HASSE KUMAŞ ÖZELLİKLERİ

pamuk hasse kumas
Tarafından | 9 Aralık 2020

Orijinal olarak, adını ünlü Fransız dokumacı Jean Batiska’dan alan şeffaf bir keten kumaştır. Hasse adıyla da bilinir. Bugün, patiska genellikle merserize pamuktan yapılmış hafif düz dokuma kumaş anlamına gelir. Merserize işlemi, kumaş yüzeyine bir parlaklık kazandırır. Aynı zamanda sıcak yaz günlerinde giymek için mükemmel bir kumaştır. Buna ek olarak çarşaflar ve yatak takımları için de güzel bir kumaştır.


Patiska; % 100 pamuklu iplik ile üretilen sık ve düzgün dokunmuş bir bezdir. Geçmişte düşük tel sıklıkta üretilen patiska kumaşlar günümüzde teknolojinin gelişmesiyle daha sık ve daha düzgün olarak üretilebilmektedir. Hasse adıyla da bilinen bu kumaş; beyazlatılmış, isteğe göre hafif veya ağır gramajlı olarak üretilebilmektedir. Uygulanan apre türüne göre yumuşak tuşeli veya diri tutumlu olabilir. Günümüzde işlemede ve ev tekstilinde kullanılmaktadır.

Orijinali keten olan bu kumaş şimdi pamuk ya da karışımları veya yün ve karışımlarından yapılır.

Pamuktan yapıldığı zaman genel olarak çözgüde 10-14 ve atkıda 8-14 kaplama faktörü ve metrekaresinde 60-100 gram ağırlığı vardır. Eğer yünden yapılmışsa şalisten (challis) daha hafiftir ve kadın elbiseleri olarak kullanılır. Patiska özellikle Amerika ve Mısır’da yetişen nitelikli pamuklardan eğrilmiş, 60-80 numara ipliklerden dokunur ve çoğunlukla bir yüzüne hafif parlaklık kazandırılır.

Patiska ağartılabilir yada parça halinde boyanabilir. Nitelikli patiskalar pürüzsüz, parlak apreli ve hafif bezlerdir. Bunlar kolay dikilebilir yada üzerlerine ince nakışlar işlenebilir. Patiska kolay yıkanabildiğinden mendillerde, çocuk giysilerinde, iç çamaşırlarında, çarşaflarda ve geceliklerde kullanılır.

Patiska Nedir?

Makul derecede gevrek olmasına rağmen, patiska, organze kumaş gibi diğer yarı şeffaf pamuklu dokumalar kadar gevrek değildir. Bu kumaş, çim bezi gibi alternatif düz dokuma tekstiller kadar ağır hizmet tipi olmasa da yüksek gerilme mukavemetine ve dayanıklılığa sahiptir.

Hemen hemen her tür patiska düz dokumadır. Ancak tekstil üreticileri bu kumaşı daha parlak bir yüzey elde etmek için saten dokuma kullanarak da üretebilirler. Çoğu patiska kumaş türü, tekstil üreticilerinin parlak bir etki yaratmak için kostik alkaliye maruz bıraktıkları pamuk ipliği olan merserize pamuk içerir.

Patiska Pamuklu mudur?

Pamuk elyaflar kullanılarak üretilen patiska kumaşlar mevcuttur. Kumaşın etiketine bakarak anlayabilirsiniz. Ya da çakmak veya kibrit ile kenarından hafifçe yaktığınızda atan dumanından pamuklu veya polyesterli olup olmadığını anlayabilirsiniz.

patiska kumaslar hasse

Patiska Kumaş Nerelerde Kullanılır?

Patiska kumaş, tekstil üreticilerinin genellikle hafif giysiler, iç çamaşırları ve yatak takımları yapmak için kullandıkları yarı şeffaf düz dokuma bir kumaştır. Bu tür kumaşlar genellikle pamuktan yapılır. Ancak bazı üreticiler polyester veya liyosel de kullanır. Hafif ve yarı saydam özellikleriyle ödüllendirilen patiska, makul derecede ucuz olmasına rağmen lüks bir kumaştır.

Patiska Kumaş Çeşitleri

Patiska, aşina olmanız gereken alt tiplere sahiptir. Ayrıca  patiska ile karıştırılması kolay birkaç benzer kumaş vardır. Bu hafif ve lüks kumaşın çeşitleri ise şunlardır:

İnce Hasse Patiska Kumaş

patiska kumas minİnce patiska kumaş, tekstil üreticilerinin genellikle iç çamaşırı yapmak için kullandıkları hassas bir patiska türüdür. Bu tür patiska diğerlerine göre daha şeffaftır. Geleneksel patiska ile karşılaştırıldığında daha yüksek iplik sayısına sahiptir. Dantel ve diğer eklentilerle süslenmesi daha olasıdır.

Çim Bezi

Günümüzde, çim kumaş, Pakistan ve Hindistan’da “çim takımları” için birincil malzeme olarak kullanılıyor. Bu kumaş, diğer kumaş türlerine göre yine de oldukça hafif kalırken, ince patiskadan biraz daha ağırdır. Aynı zamanda daha dayanıklıdır. Tekstil üreticileri genellikle parlak, süslü baskılara sahip çim bezi kullanırlar.

Amerikan Bezi Patiska Kumaş

amerikan bezi pamuk

Amerikan bezi pamuk kumaş örneği

Çoğu kumaş uzmanı, Amerikan bezini, patiska için başka bir isim olarak görüyor. Çünkü bu iki tekstil ürünü pratikte birbirinden ayırt edilemiyor. Fransa’da “patiska” olarak anılan kumaş, Britanya Adaları’nda, Amerikan bezi adı altında kullanılabiliyor.

Organze Kumaş

Organze KumasBu ultra ince ve dikkat çekici derecede gevrek pamuklu kumaş, patiskaya benzer şekilde dokunmuştur. Bununla birlikte, Organze, patiska kumaşından çok daha fazla derecede yarı saydamlık özelliğine sahiptir. Herhangi bir pamuklu kumaşın en keskin dokunuşunu yansıtır.

Vual Patiska Kumaş

vual yazlik elbisePatiska gibi, vual kumaş da düz dokuma pamuklu bir kumaştır. Bununla birlikte, vual kumaşlar neredeyse şeffaftır. Genellikle patiskadan daha düşük bir iplik sayısına sahiptir. Organze kumaşa kıyasla, vual biraz daha yumuşak bir dokunuş hissi verir. Bilinen en ince patiska kumaş türlerinden biridir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir