Liyosel (Lyocell) Kumaş Özellikleri Nedir ?
Son zamanlarda popüler olan ve yıkama talimatlarında kısaltması CLY olarak geçen Lyocell elyaf, rejenere selüloz esaslı bir elyaftır. Okaliptüs, meşe ve huş ağacından elde edilen bu ürün diğerlerine göre daha dayanıklıdır. Bu selülozlar, ağaç ve bitkiye jet çekim yöntemi uygulandıktan sonra elde edilmektedir. İlk olarak ise 1972 yılında Kuzey Caroloni’daki lif tesisinde bir ekip tarafından geliştirilmiştir. Geliştirildiği zaman hiç bir kimyasal maddeden oluşmayarak organik bir ürün olduğuna ek olarak rayon alt kategorisinde yer aldığı belirtilmiştir. Diğer kumaş türlerine benzemesine rağmen onlara nazaran daha çok tercih edilmektedir çünkü son derece yumuşak bir yapıya sahiptir. Makinede veya elde yıkanması nedeniyle birçok kişi tarafından tercih edilmektedir.
Liyosel (Lyocell) Kumaşının Kullanım Alanları Nedir ?
Birden çok kullanım alanına sahip olan Liyosel kumaşı genel olarak iç ve dış giyim, havlu, ticaret, spor ürünleri, modern teknoloji, tıbbi bandajlar olmak üzere birçok alanda tercih edilmektedir.
Spor yaparken Liyosel kumaşının çok tercih edilmesinin sebebi, nem emilimi ve salınımı düzenleme özelliğine sahip olduğundan spor yaparken kuruluk ve rahatlık hissi sağlamasıdır. Özellikle yoga, plates ve koşu vb. tarzında sporlar tercih eden insanlar Liyosel kıyafetleri tercih etmelidir.
Normal şartlarda doğal yapısından dolayı terletmeyen Liyosel, terlediğiniz zaman nem emilimi ve salınımı sayesinde terinizi atmanızı sağlar. Kısacası Liyosel kumaş terletmez. Aksine terlediğiniz zaman doğal yapısı sayesinde sizi rahatlatır.
Liyosel (Lyocell) Kumaşının Yıkama ve Kurutma Şekli Nedir ?
Liyosel kumaşını elde ve makinede olmak üzere iki şekilde yıkayabilirsiniz. Elde yıkarken yumuşak bir deterjan ve soğuk su eşliğinden nazikçe yıkandığı takdirde lekeler kolayca çıkabilir. Yıkadıktan sonra pamuk havlunun üstüne koyarak biraz kurumasını bekleyin. Biraz kuruduktan sonra ise açık havada bekleterek tamamen kurutun. Unutmamak gerekir ki ıslak kumaşı büktüğünüzde veya sıktığınızda ciddi zararlara sebep olabilir. Pek tercih edilmese de makinede yıkamada ise yumuşak devir ve düşük sıkma devri ile yıkadığınız zaman temizlenecektir. Daha sonra kurutucu ile devam etmek isterseniz Buruşuk ve karmaşık bırakmayın, bıraktığınız zaman kalıcı iz ile sonuçlanabilir.
Liyosel (Lyocell) Kumaşı Nasıl Ütülenir ?
Yıkandıktan sonra dikkatli bir şekilde ütülenmesi gereken Liyosel kumaşının, ütülenirken dikkat edilmesi gereken püf noktaları vardır. Ütü yaparken orta derecede sıcaklık kullanmak ve kumaşın ters yüzüne ütülemek gerekir. Liyosel’in zarar görmemesi için arasına bez koyarsanız daha güvenli bir şekilde ütü yapabilir, kumaşın zarar görmemesini sağlayabilirsiniz. Ek olarak maksimum modda ütülenmesi önerilmez. Yağ lekesi veya başka lekeler kumaşın üzerine döküldüğü zaman bulaşık yağı, tuz veya pudra şekerini damlattıktan sonra hafifçe ovun. Ilık su ile duruladıktan sonra arasına bez koyarak ütü ile lekeyi giderebilirsiniz.