Kılaptan, bakır, kalay, pirinç gibi madenlerden çekilerek gümüş ve altın yaldızlar vurulmuş, saç kadar ince metal ipliklere denir. Pamuk, ipek vb. ipliklere sırma katılarak veya madeni teller sarılarak eğrilmiş ipliklere de kılaptan denilmektedir.
Kılaptan iplik, gümüş, altın ya da altın alaşımlı gümüş tel ile sarılmış ipek ya da pamuk ipliktir. Bu işlem, kılab ya da kulap denen eğirme tekerleği ile yapılırdı. Gümüş tel, beyaz ipek çevresine sarılınca gümüş kılaptan, sarı iplik çevresine sarılınca altın kılaptan görünümü verirdi.
Klaptan iplikler çeşitli madenlerden çekilip altın ya da gümüş kaplanmış ince madeni ipliklerdir. Bu tür iplikten yapılmış olan kumaşlara kılaptan veya kılaptanlı denir.
Klaptan; gümüş ve altın veya altın alaşımlı gümüş telin çift katlı iplik etrafına gevşekçe sarılmasıyla elde edilmektedir.
- Tel; bazen dokumada ipekle beraber doğrudan doğruya altın ve gümüş olarak kullanılmıştır. Buna en değerli kumaş olan seraserde rastlanır.
- Sim; Metal iplik çekirdek pamuk etrafına, ipliği kapatacak şekilde sarılmıştır. Klaptanın aksine iplik hiç görülmez, sadece metal tel görünür. Burada kıymetli metal, klaptanda olduğundan daha fazla kullanılmış olur.
Osmanlı dönemi başta olmak üzere geçmiş dönemlerde padişahların ve yakın çevresinin giydiği kaftanlarda sıkça klaptan süslemeler görünmektedir. Günümüzde nakış ve baskı şeklinde benzer süslemeler kullanılmaktadır.