Yünlü kumaşlar, tüm iklimlerde rahatça kullanılan, sağlıklı kumaş türleridir. Yün, koyun türlerinden elde edilen doğal bir ipliktir. En iyi yünler kısa tüylerden elde edilir. Uzun tüyler kalın kumaş yapımında kullanılır.
Özel yünlerin çeşitli türleri vardır. Bu türlere keçi tüyü alpaka, mohair, angora ve kaşmir dahildir. Özel yünler çok yumuşak ve pahalıdır çünkü çok az miktarlarda üretilirler. Bu yünler, parlaklık katmak ve kumaşın kıvrımlarını arttırmak için koyun yünü ile karıştırılır.
Yünlü Kumaşlar Özellikleri
- Birçok ağırlıkta ve örgülerde olduğu gibi tüm iklimlerde rahat bir şekilde kullanılır.
- Kışın sıcak, yazın serin tutar, çünkü yün vücuda nefes aldırır, sağlıklıdır.
- Nemi diğer doğal elyaflardan daha iyi emer.
- Ateşe dayanıklıdır.
- Kırışıklığa karşı nispeten dayanıklıdır.
- Buharla kolayca şekillenebildiği için terziliğe uygundur.
- Aşırı ısı, nem ve basınca maruz kalırsa keçeleşir.
- Güneş ışığı, güve, ağartıcı ve yanlış ütüleme zarar verebilir.
Yünlü Kumaşları Ütülerken
Yünlü kumaşları ütülerken parlamayı önlemek için, nemli bir ütüleme bezi kullanın ve giysiyi tersinden ütüleyin. Ütü kumaş üzerinde kaydırarak ütülemeyin, bu işlem, kumaşın şeklini bozarak uzatabilir.
Yünlü Kumaş Çeşitleri
KAŞMİR, Bir tür keçiden elde edilen tüm yünlerin en lüksü kaşmir kumaştır. Çok ince ve yumuşak, giyimi rahat, sıcak tutan kaşmir kumaş; Atkı, hırka, kazak ve paltolar için kullanılır.
CHALLIS, Düz dokunmuş, yün Challis hafiftir, yumuşaktır ve kullanımı kolaydır. Çoğunlukla çiçek ve şal desenleri basılır, iyi kıvrılır ve genelde elbiselerde kullanılır.
KREP, Krep gevşek dokunmuş, örgü yüzeyli, ince ve yumuşak yündür. Krep esnektir ama yumuşak türleri daha kolay kıvrılır. Çoğunlukla elbise ve takımlarda kullanılır.
FLANEL, Düz veya çapraz dokunan, dayanıklı bir kumaş olan flanelin bir veya her iki yüzü de havlı olabilir. Genelde takımlar, ceketler, etekler ve pantolonların yapımında kullanılır.
GABARDİN, Sık ve çapraz dokuması olan bu kumaşı yapmak için çeşitli iplikler ve yün karışımı kullanılır. Su geçirmez ve genelde palto, etek ve pantolonlarda kullanılır.
MOHAİR, Tüylü yapısıyla düz dokunmuş bir kumaş olan mohair keçi yününden elde edilen ipliklerle üretilir. Genelde angora yün ile karıştırılarak paltolar için kullanılır.
EKOSE, Ekose kumaş, ekoseli, sıkı ve çapraz dokunmuş bir kumaştır. Kalıbın dikkatli yerleştirilmesi için, kumaş desenlerinin kalıba göre eşleşmesi için gereklidir. Ekose kumaş genelde elbise, palto, etek ve İskoç eteklerin yapımında kullanılır.
MODERN TÜVİT, Geleneksel Tüvit’e oranla daha geniş bir renk ve desen çeşitliliğinde üretilen kalın örgü kumaştır. Çoğunlukla ceket ve pantolonda kullanılır.
GELENEKSEL TÜVİT, Bu pütürlü ve kalın kumaşın, belirgin örgü deseni vardır. Çıkış yeri olan Haris’te Tüvit adını alır ve genelde takımlar için kullanılır.
VENEDİK KUMAŞI, düz örgülü, yünlü lüks bir kumaştır. Önceden Venedik’teki ipekten yapılan kumaş şu anda bükme yün iplikten yapılmakta ve çoğunlukla ceketlerde kullanılmaktadır.