YAZ AYLARINDA GİYİLMEMESİ GEREKEN KUMAŞ TÜRLERİ

kiyafet ve kumas turleri
Tarafından | 2 Temmuz 2020

Havalar ısındıkça, bunaltıcı sıcakları en rahat şekilde atlatabilmenin en iyi yollarından biri giydiğiniz kıyafetleri doğru seçmenizdir. Neticede kumaşlar hayatımızın bir parçası, hatta bütün alanı diyebiliriz. Günlük giysimizden, geceliğimize, yatak örtülerimize, mobilyalarımıza kadar hayatımızın her alanında kumaşlarla iç içeyiz. Kumaşların hayatımızda bu kadar etkin rol oynamasına ve çok önemli bir yeri olmasına rağmen ne yazık ki  çok az kişi kumaşların doğru seçilmesi konusunda bilinç sahibi.

Eskiden insanlar doğal lifler dışında başka bir malzemeye sahip olmayan kumaşları kullanmıyorlardı. Elbiselerin üretildiği iplikler; yün, pamuk, ketek, ipek ve kenevir gibi liflerden yapılıyordu. Her şey daha sağlıklıydı doğal olarak ve insanlar ne alırsa alsın zaten doğal olanı seçmiş oluyordu. Ancak günümüzde ne yazık ki durum böyle değil.

Daha ucuza mal etmek adına kimyasal karışımlı iplikler üretilmeye başlandı. Tabii insanlarda artık bütçesine uygun olanı almak istediği için aldıkları kıyafetlerin, kumaşların kalitesine daha doğrusu doğallığına bakmayı bıraktı. Belkide bunu bilinçsizce yaptı ama durum bu ne yazık ki.

Aslında aldığımız ürünlerin etiketlerine göz atacak olursak, içlerinde polyester, akrilik, naylon gibi insanlığa, doğaya zararlı olan malzemelerle dolmaya başladı. Ayrıca gömlek ve pantolonlarınıza ütü istememe, buruşmama veya lekelenmelere karşı dayanıklılık gibi özellikler sağlayan kimyasal işlemler yapılmıştır büyük olasılıkla.

Kimyasal karışımlardan oluşan bu kumaş türleri sağlığınızı olumsuz yönde etkilemektedir. Sağlığınızdan olmak istemiyorsanız, doğal iplikten yapılmış kumaşları tercih etmelisiniz. İşte sizlere sizlere sağlığınızı tehdit eden ve özellikle yaz aylarında uzak durulması gereken kumaş türleri ve hakkında bilgiler!

1) Polyester

Bu kumaş türleri sadece insan sağlığına zararlı olmakla kalmıyor, çevreye de zararı var ne yazık ki. Bu tarz kumaşları kullanmaya insanlar bile sizin yüzünden zarar görebiliyor. Bilmeyenler belki ne var bu kumaşta diyebilirler. Ancak bu kumaş ne yazık ki naylon ve plastikten üretiliyor. Plastik ve naylonun zararlarını da bilmeyen yoktur. Hatta doğada yıllarca yok olmazlar. Sağlığınızı korumak adına bu kumaşlardan uzak durmalısınız.

polyester kumas

Polyester kumaş görüntüsü

Polyester Kumaş Nedir?

Polyester kumaş ne yazık ki günümüz tekstil ürünlerinde en çok kullanılan kumaş türüdür. Pamuk, yün ve ipek gibi doğal olmayan, fabrika üretimi bir kumaştır. Daha maliyetli olduğu için doğal olmamasına rağmen çokça kullanılmaktadır.

Polyester kumaş, 1940 yılında İngiltere’de icat edilmiştir. Kumaş ününü, 1970’lerde yaptığı 68 gün ütülenmeden hala şık durabileceğini kanıtladığı reklamıyla kazandı.

Polyester Kumaş Terletir mi?

Polyester kumaş türü, uzun vadeli kullanımda çok fazla terletebilir. Her ne kadar görsel açıdan güzel dursa da çok çabuk kırışmasa da sıcak havalarda terlemenize neden olabilecek yapıda bir etkiye sahiptir. Çünkü polyester kumaş hava geçirmez bir etkiye sahiptir ve giydiğinizde sıcaklık hissi verir.

Özellikle yazın sıcak havalarda daha da fazla terleteceği için sizi bunaltacak ve rahatsız edecektir. Zaten cildin hava almasını etkilediği için sağlık açısından bu tarz kumaş türlerinin kullanılmaması gerekir.

2) Naylon

naylon kumas

Naylon kumaş görüntüsü

Sizi bilmem ama beni oldukça ürkütüyor bunların isimlerini duymak bile. Kullananları düşünemiyorum bile. Naylon ne yazık ki petrolden üretilmekte.

Emici değildir, nefes aldırmadığı için cildinizde pişik oluşturabilir.

3) Rayon

rayon kumas

Rayon kumaş görüntüsü

Bir çoğunuz bu kumaş karışımını duymamış olabilir. Daha çok bilinenler ilk baştaki yazdıklarımızdı. Rayon, geri dönüştürülmüş odun hamurudur.

Düzenli yıkama ve giyinmeye karşı dirençli olması için amonyak, aseton ve sülfürik asit ile işlem görmüştür.

4) Kot

kot kumas

Kot kumaş görüntüsü

Hem kalın hemde ağır olan bu kumaş vücudunuzun tamamen hava almasını engellediği için yazın kullanılmaması geren kumaşların başında geliyor. Kot kumaşı kalın ve sıkı olduğu içinde kan akışını olumsuz etkileyecektir.

5) Akrilik

akrilik kumas

Akrilik elyaf görüntüsü

Akrilik ipeklerden yapılmış kumaşlar, özellikle çocuklar açısından teri emmedikleri için vücut ısısını bozarak gribal enfeksiyonlara yol açabilir. Çocuk kıyafetlerinde çok fazla tercih edilmemelidir. Çünkü polimer plastiğin hammaddesi olduğundan kanserojendir. Hava almayan ve teri kurutmayan bir yapıya sahip olduğu için akrilik kumaşları kıyafet olarak alırken dikkat edilmesi gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir