TAHAR İŞLEMİ

tahar
Tarafından | 27 Aralık 2016

El ile Tahar Yapma

Tahar çözgü dairesinden gelen çözgü levendinin üzerindeki çözgü ipliklerinin belirli bir plan doğrultusunda (tahar planına göre) gücü gözlerinden ve dokuma tarağının dişlerinden geçirilmesi olarak tarif edilmektedir. Bu işlem el ile ya da makine ile yapılır. El ile yapılan tahar işleminde hataların oranının yüksek olması ve işlemin daha fazla zaman alması işletmeleri gelişmiş elektronik donanımlı makinelerin ve sistemlerin kullanılmasına sürüklemiştir.

Otomasyona geçmemiş küçük dokuma işletmelerinde elle yapılan tahar işlemlerinde sıkça rastlanan hatalar şunlardır;

  • Çapraz hatası,
  • Lamel dizim hatası,
  • Gücü tahar hatası,
  • Tarak tahar hatası,
  • Tarak izi.

Tahar hataları genellikle gücü taharı haricinde fark edildiğinde kolayca düzeltilebilmektedir. Fakat işletmeler için maddi kaynakların ulaşılmasından daha önemli olan zaman kaybına sebep olmaktadır.

tarak tahari

Tahar Yapmada Kullanılan Malzemeler

Tahar işleminde çözgü dairesinde alınan, üretilecek kumaşın özelliklerine uygun duruma getirilmiş çözgü leventleri üzerinde işlem yapılır. Tahar işleminde ve diğer hazırlık işlemlerinde bir önceki yapılan işlemin hatasızlığı üzerine devam edileceğinden taharda kullanılacak çözgü ipliğinin, çözgü dairesinden gerekli bilgilerin ve uyarıların belirtildiği şekli ile tahar dairesinde zarar verilmeden nakli sağlanmalıdır.

El ile tahar yapma işleminde işlemin kolay ve rahat çalışılabilmesi için üzerinde tahar yapılan tahar sehpası, çerçeveler, gücüler, lameller, dokuma tarağı, tarak ve gücü tığı gibi yardımcı parçalar kullanılmaktadır.

El ile tahar yapma işlemi, iki işçi tarafından kontrollü şekilde yapılır. El ile yapılan tahar işleminde bütün çerçeveler tahar sehpasına asılır. Sehpanın arkasındaki tahar arkacı denilen işçi plana göre iplikleri sırasıyla tek tek sehpanın önünde duran tahar öncü denilen işçiye uzatır. Tahar öncü, gücü tığı ile tahar arkacının vermiş olduğu çözgü ipliklerini tek tek gücü gözünden geçirir. Gücü taharına birinci çerçevenin sol tarafından başlanır. Bu işlemde dikkat edilmesi gereken, tahar raporuna uygun şekilde hareket edilmesidir. İkinci işlem de gücülerden alınmış çözgü ipliklerinin dokuma tarağı dişlerinden geçirilmesidir.

TAHAR

  • Tahar Sehpası
  • Çerçeveler
  • Gücüler
  • Lameller
  • Dokuma Tarağı
  • Tarak ve Gücü Tığı

Makine ile Tahar Yapma İşlemi için tıklayınız.

TAHAR İŞLEMİ” için 1 görüş

  1. İbrahim varhan

    El ile yapılan tahar hata seviyesi yüksek diye belirtmiş olup bu fikirde sizlere katılmıyorum keza mekine taharı el ile yapılandan daha yüksek hatalar olmakta bu yapılan değerlendirme kime göre neye göre yorumlanmistir el ile yapılan hataların geri dönüşü cüzi bir kayba yol açıyor fakat tahar makinesinin işletmelere yüksek maliyetli hatalar yapıyor bunun tuzeltilmesini bekliyorum ilgineze bırakıyorum ve bekliyorum (altın tahar)

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir