TERMAL KUMAŞ ÖZELLİKLERİ

termal urunler
Tarafından | 26 Şubat 2020

Termal Kumaş Nedir?

Termal içlikler, kapsamlı Ar-Ge çalışmaları sonucunda üretilmiş, vücudun ısı dengesini korumaya yardım eden giysilerdir. Termal kumaşlar, sıcak ve soğuk hava geçirgenliği en az olan kumaşlardır. Dışardaki havanın durumuna göre vücuttaki ısıyı sabit tutmaya ve soğuk/sıcak dengesini ayarlamaya yarar.

Termal Kumaş Özelliği Nasıl Olmalıdır?

  • Viskoz, ağaç hamurundan yapılan ve selüloz içeren özel nitelikli doğal bir elyaftır.
  • Termal iplik ise viskoz elyaf ile polyester elyaf harmanlanması sebebiyle mikro hava boşlukları oluşur
  • Termal kumaş içerisinde oluşan bu hava boşlukları soğuğa karşı tampon bölge gibi mükemmel yalıtım sağlayıp vücut ısısını koruduğu gibi hem hafif hem de vücutta sıcaklık sağlar.
  • Viskoz elyafın doğal ve yumuşak yapısı, polyester elyafın esnek ve nefes alabilir yapısı ile birleştirilerek üretilen thermal kumaş hem vücudu soğuktan korur hem de vücuttaki nemi dışarı atarak insanı kuru tutar rahatlık sağlar.
  • Thermal kumaş vücutta bakteri üremesini engeller.

iclik

Yün Ürünlere Göre Termal Kumaş Farkları?

Yün ürünlerin de termal özelliği mevcuttur ancak, sıvı transfer ve kuruma özelliği çok düşük olduğundan vücudun ısısını korur ancak terleme olan noktalarda sıvı dışarıya transfer edilip kuruyamadığından yün ürün kullanırken bir süre sonra üşüme başlar. Ayrıca Termal kumaş kaşıntı yapmaz ve yüne karşı alerjisi olan kişilerce de kullanılabilir.

Pamuk İçerikli Termal Ürünlere Göre Üstünlüğü Nedir?

  • Pamuk, termal giyim için uygun değildir, çünkü teri iletmez, aksine teri emer. Dolayısıyla bu tür iç giyim malzemesi teri dışarı doğru iletemediği için vücut ıslak kalır.
  • Giysiler arasındaki bu nem alışverişinde en önemli malzeme iç giyimdir. Dolayısıyla iç giyim mutlaka THERMAL ürünlerden oluşmalı ve çabuk kurumalıdır. Bayanların sutyenleri, futbolcuların polyester formaları buna en güzel örnektir. Hızlı ter transferi için ürünün sık gözenekli dokunmuş olması gerekir. “Naylon ve polyester hava geçirmez ve terletir” kesinlikle yanlış kullanımdır.
  • Naylon ve polyester türevli iplikler rejenere selülozik elyaflı ürünlerdir ve pamuğa göre daha sık gözeneklidir. Bu nedenle gözenekler arasında su buharı birikmez.
  • Pamuklu ürünlere göre termal izolasyonu çok daha yüksektir. Hızlı kuruma ve sıvı transferi özellikleri pamuk içerikli termal ürünlerle benzerdir.
isi dengesi

Termal Kumaş İçeriği

Termal giysiler; genel olarak polyamid, polyester, polyproplen ve elastanın belirli oranlarda karışımından oluşur. Bazı içliklerde belirli oranlarda merinos yünü de kullanılır. Üretici firmaların geliştirdiği tek iplik, çift iplik veya çift katman gibi çeşitli dokuma teknolojileri kullanılır. Ayrıca üretici firmalar Lifa®, Polygiene® gibi patentli teknolojiler kullanarak, ürünlerinin anti-bakteriyel veya yüksek yalıtımlı olmasını sağlarlar.

Kumaş içeriğindeki polyester, nemin hızlı transferi ve kumaşın hızlı kuruma özelliğini arttırır.
Viskoz lifi, selülozdan üretilmiş doğal bir liftir. Termal ürünlerindeki özel üretimli ve özel kesit yapılı viskoz lifleri sayesinde, termal izolasyon ve sıvının dışarıya atım hızı yüksektir. Ayrıca bu özel lifler sayesinde termal ürünleri doğal bir yumuşaklığa sahiptir.

Termal Giysiler Nerelerde Kullanılır?

Termal giysileri; kayak, snowboard, yelken, kürek, bisiklet, motosiklet, dağcılık, trekking gibi doğa sporları ile fitness, pilates, basketbol, voleybol gibi salon sporlarında veya günlük olarak soğuk hava koşullarında şehirde veya seyahat sırasında rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Avcılık, balıkçılık gibi aktivitelerle uğraşanlar, soğuk hava depolarında çalışanlar ve askerler termal içlik kullanmayı sıklıkla tercih ediyorlar.

Termal Giysi Çeşitleri Nelerdir?

Termal giysiler; termal atlet, boxer, çorap, yarım ve uzun kollu t-shirtler, termal kısa ve uzun taytlardan oluşur. Termal içlikler alt ve üst takım olarak satıldığı gibi ayrı ayrı da satılabilmektedir.
termal

Termal içlikler Nasıl Yıkanmalı?

Öncelikle kullandığınız marka ve modelin yıkama talimatını kontrol etmelisiniz.
Genel olarak 40 derecede elde veya çamaşır mekinesinde yıkananabilirler. Ağartma, ütüleme ve kuru temizleme yapılmamalı. Tamburlu kurutucuda kurutulmamalıdırlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir