çok sık ayarlamanıza gerek olmamasıdır. Aksine, her yeni dikiş projesi için üst ipliğe ne kadar gerilim uygulanacağını sık sık ayarlamanız gerekir!

Teknik olarak, iki farklı türde bobin tansiyon kontrolü düşünmelisiniz. Ayarlaması ilk ve en kolay olanı, bobini tutan kasadaki germe yayından geçen vidadır. Bunu genellikle vidayı bir yönde veya diğer yönde çevirerek ayarlayabilirsiniz.

Bununla birlikte, mekik üzerindeki vidayı çok sık ayarlamanıza gerek olmadığını lütfen unutmayın. Yeni bir makine satın aldığınızda, üretici bunu çoğu iplik türüyle çalışan gerginlik ayarına ayarlayacaktır. Ancak bunu her zaman dikiş makinesi çalışmanızın kalitesinde bir faktör olarak görmelisiniz.

Masura gerginliğini ayarlamanız gerekebilecek nedenler arasında şunlar yer alır:

  • İpek iplik gibi süper ince veya kaygan iplik kullanmak. Alt ipliğe uygulanan ortalama gerilim miktarı bu ince ipliği yeterince sıkı tutmayabilir ve alt iplik tansiyonunu sıkmanız gerekebilir.
  • Kalın veya kaba iplik kullanılması, alt iplikteki gerginliğin çok az tutulmasına ve makinenin durmasına ve dikiş yapmayı reddetmesine neden olabilir. Bu durumda alt iplikteki gerginliği gevşetmeniz gerekecektir.
  • Daha eski bir dikiş makinesinin kullanılması, alt iplik gerginliğini de daha sık ayarlamanız gerektiği anlamına gelebilir. Kullanılmış bir dikiş makinesi alıp temizlerseniz, onarım sürecinizin bir parçası olarak bobin gerginliğini test ettiğinizden emin olun.

Masura tansiyonunu etkileyen ikinci faktör, makinenizdeki masura sarma mekanizmasının kullandığı tansiyondur. İpliğin masuraya ne kadar sıkı veya gevşek sarıldığı, alt ipliğin ne kadar sıkı dikiş oluşturduğunu da değiştirir.

Doğru Bobin Gerginliği Nasıl Görünüyor?

Doğru bobin gerginliğini tespit etmek kolaydır çünkü bu, dikişlerinizin kumaş üzerinde büzülme veya dolaşma olmadan düz ve pürüzsüz durması anlamına gelir. Üst iplikteki gerginliğin doğru ayarlandığını da bu şekilde rahatlıkla görebilirsiniz.

İdeal olarak, dikişler kumaşın üstünde ve altında aynı görünmelidir. Alt ipliğin kumaşın üst kısmına yapışmasını veya kumaşın her iki yanında dikişlerin büzülmesini veya çekilmesini görmemelisiniz.

Bobin tansiyonunun kapalı olup olmadığını nasıl anlarsınız? Bunu cevaplamak biraz daha zor. Sorun şu ki, gerginlik sorununun üst iplikten mi yoksa alt iplikten mi geldiğini her zaman anında anlayamazsınız.

Bu nedenle, aşağıdakiler gibi yaygın gerginlik sorunu belirtileri fark ederseniz, her zaman önce üst gerilimi kontrol etmelisiniz:

  • Kumaşın altındaki bir kuş yuvası veya iplik düğümü, makinenin sıkışmasına ve dikiş yapmayı reddetmesine neden olur.
  • Kumaşta gevşek veya atlanan dikişler, bazen kumaştan fırlayan iplik ilmekleri gibi görünür.
  • Dikişler alay hareketi yaparak kumaşın büzülmesine ve etraflarında kırışmasına neden oldu.

İp Tansiyonumun Doğru Olduğunu Nasıl Anlarım?

masura gerginliigi 2

Masura testi yapmak, alt iplik tansiyonunuzun doğru olup olmadığını belirlemenin kolay bir yoludur. Bu, standart bobin gerginlik ayarının makinenizde yeni bir iplik türüyle çalışıp çalışmayacağını bilmenizi sağlar. Test, çıkarılabilir muhafazalı önden yüklemeli bobinler için çalışır.

  1. Masurayı her zamanki gibi sarın, ancak onu ve kasayı makineye yerleştirmek yerine, bobini kasaya geçirin ve elinizde tutun.
  2. İpliğin ucunu, normalde makinenize iplik geçirdiğiniz gibi, mekiğin yan tarafındaki yarıktan geçirin.
  3. Şimdi ipliği sağ elinizle sıkın ve kılıfı bırakın.
  4. Kasanın iplikten ne kadar hızlı düştüğünü izleyin. İplik çözülürse ve kasa herhangi bir direnç göstermeden hızla düşerse, gerginliğin çok gevşek olduğunu anlarsınız. Kılıf hiç düşmüyorsa ve iplik çözülmüyorsa gerginlik çok sıkıdır.

Tabii ki, tansiyon ayarlarının yeni projeniz için işe yarayıp yaramadığını öğrenmek için birkaç inçlik dikişi bir deneme çalışması olarak da dikebilirsiniz. Bir gerginlik sorununu tespit etmek için önceki bölümde listelenen uyarı işaretlerinden herhangi birine dikkat edin.

Bobin Gerginliği Kaç Derece Olmalıdır?

Çoğu dikiş makinesinde üst ipliğin aksine masura ipliğinin kadranı, numarası veya ayar kılavuzu yoktur. Bazı nakış makineleri daha karmaşık ayar özelliklerine sahip olabilir, çünkü bazı tür saten dikişler oluşturmak için belirli bir ölçülebilir miktarda gerilim gereklidir.

Ancak ev tipi dikiş makineleri hatta ileri teknoloji bilgisayarlı modeller bile tipik olarak hepsi aynı temel, mekanik bobin gerginlik ayarını kullanır.

Masura Tansiyonunu Adım Adım Ayarlama

masura gerginliigi 3

Mekik üzerindeki gerdirme yayından geçen vidayı gevşeterek veya sıkarak dikiş makinenizdeki masura tansiyonunu ayarlayabilirsiniz. Bu vidayı, makinenizin bir drop in veya önden yüklemeli bobin kullanmasına bağlı olarak iki farklı noktada bulacaksınız.

Önden yüklemeli bobinler, tespit edilmesi kolay bir vidaya sahiptir. Masurayı makineye her taktığınızda çıkardığınız metal kasayı çıkarmanız yeterlidir. Kasanın dışında küçük bir vida göreceksiniz.

Üstten yüklemeli veya açılan bobinler de bir kasaya yerleşir, ancak çoğu zaman kasayı makinenizden çıkarmazsınız. Ancak çıkıyor! Bu kasanın yan tarafında, genellikle küçük bir girintiye yerleştirilmiş küçük bir vida göreceksiniz.

Masura tansiyonunu ayarlamak için:

  1. Soruna üst ipliğin neden olup olmadığını anlamak için her zaman üst ipliği çözerek ve yeniden geçirerek başlayın. Zamanın en az %90’ında gerginlik sorunları alt iplikten değil üst iplikten kaynaklanır.
  2. Ancak alt iplik tansiyonunu ayarlamanız gerekirse, mekiği makineden çıkarıp vidayı yerleştirerek başlayın.
  3. Vidayı çevirmeden önce, vidanın kasadaki mevcut hizalamasını işaretlemek için ince uçlu bir Sharpie kullanın. Bu şekilde gerginliği kolayca normal ayarına getirebilirsiniz.
  4. Vidanın konumunu ayarlamak için makinenizle birlikte gelen küçük tornavidayı kullanın. Bu tornavidayı kaybettiyseniz, bunun yerine küçük bir mücevher veya gözlük tamiri düz başlı tornavida bulun.
  5. Gerginliği artırmak için sağa, gevşetmek için sola dönün.
  6. Vidayı küçük, yumuşak artışlarla çevirin. Vidanın dairesini bir saat gibi düşünün ve on beş dakikalık artışlarla ayarlamaya çalışın.
  7. Her küçük dönüşten sonra, gerginliği düzeltip düzeltmediğinizi görmek için durun ve birkaç inç dikin.
  8. Vidayı çok sert döndürmediğinizden emin olun, çünkü bu, mekikteki küçük germe vidasının ipliklerini sıyırabilir. Ayrıca vidayı çok fazla gevşetmek istemezsiniz çünkü dışarı çıkıp dikiş makinenize zarar verebilir.

Masura Gerginliği Sorunları

Sık karşılaşılan bobin gerilimi sorunları, demetleme ipliği, alay dikişleri veya atlanan dikişleri içerir. Masura gerginliği sorunlarının nasıl olduğunu biliyorsanız, dikişinize geri dönmek için sorunu hızla çözebilirsiniz!

Neden Kumaşımın Altında İplik Birikiyor?

Üst veya alt iplik tansiyonuyla ilgili bir sorun nedeniyle dikiş yaparken iplik kumaşınızın altında toplanabilir veya “kuş yuvası” yapabilir.

  1. Makineniz durduğunda ve kumaşın altında demetlenmiş iplik gördüğünüzde, dikiş dikmeye çalışmayı hemen bırakın.
  2. Kumaşı çıkarabilmek için birbirine dolanmış iplikleri dikkatlice kesin. Daha sonra dikiş projenizdeki çirkin karışıklığı gidermek için bir dikiş sökücü kullanabilirsiniz!
  3. Masura alanındaki gevşek iplikleri çıkardığınızdan emin olun.
  4. Ardından, üst ipliği yeniden geçirin. Genellikle iplik, tansiyon diskinden kayarak dolaşmaya neden olur.
  5. Bu sorunu çözmezse, bobininize bir göz atın. İplik etrafına düzgün ve sıkı bir şekilde dolanıyor mu veya masura ipliğinde gevşek ilmekler görüyor musunuz? Bu durumda masurayı yeniden sarmanız gerekir. Masura makarasının etrafına düzgün ve eşit bir şekilde sarıldığından emin olmak için kontrol edin.
  6. Son olarak, tekrar dikiş atmaya çalışırsanız ve hala iplik dolanıyorsanız, masura tansiyonunu ayarlamak için bu makalenin başındaki kılavuzu izleyin.

Masura İpliği Gerginliği Çok Gevşek

Alt ipliğin kumaşın üzerine gevşekçe çıktığını görürseniz, masura tansiyonunun çok gevşek olduğunu anlayacaksınız. Bazen çok gevşek bobin gerilimi, boşluk nedeniyle kumaşın altında demetlenmiş veya kuş yuvası ipliklere yol açar; bu, bobin ipliğinin çok hızlı çözülmesi ve makinenin dikebileceğinden daha hızlı birikerek ipliklerin birbirine dolanmasına yol açması anlamına gelir.

Makineniz normalde önceden ayarlanmış masura tansiyonuyla dikiş yapabilir ve ardından yeni bir iplik türü kullanırsanız aniden bir sorunla karşılaşabilir. Çok ince veya ipeksi iplikler bazen daha sıkı bir gerginlik ayarına ihtiyaç duyar, böylece bobin daha ince ipliği daha fazla kuvvetle tutabilir.

Masura gerginliğini sıkmak için, vidanın her dönüşünden sonra test ederek gerginlik vidasını küçük parçalar halinde sağa ayarlayın.

Germe Kadranı Dikiş Makinesinde Nasıl Görünüyor?

masura gerginliigi 4

Bir dikiş makinesindeki gerdirme kadranı tipik olarak daha yüksek veya daha düşük bir ayara çevirebileceğiniz bir düğme gibi görünür, ancak bazı bilgisayarlı modeller bunun yerine gerilimi kontrol etmek için bir dokunmatik ekran veya düğmeler kullanabilir.

Tansiyon ayarlarının yalnızca üst ipliğe uygulanan kuvvet miktarını kontrol ettiğini unutmayın. Her yeni dikiş projesinde genellikle üst iplikteki gerginliği ayarlamanız gerekir, çünkü her kumaş türü üst iplikten biraz farklı miktarda gerginliğe ihtiyaç duyar.

Masura gerginliğini bozmadan önce, her zaman üst ipliği yeniden geçirmeyi ve üst iplik için tansiyon kadranını ayarlamayı deneyin.

Bir Masuraya Ne Kadar İplik Koymalı?

masura gerginliigi 5

Çoğu dikiş makinesi masura sarıcı, bir masuraya ne kadar iplik konulacağını bilen otomatik bir kesiciye sahiptir. İplik, mekiğin içinde sıkışmasına ve dönmeyi reddetmesine neden olacağından, asla masura makarasının kenarlarından dışarı taşmamalıdır.

Dikmek için dolu bir bobine ihtiyacınız olduğuna dair tavsiyeler alırken, kısmen dolu bir bobinle de zorlanmadan dikebilirsiniz. Örneğin, tamamlamanız gereken az miktarda dikiş varsa ve fazladan iplik harcamak istemiyorsanız, bir masurayı yalnızca kısmen sarmak isteyebilirsiniz.

İdeal olarak, ipliğin masura makarasının etrafına düzgün ve eşit şekilde sarıldığını, makaranın üstüne veya altına doğru daha fazla iplikle eğrilmediğini görmek istersiniz.

Ortalama bir M sınıfı bobin, yaklaşık 90 yarda standart pamuk ipliği tutabilir. Çoğu zaman masura için üst iplikle aynı ipliği kullanmalısınız. Bu, pürüzsüz, uyumlu dikişler sağlar.

Masura Gerginliğini Açık Olarak Ayarlama:

Artık bobinlerin nasıl çalıştığını ve bobin tansiyonunu nasıl değiştireceğinizi bildiğinize göre, özel dikiş makinelerinde bobin gerilimini nasıl ayarlayacağınızı keşfedebilirsiniz.

Brother Dikiş Makinası

Brother dikiş makineleri, çoğu dikiş projesinde işe yarayan önceden ayarlanmış bir gerginlik ayarıyla birlikte gelir, ancak gerektiğinde kolayca ayarlayabilirsiniz. Bu marka dikiş makineleri hakkında dikkat edilmesi gereken bir nokta, Brother dikiş makinelerinde, makinenizin modeline bağlı olarak üstten yüklemeli veya önden yüklemeli bobin olabilir.

  1. Masurayı kutusundan çıkarın ve bir kenara koyun.
  2. Kasayı makineden çıkarın ve germe diskinden geçen vidayı bulun. Bir Brother makinesinde bu çok kolaydır çünkü düz uçlu bir tornavida için tek hatlı yuvaya sahip tek vidayı bulmak istersiniz. Yıldız başlı tornavidaya uyan küçük + kesimli vidaları dikkate almayın!
  3. Vidanın konumunda artımlı ayarlamalar yapmak için makineyle birlikte gelen küçük düz uçlu tornavidayı kullanın.
  4. Her ayardan sonra birkaç inç örnek dikiş dikmek için duraklar.

Janome Dikiş Makinası

Birçok Janome makinesinde üstten yüklemeli bobinler bulunur ve bazı üst düzey modellerde, daha düşük gerilimi ayarlamanız gerektiğinde size haber verecek bilgisayarlı ayarlar bile olabilir!

Bununla birlikte, fantezi dikişli Janome dikiş makinelerinde bile bobin gerginliğini aynı şekilde sabitlersiniz.

Bu profesyonel ipuçları, Janome makinenizin doğru bobin gerginliğini korumasına yardımcı olabilir:

  1. İpliği masuraya sardığınızda, makine sarıcıyı çalıştırırken yaklaşık üç inçlik ipliği tutun. İplik üzerinde bu hafif basıncın korunması, sarıcının ipliği masura makarasının etrafına eşit şekilde sarmasını sağlar.
  2. Dolu bir masurayı kasasına yerleştirmeden önce, ipliğin bobinden saat yönünün tersine çözüldüğünden emin olun.
  3. İğneyi sık sık değiştirdiğinizden ve iğne plakasının altını temizlediğinizden emin olun. Eğilmiş bir iğne veya tıkanmış kir, sadece kir veya alt ipliği yavaşlatan hasarlı bir iğne olduğunda, bobin tansiyonunuzda bir sorun varmış gibi görünebilir!

Sanayi Tipi Singer Dikiş Makinesi

Ağır hizmet tipi Singer dikiş makineleri, ortalama dikiş makinelerinden %50 daha hızlı dikiş yapabilir ve kalın kumaşları ve daha güçlü iplikleri işlemelerine olanak tanıyan güçlü motorları ve sağlam metal kasaları vardır.

Bu, bobininizde farklı tipte iplik kullanmak istediğiniz anlamına gelebilir, yani mükemmel dikişler için üzerinde daha az tutuş gerektiren daha kalın veya daha kalın bir ipliğe uyacak şekilde gerginliği ayarlamanız gerekebilir.

Tabii ki, ağır hizmet tipi Singer makinelerinde çoğu dikiş projesinde işe yarayan önceden ayarlanmış bir gerilim bulunur, bu nedenle bobin gerilimini ayarlamaya çalışmadan önce her zaman üst gerilimi ayarlayın.

Singer ağır hizmet tipi dikiş makinelerinde genellikle üstten yüklemeli bobinler bulunur. Gerginlik ayarlamaları yapmak için bu modellerden mekiği çıkarmanın bir püf noktası, kasanın üzerine bastıran bir çubuk veya kol bulmanızdır.

Bu kol, ağır iş makinesi bu kadar yüksek hızlarda dikiş yapabildiğinden, mekiğin sallanmasını önler. Kolu çıkarmak ve mekiği yatağından çıkarmanıza izin vermek için o koldan iki küçük vidayı çıkarmanız gerekecektir.

duz makine

Düz Platformlu Dikiş Makinesi

Ankastre Bobin

Brother ve Janome gibi birçok popüler dikiş makinesi markası, alt gerginliği ayarlamak için fazladan birkaç adım gerektiren açılır bobinli modeller sunar.

Düşürme veya üstten yüklemeli bobinler, dikiş makinenizdeki iğne plakasının önündeki bir boşluğa yuva yapar. Bu bobinleri tutan kasaya erişmek, önden yüklemeli bir bobin için olduğundan biraz daha zahmetlidir.

  • Baskı ayağını makineden çıkarın ve bir kenara koyun. Bunu, ayağın yanında veya arkasında bulunan küçük kola basarak yapabilirsiniz.
  • İğneyi gevşetmek ve çıkarmak için küçük bir tornavida kullanın.
  • Masurayı çıkarın ve ipliğin ucunu yavaşça çekin.
  • Çoğu dikiş makinesi modelinde, mekiğe ulaşmak için iğne plakasını da çıkarmanız gerekir. Bunu yapmak için genellikle iğne plakasını yerinde tutan iki veya üç küçük vidayı çıkarmanız gerekir. Bu vidaların üzerine tornavida takmak zordur, bu nedenle bu adım için makinenizle birlikte gelen küçük üçgen tornavidaya ihtiyacınız olacak.
  • Şimdi bobinin genellikle içine oturduğu kubbeli, yuvarlak bir şekil göreceksiniz. Mekiği buldunuz! Yavaşça yatağından çıkarın.
  • Bazı modellerde kasayı yerinde tutan küçük bir kol fark edebilirsiniz. Bunu yana kaydırın veya gerekirse kolu yerinde tutan vidaları sökün.
  • Kasayı çıkardıktan sonra, gerdirme vidasını bu makalenin başlarında açıklandığı gibi ayarlamaya devam edin!

Çözüm

Mekikteki gerdirme yayı vidasını sağa çevirerek gerginliği arttırarak, sola çevirerek dikiş makinenizdeki masura tansiyonunu ayarlayabilirsiniz. Önden yüklemeli bobinler için, bu ayarı yapmak için çıkarılabilir mekiği kolayca çıkarabilirsiniz. Philip’in başlı tornavidasında çapraz yiv değil, ince düz yivli vidayı arayın.

Üstten yüklemeli veya açılan bobinlerin ayarlanması daha fazla iş gerektirir. Birçok dikiş makinesi modelinde mekiğe ulaşmak için baskı ayağını, iğneyi ve iğne plakasını çıkarmanız gerekir. Bu kasaya eriştiğinizde, artımlı dönüşler yaparak benzer şekilde vidayı ayarlarsınız. Sorunu çözüp çözmediğinizi görmek için her zaman mekik vidasının her küçük dönüşünden sonra test dikişi yapın!

Hiç dikiş makinenizde bobin tansiyonunu ayarlamayı denediniz mi? İşe yaradı mı? Bize bildirmek için aşağıya bir yorum bırakın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir