Bebek Giysilerinde Kullanılan Kumaşların Özellikleri
Bebek giysilerinde kullanılan kumaş yapıları incelendiğinde, büyük bir kısmını, pamuklu örme kumaştan üretilen bebek kıyafetleri oluşturduğu görülmektedir. Son yıllarda sağlığa verilen önemin artması ile organik pamuk üretimi önem kazanmıştır. Organik pamuk doğal gübreler ve biyolojik zirai ilaçlar kullanılarak yapılan tarım işlemleri ile üretilmektedir. Pamuk lifinin yanı sıra bambu, Tencel®, modal, ve yün gibi lifler de tercih edilmektedir.
Bambu lifinin özellikleri arasında boya tutabilme kabiliyeti iyi, dokunması kolay, tutumu yumuşak ve esnek özellikleri gösterebiliriz. Konfor değerleri ve aşınma direnci yüksek seviyededir. Hava geçirgenliği yüksektir ve nemi hemen emebilir. Bambu lifi, sentetik liflerle ve pamukla da karıştırılabilir. Bambu bebek giysileri, bebek banyo havluları için de kullanılabilir.
Bütün tekstil lifleri arasında yün lifi yanmaya en dayanıklı liftir ve antimikrobiyal özelliğe sahiptir. Yün yüksek oranda nem tutabilir ve ıslaklık hissi vermez, bakteri ile mantarlara daha az uygun bir mikroklima ortamı oluşturmaktadır. Pamuk- polyester karışımlı kumaşlar dayanıklılık, konfor ve kolay bakım sağlar.
Bebek giysilerinde pamuklu, yünlü örme, bambu, pamuk polyester karışımlı dokuma kumaşlar tercih edilmektedir. Bebek giysilerinde kullanılan kumaşlara uygulanan boyama ve bitim işlemleri, kumaş yapısında iyileşmeler sağlamaktadır. Aynı zamanda, kumaş yapısında dökümlülük, görünüm, tutum ve mikroplara karşı koruyuculuk özelliklerini iyileştirdiği görülmüştür. Boyama ve bitim işlemleri uygulanırken, kullanılan kimyasal maddelere de sınırlandırma getirilmiştir. Son yıllarda bebek giysi ve aksesuarlarında bulunabilen azo boyar maddeler, alev geciktiriciler ve fitalatlara sınırlama getirilerek tehlikeli kimyasallardan tüketicilerin korunması amaçlanmaktadır.
Bebek giysileri güvenlik açısından gerekli standartlara uygun üretildiği gibi kumaş ve aksesuarların da sağlık koşullarına uygun olan kimyasal işlemlerden geçmiş olması gerekmektedir. Bu nedenle giysiler sağlıklı üretildiklerine dair belgelendirilmelidir. Avrupa Birliği ülkelerinde ulusal düzeyde geliştirilmiş, bazen de birkaç ülkede birden kabul görmüş pek çok ekolojik ürün etiketi bulunmaktadır. Türk firmaları tarafından ekolojik tekstil konusunda en çok bilinen etiket OEKO-TEX Enstitüleri tarafından verilen “OEKO-TEX® Standart 100” etiketidir. Çocuk geceliği veya pijamalarının yanma davranışı özellikleri ile ilgili standart TS EN 14878’dir. Bu standart, 14 yaşa kadar çocuk geceliklerinin, pijamalarının ve kumaşlarının yanma davranışlarının gereksinimlerini belirlemektedir.
Bebek Giysilerinde Tasarımın Önemi
- Bebek giysilerinde tasarım çok önemlidir. Bebek giysileri tasarlanırken uyulması gereken bazı kriterler bulunmaktadır. Bunlar;
- Giysilerin, boyutlarının bebeğin vücuduna uygun olup; bebek, giysilerin içinde rahat hareket edebilmelidir. Bebek giysilerinin beden ölçüleri, bebeklerin boy ve kilolarına göre belirlenmektedir. Bebek beden ölçüleri belirlendikten sonra modellere ait kalıplar daha doğru çıkarılabilmektedir.
- Mevsime uygun giysiler oluşturulmalıdır. Bebek giysilerinin konfor özelliklerinin çok iyi olması gerekmektedir. Bebek, giysi içinde terlememeli, kendini rahat hissetmelidir. Giysiler, güç tutuşur, ütü istemeyen hafif gramajlı ve esnek kumaşlardan· oluşmalıdır. Kumaş tutumu yumuşak olmalıdır.
- Giysi üretimlerinde bebeğe zarar verebilecek malzemeler kullanılmamalıdır. Kumaş ve aksesuarların sağlık koşullarına uygun üretilmesi gerekmektedir. Özellikle tenle temas halinde olan giysilerin sağlıklı ve doğal malzemelerden üretilmiş olması gerekmektedir.
- Giysi dikişleri, bebeğin cildini tahriş etmemelidir, iç giyim dikişleri, sert olmamalıdır. Bebek giysilerinde genellikle 600 Sınıfı “kapama dikişler” kullanılmalıdır. Bebek giysilerinin giydirilip çıkarılması rahat olmalı, bebeği rahatsız etmemelidir. Bebeklerin kıyafet kolay açılabilir ağ kısmına sahip olmalıdır. Giysilerin kumaşlarının bakımı kolay olmalıdır. Bebek giysilerinin kumaşları kolay yıkanabilir ve tekrarlı yıkamaya dayanıklı olmalıdır.
- Dünya genelinde bebek giysileri ile ilgili fuarlar, yayınlar, defileler ve görseller takip edilerek ve ülkeler arasında pazar araştırmaları yapılarak koleksiyonlar hazırlanmalıdır.
- Bebek giysi tasarımlarında, bilgisayar destekli kalıp ve tasarım sistemleri kullanılmalıdır.
T.C.
BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
Serap BİLTEKİN
Doç. Dr. Ayça GÜRARDA (Danışman)
YÜKSEK LİSANS TEZİ
TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI
BURSA – 2019