Çorap Seçimi Yaparken Bilinmesi Gerekenler
Sağlıklı çorap giymek istiyorsak, çorabımızın ipliklerinin ve ham maddelerinin doğadan elde edilmesine dikkat etmeliyiz. Kaliteli iplikler, yazın terletmeyen ve kışın üşütmeyen; hava şartlarına uyum sağlamayı başarabilen ipliklerdir.
Kaliteli çoraplar ise, bu ipliklerden üretilen, ayağınızı saran, lastikli kısımlarından sıkma yapmayan, burun kısımları dikişsiz olan ve ayağınızı rahat hissettiren konforlu çoraplardır. Sağlıklı giyinme adına, giyilecek olan çorapların tamamının yıkanmış ve ütülenmiş olması önerilir.
Ayağımızı dış etkenlerden ve ayakkabılarımızdan koruması adına çorap giyeriz. Ancak, ayağımızı çoraplarla korumayı hedefliyorsak, çoraplardan da korunmamız gerektiğini unutmamalıyız. Kış aylarında çorabın kalın olmasından ziyade sıcak tutma özelliği olan çorap giyilmesinin gerekliliği ile birlikte, yaz aylarında ince; ve terletmeyen çorapların seçilmesi gerekir.
Bu yüzden Sağlıklı çorap seçimi yaparken, pamuk, bambu, modal , viskon, yün, kaşmir, angora ve ipek türevlerinden oluşan çorapları tercih etmeliyiz.
En uygun fiyatlı, günlük kullanıma uygun çoraplar için genellikle, pamuk türevi olan, penye iplerinden oluşan çoraplar tercih edilebilir.
Aşağıda çorap yapımında kullanılan bazı iplikleri ve özelliklerini yazıyoruz.
Bambu ipliği Çorap Özellikleri
Bambu İplikleri, doğal yapısı sayesinde yumuşak bir ipliktir. Örme ya da dokuma işlemlerine çok uygundur. Diğer iplik türleri ile karışım halinde de kullanılabiliyor. Boyandığında ışıltılı bir görünüm alıyor. Ultraviyole ışınlarını kırıyor, anti bakteriyel özellik taşıyor. İçeriğindeki bambu kun maddesi sayesinde deride alerji yapmıyor.
Çok iyi nem çekmesi sayesinde, hava geçirgenliği sağlayarak, bedenin nefes almasına yardımcı olup, yaz & kış ayları için tercih ediliyor. Yıpranmaya çok dayanıklı değildir. Bazı bambu elyaflarından kaynaklanan tüylenme yapabilir. Fakat bambu oranı yüksek çoraplar ve diğer tekstil ürünleri teninize temas ettiğinde sağlık ve konfor açısından mükemmeldir.
Modal Çorap Özellikleri
Modal iplikleri, kayın ağacından üretilen tamamıyla doğal, yaş ve kuru mukavemeti yüksek bir lif çeşididir. Yıpranmaya karşı oldukça dayanıklıdır. Nem transfer özelliği gayet iyidir. Modal iplikle örülen veya dokunan kumaşlar, yumuşak tuşeye sahiptir. Çok iyi nem transfer özelliği nedeniyle sıcak, rutubetli iklimlerde dahi giyim konforu sunar.
Merserize: Merserize ipliği Çorap Özellikleri
Penye/Pamuk ipliğinin yakarak düzleştirilmiş halidir. Merserize ipliği ilk görüşte naylonumsu bir görüntüye sahiptir. Fakat bu görüntü ipliğin sert ve pürüzsüz olmasından kaynaklıdır. Tüylenme oranı diğer ipliklere göre çok daha azdır.
Viskon Çorap Özellikleri
Viskon iplikleri, Okaliptüs, söğüt ve kavak ağacından üretilir. Pamuk gibi selülozdan oluşur. Nem alma özelliği yüksek olduğu için boya ve baskı işlemlerine çok elverişlidir. Dolayısıyla, renklerin daha parlak görünmesini sağlar. Genellikle Viskon elyafları pamuk, keten, ipek, Lyocell Tencel, Modal ve yün gibi diğer elyaflarla karışımlı olarak da kullanılmaktadır.
Kaşmir Çorap Özellikleri
Kaşmir ipliği, Hindistan’ın Kaşmir bölgesinde yaşayan ve kaşmir keçisinin kıl örtüsünden elde edilen iplik türüdür. İpek kaşmir olarak da anılan bu iplik türü, elde edilmesi zahmetli olduğu için yukarıdaki ipliklere göre fiyatı daha yüksektir. Bir kaşmir keçisinden, 250 gr iplik edilmesine rağmen arındırma işleminden sonra kullanım için ortaya çıkan iplik miktarı 100-150 gr arasında değişmektedir. Yapısı gereği yünden daha parlaktır. Doğal lifte bulunan renkleri siyah, beyaz, sarı, bej ve kahverengidir.
Yün Çorap Özellikleri
Yün ipliği, bulunduğumuz coğrafya itibariyle genel olarak koyun yününden elde ettiğimiz iplik türüdür. Daha azınlık olarak keçi, deve ve tavşandan da elde edilir. Çoğunlukla kırpma işlemi yapılarak, hayvanlar zarar görmeden tüyleri kesilir. Yünün kalitesi ince olmasından anlaşılır. Yün, renkli iplik olarak kullanılacaksa, örme işleminden önce boyanır ve dairesel çorap örme makinelerinde örülür. Yün çoraplarda yün lifleri arasına sıkışmış hava kütlesi olduğu için, vücut ısısını korur ve ayağınızı sıcak tutar.
Angora Çorap Özellikleri
Angora Yünü, Ankara Tavşanı’ndan kırkım metoduyla elde edilen özel bir yündür. Kırkım sırasında hiçbir hayvan zarar görmez. Doğal termal yapısı sayesinde, vücut ısısını olması gereken sıcaklıkta tutar ve korur. Ayrıca ıslandığında bile termal özeliğini kaybetmediği için kış sporları yapan sporcular tarafından özellikle tercih edilir. Çok hafif ve yumuşaktır, alerjik reaksiyona sebep olmaz. Isı tutma özelliği, koyun yününden 8 kat daha fazladır.
İpek İplikli Çorap Özellikleri
İpek, yabani ve ehlileştirilmiş olan iki tür ipek böceğinden elde edilir. İpek güzel görünümlü, yumuşak, parlak ve dayanıklı olup, renkleri daha belirgin yansıttığı için daha da güzelleştirilebilen hayvansal kaynaklı bir liftir. İpekli kumaşlar formunu iyi korur ve az kırışır. Bu özellik saf ve boyanmış ipekler için geçerlidir. Büyük oranda ağırlaştırıcı madde içeren ve kesik elyaftan dokunmuş kumaşlar daha az esnektir. İpek liflerinin yün liflerine göre kopma dayanımı yüksektir. Koparılmaksızın %10-30 gerilebilir. Ancak yüne göre esneme miktarı düşüktür. İpek yüksek sıcaklığa karşı hassastır. Yapısındaki kimyasal bağlar 100 ºC üstünde kopmaya başlar.
İpek lifleri, dünya lif üretimi yüzdesi içinde küçük bir miktar olmasına rağmen, diğer liflerden çok daha pahalı olması nedeniyle, miktar yerine değer karşılaştırılması yapıldığında ortaya çıkan yüzde oldukça yüksektir.
Sağlığa Zararlı Çoraplar
Bu süreçte kısaca sağlığa zararlı olabilecek rejenere (Geri Dönüşüm) ipliklerden de bahsetmek isterim. Çorap alırken rejenere iplikten üretilmiş, çorapları kullanmaktan kaçınmalıyız.
Rejenere iplikler, genelde geri dönüşümü yapılmış kumaşlardan elde edilen ipliklerdir. Rejenere ipliklerde kimyasal oranı fazla olduğu için, sağlık açısından faydalı değildir. Görünürde pek fark olmasa da, dokunuşla rejenere iplikle, pamuk ipliğinden üretilen çorabın farkını anlayabiliriz. Rejenere iplikten yapılmış çorapları kullanan kişilerde, ayak mantarı, ayak kokusu, terleme ve yanma gibi sağlık problemleri sıklıkla görülür