İKAT KUMAŞ ÖZELLİKLERİ

ikat
Tarafından | 27 Kasım 2019

İkat kumaş nedir?

İKAT, geleneksel dokuma yöntemlerinin aksine önce boyanan daha sonra elde dokunan çok özel bir kumaştır. Dokumadan önce ipliklere uygulanan su geçirmezlik ve neme karşı koruma sağlayan bir maddeyle kaplanması, bu kumaşı eşsiz bir hale getirir. Her iplik teli, bal mumu ve ağaç kabuklarıyla parça parça kapatılarak rengarenk boyanır.

Seri üretimi mümkün olmayan ve eşi benzeri bulunmayan bu kumaşın ham maddesinin ipek oluşu ve her bir kumaşın deseninin karakteristik özelliğe sahip oluşu, dokuma tezgahından her defasında farklı bir desenin çıkması, ikat kumaşın kusurlu güzelliğinin sırrıdır.

İKAT kumaşından üretilen yastıklara “göçebe tekstil” denmektedir. Bunun sebebi, ana vatanının belli olmaması değil, dokuma özelliği nedeniyle tüm dünyada farklı tarzlarda evlere ve mekanlara girebilme gücündendir.

Zamansız bir tasarım olan İkat yastıkları ise tüm trendlere karşı koyan, her yeniliğe her gelişmeye ayak uyduran, daima hayranlık uyandıracak eşsiz tasarımlardır.

İkat yastıklar bulunduğu her ortama yüksek ve pozitif bir enerji katmakla birlikte, yapım tekniğinden ötürü modern sanata yaklaşacak görsellikte mekanlarınızda özel bir etki bırakmaktadır.

Bir statü sembolü olan ikat; güç, refah ve pozitif enerjiyi temsil eder. Görsel olarak güçlü bir çekiciliğe sahip olduğu için başka aksesuarlarla desteklenmeye ihtiyaç duymayacak kadar cesurdur.

ikat kumas

İkat Kumaşın Tarihçesi

İnsan uygarlığı tarihinin başlarında, dünyanın dört bir yanındaki halklar, ipliği istenen desenlerde birbirine bağlayarak ve demet halinde boyayarak inanılmaz derecede karmaşık ve güzel giysiler elde etmenin mümkün olduğunu öğrendiler. Tam olarak ikat kumaşının nerede ortaya çıktığı belli değil, ancak birçok Doğu Asya, Güneydoğu Asya, Orta Doğu ve Avrupa medeniyetlerinin merkezi bir kültürel eseri olarak bilinmektedir.

Günümüzde İkat Kumaş

İkat kumaş artık endüstriyel makinelerle yapmak çok daha kolay. Bu kumaşı yapmak için elyafların elle demetlenmesi gerekli olmakla birlikte, aynı etki şimdi teknolojik olarak minimum maliyetle elde edilebilir.

Ikat vs batik boya / batik

Hem batik hem de batik, dokumadan sonra cereyan eden tekstil boyama tekniklerine örnektir. Bununla birlikte, boyama boyası, iplik kumaşa dokunmadan önce gerçekleşir ve bu da çok farklı bir görünüme neden olur.

İkat kumaş nasıl yapılır?

İkat kumaş boyayı iyi tutan herhangi bir tekstil elyafı ile yapılabilir. Yaygın geleneksel ikat malzemeleri ipek ve yün içerir, fakat aynı zamanda suni ipek, polyester ve diğer çeşitli sentetik elyafları da boyayabilirsiniz.
Kumaş ipliği elde edildikten sonra kalın ipler halinde toplanır ve belirli bir şekilde boyanır. Daha sonra, bağlamalar çıkarılır ve iplik dokuma için düz olarak döşenir. Kumaş dokuma olduktan sonra, başlangıçta iplik demetine boyanmış desen görülebilir. Diğer tekstiller gibi ikat da kesilmeden, dikilmeden, paketlenmeden ve sevk edilmeden önce tekrar işlemden geçirilebilir, boyanabilir veya herhangi bir sayıda farklı işleme tabi tutulabilir.

İkat Kumaş Giyimde Kullanım Alanları

Bluzlardan streç pantolonlara ikat yöntemiyle boyama, moda endüstrisinin her yerinde kullanılmaktadır. Ikat, kadın giyiminde erkeklerden daha yaygındır.

Aksesuar kullanımları

Eşarplar, şallar ve başörtüsü ikat’ta aksesuarların ortak uygulamalarıdır. Elbette, ayakkabılar, cüzdanlar, kayışlar ve diğer ürünler de ikat desenlerini taşıyabilir, ancak bu tasarımlar orijinal olarak demet boyaması yerine basılabilir.

Dekorlarda İkat Kullanımı

Yastık kılıfları, çarşaflar ve diğer yatak malzemeleri genellikle ikat desenlerine sahiptir. Geleneksel olarak ikat, duvar askılarında sıkça kullanılıyordu ve ikat desenleri dünyadaki duvarlarda hala yaygın olarak kullanılıyor.

İkat kumaş nerede üretilir?

Bu ikat kumaşını yapmak için hangi elyafın kullanıldığına bağlıdır:

İpek üretiminde dünya lideri

Hindistan dünyanın en büyük ipek üreticisi olmaya devam ediyor. Çin‘de de çok miktarda ipek üretilirken, Hindistan her zaman dünyanın doğal ipek endüstrisinin merkez üssü olmuştur.

Yün üretiminde dünya lideri

Avustralya ve Yeni Zelanda, yüz milyonlarca koyuna ev sahipliği yapıyor. Yana Avustralya büyüktür, ancak yün dünyanın önde gelen yapımcı.

Pamuk üretiminde dünya lideri

Çin, Amerika Birleşik Devletleri ve Hindistan’ın tümü büyük miktarlarda pamuk üretir. Bununla birlikte, 2019 yılında, Hindistan bu doğal elyafın dünyanın en büyük üreticisi idi.

Yapay elyaf üretiminde dünya lideri

Yapay tekstil üretiminde Çin dünya lideri olmaya devam ediyor.

Kullanılan malzemeler

İpek ve yün, orta seviyedeki pamuk ile daha yüksek kumaş maliyetlerindedir.Yapay lifler, yaygın popülerliklerine yol açan en ucuz seçeneklerdir. Ancak ödediğinizin karşılığını alıyorsunuz; Tüm işaretler, 100 yıl içinde hala devam edecek olan doğal liflerin ve tarih kitaplarına düşecek olan sentetik dokusunun olduğunu göstermektedir.

Örgü türü

Bazı ikat türleri diğerlerinden daha karmaşık ve güzeldir. İkat kumaşınıza ne kadar fazla iş çıkarsa, o kadar fazla ödeme yapmanız da olasıdır.

Dokuma kalitesi

İkat’ı dokuma ve boyamanın düzinelerce yolu var. Bu tekniklerin bazıları bugün hala uygulanmakta olan atalara dayanan kuralları izlemektedir ve diğerleri ise hiçbir doğal kişilik veya kültür içermeyen ağır fabrika makinelerini içermektedir. Toplu olarak üretilen ikat genellikle güzel bir kuruşa sahip el yapımı kumaşla en ucuzudur.

Ne tür ikat kumaşları var?

İkat türleri arasındaki farklar genellikle örgü stilindeki değişimlerle ilgilidir:

  1. Çözgü ikat
    • Çözgü ikat’ta çözgü iplikleri ikat desenlerinde boyanır ve atkı iplikleri düz renkte boyanır.
  2. Atkı ikat
    • Atkı ikat, çözgü ikatının tam tersidir – desenli kısım atkı ipliğidir ve çözgü ipliği, tek bir renktir.
  3. Çifte ikat
    • İkatın en karmaşık şekli olan çift ikat, ikatla boyanmış hem çözgü hem atkı iplikleri içerir. Bu iki kalıbı mükemmel bir şekilde örtüştürmek çok zordur, bu nedenle çift ikat diğer çeşitlerden daha değerlidir.
  4. Bölgesel varyasyonlar
    • Bir şekilde veya başka bir şekilde, ikat dünyadaki pratik olarak her kültür tarafından yapılmıştır. Bu boya tekniğinin kapsayacak çok bölgeye özgü formları vardır, ancak dünyanın neresinde olursanız olun tanıdık ikat desenlerini bulacağınızdan emin olabilirsiniz.

İkat kumaş çevreyi nasıl etkiler?

Bu tamamen nasıl üretildiğine bağlı bir durumdur

Doğal lifler

Doğal liflerle kirletmek kesinlikle mümkün olsa da, bu tekstil sınıfı çevre üzerinde genellikle sentetik kumaşlardan daha kolaydır. Bu farkın ana nedenlerinden biri biyobozunurluktur; Dünya yüzeyindeki her doğal elyaf, 100 yıl veya daha kısa bir süre içinde biyolojik olarak parçalanır ve geri döner, ancak mevcut en iyi tahminlere göre, petrokimyasal bazlı plastiklerin çevreden tamamen kaybolması on binlerce yıl sürebilir.

Doğal lifler arasında en fazla kirletici olan pamuktur. Organik, sürdürülebilir uygulamalar kullanarak pamuk yetiştirmek mümkündür, ancak sürdürülebilirlik hala dünya çapında bir norm değildir. Çoğu pamuk üreticisi, kimyasal böcek ilaçlarına ve gübrelere başvurmaktadır, çünkü daha ucuzdurlar ve sonuçlar felaket olabilir. Çevreleyen ortama genotoksinler, kseno-östrojenler ve diğer zararlı bileşiklerin eklenmesine ek olarak, sürdürülemez tarım uygulamaları da toprağı nesiller boyunca nörodejeneratif hastalığa neden olacak toksik ağır metallerle tohumlar.

Öte yandan, yün ve ipek, karışmak neredeyse imkansızdır. İpek üretimi böcek ilacı veya gübresi gerektirmez; teknik olarak, ipekböcekleri dut ağaçları üzerinde bir haşere olup, hiçbir rakipleri yoktur.

Pek çok yün türü vardır ve nadir keçi ve tavşanlardan alınan bazı formlar, örneğin hiçbir zaman sürdürülebilir olmayabilir. Bununla birlikte, öğütülmüş merinos yünü, organik olarak toplanması kolaydır ve sürdürülebilir uygulamalar koyun ve insanlara her zamankinden daha iyi fayda için işbirliği yapmalarına yardımcı olur.

Yapay lifler

Belki de doğal yasalara aykırı olarak yaratıldıkları için, yapay lifler ve doğal çevre hiçbir zaman iyi karışmamıştır. Plastik çöp dağları tüm dünyada ve okyanuslarında birikti ve bizler ve gezegenimizdeki tüm yaşamı, birçok faydalarına rağmen tamamen organik hayata antitetik gibi görünen petrokimya bazlı maddelerle zehirliyoruz.

İşte sentetik liflerin çevreye zarar verdiği aşamalardan bazıları:

  • Moleküler izolasyon: Petrokimyasalların çoğu ham petrol veya petrolden izole edilir. Birçok durumda, yağın geri kalanı boşa harcanır ve çoğunlukla uygunsuz şekilde atılır.
  • Sentez: İzole edilen petrokimya molekülleri, lif haline gelmek için diğer maddelerle kaynaşmalıdır. Bu işlem genellikle daha fazla kimyasal atık üretimini içerir.
  • Lif yıkama: Sıvı tekstil baz oluşturulduktan sonra, kalıptan çekilir ve elyaf formunda sertleştirilir. Bu lifler daha sonra sıklıkla uygunsuz biçimde atılan çeşitli kimyasallarla yıkanır.
  • Üretim sonrası: Alev geciktiriciler ve bilinen diğer toksik işlemler, üretimden sonra sentetik giysilere yaygın olarak uygulanır.
  • Bertaraf etme: Petrokimya bazlı tüm tekstil ürünlerinin doğal koşullarda bozulmaları binlerce yıl sürmektedir.

Kullanılan boyalar

Binlerce yıl boyunca ikat, arkasında toksin bırakmadan kolayca biyolojik olarak parçalanan güvenli, doğal boyalarla yapılmıştır. Bununla birlikte, petrokimya bazlı boyalar, hem insan vücuduna hem de çevreye zararlı çok toksin olabilir.

İkat desen yastıklar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir