SÜPREM KUMAŞ NEDİR VE ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

süprem
Tarafından | 29 Haziran 2021

Süprem kumaş, İngilizcede Basic Jersey olarak telafuz edilir. Tekstil camiasında ise tek plakalı örme kumaş çeşididir. Bilinen yuvarlak örme kumaşların ilki bu kumaştır. Daha sonra sırasıyla çift plakalı ve fantazi kumaşlar gelmektedir.

Süprem kumaşlarda başlıca kullanılan elyaf/iplik cinsi pamuktur. Bununla birlikte viskon, polyester ve karışımlı elyaflar gibi her türlü iplikten üretilebilmektedir. Süprem, kalın veya ince olarak RL düz örgü modeliyle örülmektedir. Yani bir tarafı düz diğer tarafı ters olarak örülür. Askı ve atlama gibi yardımcı örgü elemanlarının kullanılabildiği süprem oldukça sık kullanılır.

Süprem kumaşlar yuvarlak örme makinesinde tüp şeklinde üretilebilen fakat kesilerek açık en şeklinde de kullanılabilen kumaş türleridir. Enine ve boyuna yaklaşık olarak aynı oranda esneme kabiliyetine sahiptir. Kesildikleri zaman yanlardan kumaşın arka yüzüne doğru, üst ve alttan kumaşın ön yüzüne doğru kıvrılmalar meydana getirebilir.

Süprem ön ve arka yüzü birbirinden farklı görüntüye sahip, nispeten ince kumaşlardır. Likralı süprem ve jakarlı süprem olmak üzere iki çeşittir. Eğer apre  işlemleri doğru ve istenen şekilde yapılmazsa dönme olur. Ter emicilik özelliği çok yüksektir.

süprem

Süprem Kumaş Nerelerde Kullanılır?

Giyim için sıklıkla tercih edilen süprem kumaşlar, sadece yuvarlak örme makineleri ile üretimi gerçekleştirilebilen pamuk veya pamuk ağırlıklı karışım ipliklerle örülen yuvarlak örme kumaşlardır. Esnek ve hava alan yapısıyla dayanıklı bir kumaş olan süprem kumaş zamanla iç çamaşırının yanı sıra dış giyim alanında da çokça kullanılan kumaş çeşitlerinden biri olmuştur.

En çok kullanılan kumaşlardan biri olan süprem kumaşların geniş bir kullanım alanı ve renk seçeneği bulunmaktadır. Bunun yanı sıra süprem kumaşların desenli ve jakarlı modelleri de bulunur. Tekstil sektöründe imal edilen pek çok kıyafet için süprem kumaşlar tercih edilir. Süprem kumaşlar genel olarak pamuklardan imal ediliyor. Ayrıca süprem kumaşların ipek ve sentetik liften olanları da bulunmaktadır.

Süprem Kumaş Özellikleri Nelerdir?

Tekstilde yoğun kullanılan süprem kumaşın özelliklerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Ön yüzü ve arka yüzü farklı olan kumaştır.
  • Ter çekme özelliğine sahiptir.
  • Kolay kırışmamakla birlikte, kırıştığı zaman ise kolay ütülenir.
  • Genellikle pamuktan imal edildiği için, ilk yıkama sonrasında biraz çekme yapabilmektedir.
  • Hava alabilen bir kumaş olmasından ötürü, terletme yapmamaktadır.
  • Doğal bir elyaf olan pamuktan üretildiği için, sağlıklı olan bir kumaş türüdür.
  • Çamaşır makinesinde kolayca yıkanabilir.
  • Yumuşak ve hafif formdadır.
  • Elastik ve esnek hatlarıyla rahat hissettirir.
  • Elastikiyeti yapısal olarak iyidir ayrıca üretim esnasında likra kullanımı esneklik seviyesini artırır.
  • Yıkanması ve bakımı kolay zarif kumaş çeşitlerinden biridir.
  • Alerjik yönü ya da sağlığa zararlı bir nokta bulunmamıştır.
  • Tasarımı kolay, cildin nefes almasına destekçi aynı zamanda sıcak tutan bir kumaş çeşididir.

Süprem kumaş kullanım alanları

Süprem kumaş giyim sektöründe en çok kullanılan kumaşlardandır. Genel olarak tişört, forma, slip, atlet, fanila, pijama, elbise, çorap, tayt ve iç çamaşırları gibi, pek çok giyim ürününde kullanılmaktadır. Klasik erkek ve bayan atletleri beyaz olup pamuklu penye iç çamaşırları süprem kumaşa örnek verilebilir. Yazlık çocuk tişörtlerinde, şortlu takımlarda ve pijamalarda sıklıkla kullanılır. Özellikle iç giyimde süprem kumaşlar çok fazla kullanılmaktadır.

Süprem kumaş nasıldır?

Günümüzde en çok kullanılan süprem kumaşlar tek plakalı olarak bilinen yuvarlak biçimli örme makinelerinde üretilir. Süprem kumaşın üretiminde tek iğne yatağı üstünde tek iğne grubu kullanılmaktadır. Süprem kumaşların üretimi sırasında tek iğne yatağı üzerinde sıralama yapılır. Süprem kumaş düşük gramajlı ve pamuk ipliğinden imal edilen tek katlı örme bir kumaş olarak bilinmektedir. Süprem kumaş tekstil sektöründe yoğun olarak kullanılır.

Süprem kumaşlar terletir mi?

Süprem kumaş özelliğine göre ter çekme özelliğine sahiptir. Özellikle yaz sıcaklarında süprem kumaştan üretilen kıyafetler tercih edilmektedir. Süprem kumaş diğer kumaş türlerine göre terlemenin önüne geçmektedir. Süprem kumaş vücudu terletmez.

Süprem kumaş esnek midir?

Giyim ve ev tekstili sektöründe yoğunlukla kullanılan süprem kumaşların esnekliği daha az olsa da üretim sırasında kullanılan likra oranına göre esneklik seviyesi de artış gösterebilir. Doğal pamuktan üretilen süprem kumaşın kullanımı da oldukça rahat ve kolaydır.

Süprem kumaş yıkanınca çeker mi?

Süprem kumaşlar ilk kullanımdan sonra ilk defa yıkandığında biraz çekme yapar. O nedenle süprem kumaşların alındığı sırada bir beden büyük olmasına özen gösterilmelidir. Süprem kumaşların ilk günkü gibi kalması için çamaşır makinesinde düşük devirde yıkanmalıdır. Ayrıca soğuk su ile elde yıkanan Süprem kumaşlar da uzun süre kullanılabilir. Süprem kumaşların ilk günkü gibi kalması ve çekmemesi için üzerinde yazan temizlik talimatlarına da mutlaka uyulması gerekir.

Süprem kumaş sıcak tutar mı?

Son yılların en popüler kumaşlarından birisi olan süprem kumaşlar günlük kıyafet üretiminde yoğunlukla kullanılmaktadır. Yazlık modelleri ve kışlık modelleri vardır. Bunun yanı sıra kalın olarak üretilen süprem kumaşlar yapısı gereği sıcak tutar. Özellikle kış mevsiminde süprem kumaşlar daha fazla tercih edilmektedir. Temizliğine de dikkat edilmesi gereken süprem kumaşlar genel olarak herkes tarafından kullanılmaktadır. Ev tekstili de de yoğun olarak kullanılan süprem kumaşların çeşitlerine göre kullanım alanlarında da farklılıklar görülmektedir. Süprem kumaşlar en çok tercih edilen kumaş çeşitlerindendir.

Süprem kumaş yazlık mı ? kışlık mı?

Tekstil dünyasında giderek çeşitlenmekte olan süprem modeller, yazlık ve kışlık kıyafetlerde kullanılabilecek çok yönlülüğe sahiptir. Ancak genellikle ince ilkbahar/yaz döneminde giyilen kıyafetlerde tercih edilir.


SÜPREM KUMAŞ NEDİR VE ÖZELLİKLERİ NELERDİR?” için 2 görüş

    1. Halis Yazar

      Single jersey, jersey, basic jersey gibi isimlerle bilinir. Yorumunuz için teşekkürler

      Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir