Giysilerimizin en temel görevi bizi dış hava koşullarından ve dış etkenlerden korumasıdır. Bu koruma giysinin kumaşı, örgüsü ve ya dokumasına göre daha da artırılabilir. Günümüzde gelişen teknoloji ile kumaş yüzeylerine yapılan işlemlerle de bazı koruyucu özellikler giysiye kazandırılabilir.
Bu giysiler çok amaçlı olarak kullanılabilir.
Nano teknolojinin en iyi bilinen ticari uygulama alanı, nano partikülleri kullanarak kumaş ve giysilere sıvı itici, yağ ve leke dayanımı kazandırmaktır. Yaratılan hidrofobik yüzeyde, su damlacığı kolaylıkla kumaş üzerinden akabilmekte ve kendi kendine uzaklaşmaktadır. Bunu kendi kendini temizlemek olarak ifade edebiliriz.
- Sivrisineklerin, sineklerin kenelerin ve diğer böceklerin oluşturduğu başta malarya hastalığı olmak üzere, sivrisineklerin taşıdığı çeşitli virüsler yüzünden, dünyada bilhassa Asya ve Afrika’da yüz milyonlarca insan hayatını yitirmektedir. Nano teknoloji kapsüllerince, prosesiyle kumaşa bağlanan nano partiküller, insan derisinin sivrisinek tarafından ısırılmasını önleyen sivrisinek materyalin salınım kontrol edebilmektedir. Ülkemizde her yıl onlarca kişi kene ısırmasından ölmekte ve binlerce kişi hastanelere koşmaktadır.
- Polen tutmaz giysiler, polen ve toz zerreleri dişlidir. Rahatlıkla giysiye yapışırlar ve uzaklaşmazlar. Oysa yapacağımız nano kimyasal uygulamasıyla kumaş üzerinde bir film tabakası oluşturacağız. Bu şekilde polen ve tozlar kumaşa tutunamayacak, hafif bir silkelemeyle giysimizin üzerinden uzaklaşacaktır.
Bu tarz kumaşlar ve giysiler ihtiyaç halinde çeşitli apreler ile her türlü sorunu ortadan kaldırabilmekte ve hayatımıza konfor katmaktadır.