DİKİŞ MAKİNESİ AYAK ÇEŞİTLERİ

Makine ayaklari
Tarafından | 14 Eylül 2021

Özellikle düz dikiş makinelerinde, dikilen ürünün daha kolay bir şekilde makineye verilmesi, daha stabil bir dikiş sağlamak ve hızlı şekilde üretim için çok amaçlı baskı ayakları vardır.  Bildiğiniz standart düzayak dışında kenar kıvırma, çima ve gazi gibi birçok dikişi sorunsuz şekilde bu ayaklar sayesinde yapabilirsiniz.

Sizlerde hangi baskı ayağının ne işe yaradığını merak ediyorsanız sizler için makine ayak çeşitlerini paylaşıyoruz.  Unutmayalım ki dikiş makinenizle gelen kullanım kılavuzlarına uygun olarak, markaya da dikkat ederek bu ayaklardan kolayca sipariş verebilirsiniz.

Çoğu makine birkaç standart, değiştirilebilir baskı ayağı ile birlikte gelir. Çok amaçlı bir dikiş ayağı, bir fermuar ayağı, bir nakış ayağı ve bir ilik ayağı en temel olanıdır.


1. Düz Dikiş Baskı Ayağı

duz ayak

Bu ayak, tüm baskı ayakları arasında en temel olanıdır. Düz bir çizgi diker. Bu, düz bir dikiş çizgisiyle sonuçlandığından, normal dikişleri dikmek için en iyi ayaktır.

2. Zig zag baskı ayağı

zigzag ayagi

Bu genel amaçlı ayak, dikiş makinenizdeki diğer tüm dikişler için gereklidir. Bununla düz çizgilerin yanı sıra çoğu dekoratif dikişi dikebileceğiniz için genel amaçlı bir dikiş ayağı olarak kullanabilirsiniz.

3. Fermuar ayağı / fleto ayağı

Fermuar Ayagi

Fermuarları dikerken bu ayak bir zorunluluktur. Bununla fermuar dişlerine çok yakın dikebilirsiniz. İğneyi hareket ettirirseniz, fermuarın sağına veya soluna, fermuar dişleri boyunca dikebilirsiniz. Bu ayağı, içindeki kabloya çok yakın ekstrafor dikmek için de kullanabilirsiniz.

4.Gizli fermuar ayağı

gorunmez fermuar ayagi

Bu görünmez fermuarları dikmek için çok güzel bir baskı ayağıdır. Giysilerimizde fleto altında kalan görünmeyen fermuarları bu ayak sayesinde kolayca dikebilirsiniz.

5.Kenarlı ayak

kenar birlestirme ayagi

Bu ayak, özellikle çok yıpranan kumaşlar için kumaş kenarlarını kıvrımlı bir şekilde bitirmek için bir cennettir. Genellikle 3 mm, 6 mm kenarlık ayağı elde edersiniz. 1/4 inç güzel bir etek yapabilir. Kumaşın kenarı bu ayak üzerinde kıvrıma yönlendirilir ve düz dikiş veya zig zag dikiş ile dikilir.

İşlevinde ve görünümünde küçük bir farklılık olan benzer bir kenar kesme ayağı, düz kenar oluşturma ayağıdır – öndeki kenar kesme ayağıyla aynı olduğunu göreceksiniz. Ama arkasına bakarsanız, yuvarlak kenarlı ayağın sahip olduğu oluğa sahip olmadığını göreceksiniz.

 6. İlik ayağı

ilik ayagi

Bu, elle yapmakla uğraşmadan size güzel düğme delikleri açabilen bir ayaktır. Bu makine sayesinde sadece ilik açmak istediğiniz yeri seçip pedala basmanız yeterli olacaktır.

7. Düğme dikiş ayağı

dugme ayagi

Bu ayak düğmeleri kolayca dikmenize yardımcı olabilir. Düğmeleri bu ayakla çok iyi görebilirsiniz ve zig zag dikişi, düğmeyi ayağın altına dikmek için mükemmel şekilde ayarlanmıştır.

8. Burnu açık nakış ayağı

acik ayak nakis ayak

Ön taraftaki geniş açıklık nakış dikişlerini iyi görmenizi sağladığı için nakış veya geniş dekoratif dikişler yapmayı çok kolaylaştıran bir dikiş ayağıdır. Plastikten şeffaf bir tane alırsanız daha net. Makine aplike, kapitone ve üst dikişlerde çok kullanışlıdır.

9. Kapitone ayağı

kapitone ayagi

Bu ayak, 1/4 inç/ 1/8 inç dikiş payı ile doğru dikiş için kapitone işleminde kullanılır. aynı zamanda bir ekleme ayağı olarak da adlandırılır. Üzerinde dikişleri kenardan doğru yapan işaretler var. Üzerinde de doğru bir şekilde dönmesi için işaretler var. Düz dikiş kılavuzu ayrıca düz dikişlerin kesinlikle düz yapıldığından emin olur.

 

10.Toplama / büzgü ayağı

buzgu ayagi

Bu, kumaşın basit bir şekilde toplanması için kullanılan bir baskı ayağıdır. Genellikle hafif kumaşlarda kullanılır. Toplanan kumaşı düz kumaşa takmak için bunu kullanabilirsiniz. Güzel toplar ve fırfırlar elde edersiniz.

11. Aplike dikiş ayağı

aplike ayagi

Bu, aplike parçalarının kıvrımlarının etrafında dikişi kolaylaştıran kısa bir baskı ayağıdır (düz baskı ayağının 3/4’ü). Net ayak, ne diktiğinizi görmeyi kolaylaştırır.

12. Yama ayağı

yama

Yama ayağı, kapitone/serbest hareketli nakış/iplik boyamada serbest biçimli dikiş için kullanılır. Yaylı yama ayağı, farklı yükseklikteki kumaşların dikilmesini kolaylaştırır. Temiz bir ayağınız varsa daha fazla görünürlük elde edersiniz. Bu ayağın en iyi kullanımı, normal dikiş makinenizle serbest hareketli kapitone yapabilmenizdir. Bazıları bahar yama ayağının hareketini dikkat dağıtıcı bulabilir; bu ayak yaysız hareket etmez.

13.Örgü Ayağı

orme triko ayak

Bu ayağa Triko ayağı da denir ve örgülerle dikmek için kullanılır. Bu da yürüyen ayağa alternatif olarak kullanılır. Örgüleri esnetmeden dikebilir. Yumuşak, ince, çok esnek ve kırılgan örgülerle çok iyi çalışır (örn. spandex örgüler)

14. Saten Dikiş

saten dikis ayagi

Bu, aplike ayağının daha uzun bir versiyonudur. Normal zig zag saten dikiş ayağına göre avantajı, ayağın arkasında, yaptığınız saten dikişlerin yükseltilmiş ipliklerinin kolayca geçmesine izin veren bir oluğa sahip olmasıdır.

15. Dikiş Kılavuzu ayakları

kilavuz ayaklar

Bu, cetvel takılı bir baskı ayağıdır, düz dikişleri ve eşit mesafedeki paralel dikiş çizgilerini kolayca dikmeyi kolaylaştırır. Gösterge baskı ayağı olarak da bilinir. Bu ayağın üzerinde 1/8″ ila 13/16″ arasında birçok işaret bulunur ve ayağın dış kenarı tam olarak 1″dir.

16. Sürfile dikiş ayağı

sürfile

Bu ayak, kumaş kenarı boyunca sürfile dikiş dikmek için kullanılır, ham kenar boyunca birbirine kenetlenen etek ucu yapılır. Adeta bir tezgâhınız var gibi çalışır. Bunun düzgün çalışması için dikiş makinenizin sürfile dikişi olmalıdır. Aksi takdirde zig zag dikiş kullanabilirsiniz.

17. Kenar Birleştirme Ayağı

kenar birlestirme ayagi

Bu dikiş aynı zamanda hendek ayağındaki dikiş olarak da bilinir, hendekte dikişi kolay ve doğru hale getirir. Dikiş hattında dikmek için kullanılır. Üst dikiş bu ayakla çok iyi çalışır. Katılmak için de kullanılır. Bu, Heirloom dikişinde kenarlara trim dikmek için kullanılan bir ayaktır. Süslemeler ve kumaş kenarı arasında aynı anda birleştirerek güzel dekoratif dikişler yapılabilir.

18. Kör dikiş ayağı

kor dikis ayagi

Bu, en iyi pantolon kıvırmak için kullanılan bir ayaktır. Kör kenar dikişi ile birlikte bu ayakla kenar bastırma işlemi çok kolay ve güzeldir. Çok kullanışlı bir ayar çubuğuna sahiptir.

19. Ayarlanabilir fermuar ayağı

ayarlanabilir fermuar ayagi

Bu, fermuar ayağının bir çeşididir. Fermuarınızın her iki tarafını da kolayca dikmek için iğneyi sağa veya sola ayarlayın. Bunun için ayağın konumunu arkadan bir vida ile değiştirebilirsiniz; bu, dikilecek bir fermuarınız olduğunda ve iğnenin konumunu değiştiremediğinizde kullanışlıdır.

20. Yürüyen Ayak

yuruyen ayak

Bu, birçok kumaş katmanını dikmek için kullanılan bir ayaktır. Yorgan dikerken veya çanta yaparken çok kullanışlı bir ayaktır – artık kumaş katmanlarının büzülmesine gerek yok. Hatta besleme ayağı olarak da bilinir. Bu kumaş katmanlarını kullandığınızda çok fazla kayma yapmaz, bu nedenle baskıları, desenleri, kareleri vb. eşleştirmeniz gerektiğinde bu harikadır.

21. Teflon ayak

teflon ayak

Normal metal baskı ayakları genellikle kumaş, vinil (polietilen kumaşlar) ve deri gibi kumaş üzerinde hareket etmeyi zorlaştırır. Bu tür kumaşlarda teflon ayak kullanmak zorundayız.

22. Fırfırlı ayak

firfirli ayak

Bu ayak, değişen derinliklerde ve dolgunlukta inanılmaz derecede kolay fırfırlar ve kıvrımlar yapar.

23. Örgü ayağı

Bu, kumaş yüzeyine örgüler veya payetler, zincirler, kurdeleler dikmek için mükemmel bir ayaktır (ayaktaki delikten geçebilecek kadar küçük olmalıdır).Yaklaşık 3/8 inçlik Şeritler ve örgü ayağındaki delikten geçecektir.

24. Çift kaynak ayağı

cift welting

Aşağıdakiler için kullanabilirsiniz (kumaşla üstü kapanan kordon). Bu ayağın arkasında oluklar vardır. Bu oluklar kordlamadan geçer; İğne konumunu ayarlayarak kumaşla kaplı kordonun her iki tarafına da dikiş yapabilirsiniz.

25. Biye bant bağlama ayağı

biye binder ayak

Kumaş kenarlarına çapraz bağlama bandı uygulamak için ayarlanabilir bir yan bant bağlama ayağı kullanılır. 3/8’den 3/4 inç’e kadar ayarlanabilir.( 1/4 inç bağlama ile sınırlı ayarlanabilir bağlama ayağı yoktur) Bunu düğme halkaları/kayışlar/bağlar yapmak için kullanabilirsiniz. Bu ayaktaki kılavuz, biye bandını kumaş kenarının etrafına sarar.

26. Kordon ayağı

cording foot

Bu, kumaş yüzeylerine kordonlar eklemek için kullanılır. Bu ayak üzerinde, telleri/kordonu yönlendirebileceğiniz delikler vardır ( 3 kabloya kadar ekleyebilirsiniz). Kordonu deliklerden geçirmelisin. kordonu yerine oturtmak için zikzak dikişleri kullanın.

27. Nervür Ayağı

pintuck ayak

İnce nervür yapan bu ayak en iyi hafif kumaşta kullanılır. Bu ayakla biyeli nervürde yapabilirsiniz. Çift iğne ile kullanılır; İğneler arasındaki boşluğa bağlı olarak nervür geniş veya dar olacaktır.

28. Elastik dikiş ayağı

elastic ayak

Bu ayak, kumaşa elastik iplik germek ve dikmek için kullanılır. Bu ayağın içinden elastik sokmak için bir kılavuz kullanmak gerekebilir.

29. Silindir ayağı

silindir ayagi

Bu genellikle jarse, denim ve deri gibi kolay beslenmeyen kumaşlarda, özellikle katmanlar halinde kullanılır. Bu ayakla kumaş katmanları birlikte hareket eder. Vinil ile kullandığınızda, kumaşın daha hızlı hareket ettiğini göreceksiniz. Bu ayak teflon ayağa bir alternatiftir. Biraz kırılgan bir ayaktır ve ince kumaşlarda daha kolay kullanılabilir.

30. Yuvarlak Boncuk Ayak

boncuk ayak

Bu, yalnızca kumaş yüzeylerine boncuk ipleri/ zincirleri takmak için kullanılan bir ayaktır. Genellikle, bu ayak 4 mm’lik boncuklar alır. Ayağın arkasında, boncukları dikilirken barındıran bir oluk vardır. Boncuk tellerini bu ayakla tutturmak için uygun şekilde geniş bir zikzak dikiş kullanılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir