GERİ DÖNÜŞÜM PAMUĞUN TARİHÇESİ

Geri dönüşüm pamuk
Tarafından | 31 Mayıs 2023

Geri Dönüşüm Pamuğun Tarihçesi

Pamuk lifi işlenen ilk bitkilerden biri olduğu bilinmektedir. Yaygın olarak ilk defa Hindistan’da tarımının yaklaşık olarak 5000 yıl önce yapıldığı ve kumaş dokumasında kullanılmasının M.Ö. 3000 yılına denk geldiği arkeolojik kazılar sayesinde belirlenmiştir. Anadolu’da pamuk 1. yüzyılda Hindistan’dan getirilerek Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerinde tarımı yapılarak kullanılmaya başlanmıştır.

1813 yılında Benjamin Law isimli bir İngiliz, Batley ve Yorkhsire bölgelerinde geri dönüşüm pamuk için eski yıpranmış giysi ve kumaş artıklarını geri dönüştürecek bir sistem geliştirerek kumaş artıklarından saf pamuk elde etmiştir. Geri dönüşüm en parlak dönemini II. Dünya Savaşı’nın gerçekleştiği zamanlarda yaşamıştır. Savaş süresince finansal kısıtlamalar ve hammadde eksikliği, geri dönüştürülebilir maddeleri aranır hale getirmiştir. Ülkeler halklarını çeşitli kampanyalar, ilanlar ve afişler ile geri dönüşüme teşvik ederek bu sıkıntılarını gidermeye çalışmışlardır.

geri dönüşüm sürdürülebilirlik

Geri Dönüşüm Pamuk ve Kullanım Alanları

Geri dönüştürülen pamuklar genellikle pamuklu kumaşın tekstil ürünlerinde yeniden kullanılabilen bir pamuk ipliğine dönüştürülmesi işlemi olarak tanımlanmaktadır. Geri dönüşümü sağlanmış olan pamuk başka bir ifade ile re-cycle pamuk, geri kazanılmış pamuk ya da kumaş artığı olarak bilinmektedir. Geri dönüştürülmesi yapılmış bir içerik geri dönüştürülen ham maddelerin dışında kullanılmış, onarılmış ve yeniden üretilen bileşenlerden oluşmaktadır.

Tekstilde gerçekleştirilen geri dönüşüm işlemleri tüketici öncesi ve tüketici sonrası atıklardan olmak üzere iki şekilde gerçekleşmektedir. Tüketici öncesinde iplik ve kumaşlar yan ürünlerin artıklarını içerirken tüketici sonrasında yeniden kullanıma uygun hale getirilen giysileri, döşemelik kumaşları, havlu ve genel ev eşyalarını içermektedir. Tüketici sonrası atıkların çeşitli tonları kumaşların karışımları sonucu ayrışması daha zor olmaktadır. Bundan dolayı bu süreç genel olarak daha yoğun bir süreç olarak karşımıza çıkmaktadır.


Kaynak: https://tez.yok.gov.tr/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir