Damasko Kumaş; Aynı armürün atkı yüzü ve çözgü yüzü ile oluşturulan bir zemin ya da desen etkisi verilmiş, tek renkli, ipekli ya da bazen ipek, yün, pamuk karışımı döşemelik kumaş türüdür. Damasko dokuma, yalnız atkı ve çözgü etkili armürlerin zıtlığından yararlanılarak desenler verilmiş örgüde, zemin annürü olarak genelde dimi örgüsü veya saten örgünün birlikte kullanımıyla dokunur.
Bir damaskoda ışık, armürlerin atkı ve çözgü atlamaları üstünde değişik etkiler yaparak desenlerin daha iyi görüntülenmesini sağlar. Düz damasko dokumalar, atkı ve çözgüye paralel olarak raporlu desenlerle dama etkisi yapar. Buna karşın eğri çizgili damasko dokumalarda tüm süsleme motiflerinden yararlanılır. Bu dokumalar, çözgü etkili bir zemin armürü ve motifler içinde atkı etkili bir armür uygulanarak elde edilir. Bu tür kumaşlarda jakar makineleriyle çok büyük desenler oluşturulabilir.
Geleneksel kumaş çeşidi olarak Osmanlı’da ipek ve keten karışımıyla dokunmuş ve adına Şam kumaşı veya dimışkı de denmiştir. Damaskolar Ortaçağ’da Şam tezgahlarında dokunarak batı ülkelerine ve Avrupa’ya da gönderilmiştir. Daha sonraları Venedik ve Genova şehirlerinde damaskoların taklitleri yapılmaya başlanmış olup çoğu zaman döşemelik, sofra örtüsü ve benzeri yerlerde kullanılmıştır.
Damasko Nedir?
- Damasko kumaş İngilizce’de ; damask fabric olarak yazılır.
- Damasko, her iki yüzü de kullanılabilen, ipek ya da yün ve keten karışımı döşemelik ve perdelik kumaş.
- Şam’da dokunan iki yüzlü ve keten ya da yün karışımı ipekli kumaş olup “Şam kumaşı” da denir.
- Damasko çoğu zaman Şam ipeklilerinin Fransa ve İtalya’da dokunan taklitlerine verilen addır. Genellikle döşemelik, perdelik ve dekoratif amaçlı kullanılmıştır. Şam’da dokunanına “dımışki“, Venedik ve Cenova’da dokunan taklitlerine ise “damasko” denir.