REAKTİF BASKI ÖZELLİKLERİ

reaktif baski havlu kumas 1
Tarafından | 15 Ekim 2021

Giysi ve kumaş üzerinde baskı uygulamanın çeşitli yolları vardır. Bu nedenle birçok insan tercih yapmakta zorlanmaktadır. Bunun için bu yazımızda reaktif baskı nedir ve nasıl yapılır, reaktif baskının diğer yöntemlerden farkı nedir gibi sorularınıza cevap vermeye çalışacağız.


Reaktif Baskı Nedir?

Reaktif baskı en çok tercih edilen baskı yöntemlerinden biridir. Reaktif baskı işleminde renk kalıcı olarak kumaşa püskürtülür. Kumaş yıkansa dahi herhangi bir boya solması olmaz. Çok yüksek renk verimine sahip olduğundan daha parlak ve canlı renklerde de baskı yapma imkanı sunar. Reaktif baskı ipek, pamuk, yün ve viskoz gibi doğal tekstil ürünlerinde de rahatlıkla kullanılabilir. Ancak kimyasal bazlı veya sentetik kumaşlar için pek uygun değildir.

Reaktif Baskı Nasıl Uygulanır?

Reaktif baskı için boya buhar yardımı ile kumaşa işlenir. Bunun için ilk başta püskürtme yöntemi ile kumaşa boya uygulanır. Daha sonra boyayı kumaşa sabitlemek için yüksek ısı ile buhar verilir. Bu sayede boya kimyasal bir bağ kurar ve kumaşa işler. Bu işlemin sonunda fazla boyadan temizlemek için kumaş yıkanır.

Birçok baskı yönteminde kumaşın yıkanması baskıya zarar verebilmektedir. Oysa reaktif baskı kumaşlar 40 dereceye kadar kumaş makinede zarar görmeden yıkanabilirler.

Reaktif Boya Nedir?

Reaktif boya ipek, keten ve pamuk gibi doğal elyaflara renk baskı yapmak için kullanılan boyadır. Reaktif boya ile lif kovalent bir bağ oluşturur ve bu sayede canlı, uzun ömürlü kumaşlar ortaya çıkarılır.

Son derece güçlü olan reaktif boyanın birçok renk çeşidi de bulunmaktadır.

reaktif baskılı pike kumaş

Reaktif baskı lakost kumaş

Reaktif Baskı Özellikleri Nelerdir?

  • Yüksek kalitelidir.
  • Uzun ömürlüdür.
  • Yıkanabilir
  • Renk verimi yüksektir.
  • Canlı renkler ve gölgeler basılabilir.
  • Doğal liflere uygulanabilir.

Doğal kumaşlar nelerdir merak ediyorsanız, daha önce paylaşmış olduğumuz yazımızı inceleyebilirsiniz.

Reaktif Baskı Dezavantajları

En çok eleştirilen yönü su israfıdır. Fazla boyaları çıkarmak için yapılan boyama işleminde endüstriyel boyutta makineler kullanılır. Bunun için çok fazla su kullanılır ve bu suların çevreye zarar verdiği düşünülmektedir. Bu sebeple atıkların kontrollü bir şekilde imha edilmesi gerekmektedir. Ayrıca büyük işletmelerde işletme suyu artıma sistemleri kurmak zorunludur ve maliyet açısından oldukça faydalıdır.

reaktif boyar maddeler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir