ÇADIR KUMAŞI ÖZELLİKLERİ

çadır
Tarafından | 18 Aralık 2020

Çadır Kumaşı Nedir?

Tekstil malzemeleri eski çağlardan beri barınak olarak kullanılmıştır. Tarih öncesi çağlarda bu malzemeler mağaralara alternatif olarak ilkel yerleşim yerleri ve çadırlarda kullanılmıştır. Hasır veya sak elyafından yapılan yüzeyler, hayvan postları ve keçeler kullanılan ilk malzemelerdi. En eski teknolojilerin taş, kemik vb. malzemelerden yapılmış bazı eserlerin yanı sıra ana araç olarak insan ellerini kullandığı bilinmektedir. Çadır benzeri bir çatı için yerel malzemelerin kullanıldığına dair kanıtlarla birlikte genellikle dairesel veya oval bir taş halkası vardır.

Bu malzemelerin günümüzün işlevsel tekstil malzemelerinin ilk ilkel versiyonları olduğu varsayılabilir. Çadırların ilk amacı, en zorlu koşullarda koruma sağlayarak güvenli bir barınma gerekliliğini yerine getirmektir.

Günümüzde çadırlar spor, eğlence, geçici profesyonel ve ticari faaliyetler için ve daha da önemlisi felaket olayları sırasında hayatta kalanlar ve yaralılar için acil barınma, hastane veya depolama için kullanılmaktadır. Tente kumaşlarının dayanıklılığı ve fonksiyonel özellikleri çok önemlidir. Bu konularda çok sınırlı sayıda çalışma vardır. Bir çalışma mekanik özellikleri incelemektedir, başka bir çalışma su direnci ve su geçirgenlik performansını analiz etmektedir. Ayrıca çadır kumaşların alev geciktirme performansı üzerine çalışmalar da vardır. Çadırlar için geleneksel bir malzeme olan pamuk kanvas, son zamanlarda yüksek performanslı naylon ve polyester kullanılmaktadır.

cadir cesitleri

İnşaat bazında yaygın çadır türleri. 1: Tek kutuplu çadır; 2: Sırt çadırı; 3: Çerçeve çadırı; 4: Piramit çadırı; 5: Kubbe çadırı; 6: Jeodezik çadır; 7: Tünel çadırı; 8: Şişme çadır.

Kumaş Tipi

Çadırlarda kullanılan tipik kumaş naylon ve polyesterdir. Naylon kumaşlar ise genelde dyneema ve silnylon (silikon kaplı naylon) olmak üzere ikiye ayrılır. Dyneema çadır kumaşı oldukça yüksek dayanımlı, su geçirmez ve hafiftir. Bu özelliklere sahip olmasının yanı sıra bahsettiğimiz ripstop teknolojisi ile dokunur, daha az esnektir ve oldukça pahalıdır. Silnylon ise orta-alt bütçeli çadırlarda kullanılmaktadır ve dyneema karşısında bir avantajı aşınma dayanımının daha fazla olmasıdır. Silnylon çadırlar yüksek rüzgârlarda dyneema çadırlara göre daha çok esner ve çadırın stres noktalarından yırtılma ihtimali azalır. Polyester kumaş ise en dayanıklı, en ağır ve en ucuz kumaştır. Naylon kumaşlar polyester kumaşa göre daha çok sıkıştırılabilir.

Kamp Çadırlarının Özellikleri

Genelde çadırlar kullanım ve tasarım şekline göre ISO 7152’ye göre sınıflandırılır . Üç farklı kullanım tanımlanmıştır ve çeşitli farklı temel tasarım ve çadır şekilleri vardır.

Kullanıma göre Çadır Tipleri

  • Uyku çadırı (S tipi): Prensipte uyku amacıyla kullanılan çadırlar.
  • Gezinti çadırı (T tipi): konut amaçlı çadır, tekrar tekrar atış ve düşme için uygundur.
  • Konut çadırı (tip R): Uzun süreli atış için mesken amaçlı çadır ve normal atış ve vuruş için tasarlanmamış, yani ilkbahardan sonbahara kadar kar yükü olmadan.
  • Tasarımına uygun Çadır Tipleri
  • Tek kutuplu çadır: yalnızca bir, genellikle dikey direkli çadır .
  • Sırt çadırı: en az iki direk ve aralarında yatay veya eğimli bir çıkıntı bulunan çadır.
  • Çerçeve çadırı: Çerçeve montajı bağımsız olan, dik duvarlı ve altında dik durmanın mümkün olduğu sığ bir açılı çatılı çadır.
  • Kubbe çadırı: genellikle yarım küre şeklindeki kasnak çadırı.
  • Piramit çadırı: genellikle piramit şeklindeki çadır.
  • Çember çadır: En az bir direğin çember şeklinde olduğu çadır.
  • Tek çemberli çadır: ilmek şeklinde tek kutuplu çadır.
  • Tünel çadırı: Paralel halkalı çadır, genellikle yarım silindir veya kesik koni şeklinde.
  • Jeodezik çadır: Üçgen oluşturmak için çapraz geçiş yapan en az üç esnek direk olan kubbe çadırı.
  • Şişirilebilir çadır: Ana yapısı şişirilebilir tüplerden oluşan çadır.

Kamp Çadırları İçin Kumaş Gereksinimi

Tente kumaşlarının kolay taşınabilirlik açısından hafif olması tercih edilirken, makul bir performansın doğal çevre koşullarına karşı koyması beklenmektedir. Su geçirmez, UV dirençli, antibakteriyel, yalıtkan veya nefes alabilir özelliklere sahip olması da beklenebilir. Gerçek boya rengi seçimi ve doygunluk seviyesi hem çadır içindeki aydınlatmayı hem de gece saatlerini ısı kaybına ve gün ışığı kazanımına önemli ölçüde etkiler ( Tablo 1). Orta düzeyde bir nötr aydınlatmayı hedeflemek iyi bir uzlaşma olarak kabul edilir. İyi ışık geçirgenliğine ayrıca artan UV penetrasyonu ve kumaşın hızlı bozunması eşlik eder, bu nedenle renk seçimi buna göre seçilmelidir. Bazı polimerlerden yapılan daha iyi haslık özelliği için dope boyalı filament iplikler yapıldıktan sonra boyanamazlar. Filament ekstrüzyonundan önce pigment “eriyik” içerisine dahil edilmelidir .

Su geçirmezlik seviyesi elde etmek için, en sıkı dokunmuş sentetik kumaşlar bile kesintisiz bir su geçirmez film ile kaplanmalı veya lamine edilmelidir. Kaplama işleminde sıvı kaplama maddesi kumaş tarafından kazınır. En yaygın kumaş kaplama polimerleri poliüretan (PU), polivinilklorür (PVC) ve akriliktir (poliakrilonitril PAN). Bunlar UV ışınlarına son derece dayanıklıdır ancak özellikle düşük sıcaklıklarda yeterince esnek değildir. PVC, su buharına karşı mükemmel bir bariyerdir ancak ağırdır. Ayrıca düşük sıcaklıklarda özellikle esnek değildir ve üretimi ve bertarafı çevre için son derece zararlıdır. Bu nedenle, poliüretan (PU), neredeyse tüm sırt çantalı çadır kumaşları için tercih edilen doğru kaplamadır. Islak esnemeye ve soğuk çatlamaya karşı iyi bir dirence sahiptir, nispeten hafiftir. Bir PU kaplamanın uzun süreli tropikal nem veya çevresel nemde makul bir dayanıklılığa sahip olması için hidrolize karşı iyi bir dirence sahip olması gerekir. Uygun şekilde belirlenmiş, iyi bakılmış, yüksek kaliteli PU kaplamalar uzun yıllar dayanabilir.

Giderek yaygınlaşan diğer su geçirmez kumaş kaplamalar silikon elastomerdir. Kumaşın her iki yüzüne veya sadece bir yüzüne (bu dış yüze) uygulanabilir. Silikon kauçuk, çeşitli endüstrilerde sıvı contalar olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Su itici, elastik, UV ve ısıya dayanıklıdır. İlk bakışta mükemmel bir kaplamadır, ancak tamamen sertleşmesi yavaştır, bu nedenle üretim süresi ve maliyeti yüksektir. Aynı zamanda zayıf alev geciktirici özelliklere sahiptir ve ona yapışan termoplastik (sıcak eriyik) veya temaslı yapıştırıcılar yoktur. Ancak silikon elastomerin her iki yüzü ile kaplanan kumaşların ciddi bir dezavantajı, kazara oluşan hasarın yapışkan bantlarla tamir edilememesidir.

Çok çeşitli polimerlerden üretilen membranlar su geçirmez ve nefes alabilme özelliği ile avantajlıdır. Çadır laminasyonlarında kullanılan en yaygın membranlar PU ve ePTFE’dir (silikon). Membran film kalınlığı çok hassas bir şekilde kontrol edilebilir ve oldukça ince (ve hafif) membranlarla çok yüksek su geçirmezlik seviyeleri elde edilebilir. Ayrıca, polimer kaplı olanlardan daha iyi yırtılma mukavemetine sahip olma eğilimindedirler. Ekstra işlevsel özelliklerin eklenmesi ve uygulama yöntemi, çadır kumaşlarının özel gereksinimleri temelinde belirlenir.

Tente kumaslar e1608283555722 10D nylon                                               300D packcloth                                     10D micromesh

Kamp çadırlarında kullanılan kumaşlar A ve B olmak üzere iki ağırlık kategorisine ayrılır.

  1. Kategori A, uyuma yeri başına:2,5 Kg kütleye sahip hafif çadırlardır.
  2. Kategori B, uyuma yeri başına: 2,5 Kg kütleye sahip standart ağırlıktaki çadırlardır.

Kamp çadırlarının kullanımı için güvenlik, performans ve uygunluk için özel gereksinimler, ISO 5912: 2011  tarafından ayrıntılı olarak açıklanmıştır . Çadır kumaşları iç veya dış kullanıma göre belirlenir. Bazı durumlarda zemin ve çatı kısımları için özel tip kumaşlar kullanılır. Tenteler ve kamp çadırları için iç kumaşlar, dış kumaşlar iken pratik kullanımda doğrudan havanın etkisine maruz kalmazlar. Kaplamalı kumaş gibi dış kumaş olarak çok daha güçlü ve fonksiyonel kumaşlar kullanılmaktadır.Bunlar, genellikle, iplikler veya lifler arasındaki boşlukları kalıcı olarak kapatmak ve böylece su girişine karşı direnci artırmak için film oluşturan maddelerle işlemden geçirilir.

Çadır kumaşları da hava koşullarına göre derecelendirilir. Üç seviye tanımlanmıştır:

  1. SeviyeSeyrek ve kısa süreli kullanım için tasarlanmış çadırlar. Yağmura dayanıklı olmasına rağmen, ağırlıklı olarak yaz kampı gibi güzel havalarda kullanılması beklenmektedir.
  2. SeviyeMakul yağışlı ve rüzgarlı hava koşulları gibi çoğunlukla ılıman hava koşullarında kullanılmak üzere tasarlanmış çadırlar.
  3. SeviyeDağcılık, keşif gezileri, kar yükleme veya uzun süreli konut kullanımı gibi tüm hava koşullarında kullanılmak üzere tasarlanmış çadırlar.

Sonuç

Spesifik bir çadır uygulamasının kumaş seçimi, maliyet dikkate alınarak nihai kullanım ve / veya son kullanıcının istenen estetik özelliklerinin getirdiği performans gereksinimlerine bağlıdır. Maliyete bağlı olarak çadır tipine göre çadır kumaşlarının gerekli fonksiyonları Şekil 2’de verilmiştir . Mülteci barınakları ve askeri çadırlar da dahil olmak üzere konut kullanımına yönelik çadırların nefes alabilirlik, alev geciktirme ve böceklere dayanıklılık gibi birçok işlevi olan kumaşlarla yapılması bekleniyor.

Çadır Kumaşı Çeşitleri

Pamuk Kanvas Çadır

pamuk kanvas

Bir zamanlar çadırlar basitti: Hepsi geleneksel% 100 pamuklu bir kumaş olan kanvastan yapılmıştı.Pamuk, üstün çadır yapmak için harika bir malzemedir, ancak bugün nispeten pahalıdır.

Ana dezavantajı, modern, insan yapımı kumaşlara kıyasla ağırlığıdır. Ancak geleneksel bir pamuk çadırın içindeki harika kokuyu yenemezsiniz ve sizi sıcak günlerde serin, soğuk gecelerde sıcak tutmak için en iyi kumaştır.

Pamuk doğal olarak nefes alır, bu nedenle modern kumaşlara göre yoğunlaşmaya daha az eğilimlidir. Sonuç olarak, pamuklu çadırların uyku alanlarındaki iç çadırlarla uğraşmadığını göreceksiniz.

PVC Kaplı Kanvas veya Akrilik Çadırlar

pvs

Daha büyük çerçeve çadırları ve birçok treyler çadırı pamuklu kanvastan yapılacak, ancak çatıda onları güçlü ve su geçirmez hale getirmek için ağır bir Poli Vinil Klorür (PVC) kaplamaya sahip olacak.

Bunun tek dezavantajı, eklenen ağırlık ve plastik kaplı kumaş üzerinde hafif bir yoğunlaşma eğilimidir.Yoğuşma herhangi bir kaplanmış kumaşta sorun olabilir ve bu nedenle çadırlarda havalandırma çok önemlidir.

Kamp yapmaya yeni gelen birçok kişi, sızdıran bir çadır için yoğunlaşmayı yanlış yapar, ancak iyi havalandırmalı bir çadır satın alırsanız ve doğru kullanırsanız, çadırınız kuru ve rahat kalmalıdır.

Polycotton Kanvas Çadır

polycotton

Tıpkı gömleklerde olduğu gibi,% 100 pamuk çadırların yerini çoğunlukla polikoton denilen bir karışımdan yapılan çadırlar almıştır.

Polyester ile harmanlanmış bu doğal pamuk, aynı mukavemete sahip daha hafif bir kumaş verebilir.Pamuk gibi, kaplamasız olarak kullanılabilir, ancak normalde suyu itmesi için işlemden geçirilecektir.

Polyester Çadırlar

polyester cadir

Çadırlar için bu yaygın kumaş, çeşitli farklı kaplamalarla birlikte gelir. Birçok çadır üreticisi, farklı isimlerle kendi kaplamalarını sunar.

Bu kumaş genellikle naylondan daha dayanıklıdır ancak naylon hakkında (aşağıda) söylediğimiz her şey hemen hemen polyester çadır kumaşları için geçerlidir. Belki de en popüler çadır kumaşı yapan etkenler arasında ıslakken küçülmemesi, büyümemesi ve güneş ışığından çok daha az etkilenmesidir.

Naylon Çadırlar

naylon cadir e1662471977746

Küçük çadırlar genellikle naylondan yapılır. Tek tek naylon lifler suyu emmez ve bu genellikle kumaşın daha hafif yapılabileceği anlamına gelir. En ucuz ve en basit çadırlar naylondan yapılmıştır, ancak keşif amaçlı kullanım için en pahalı çadırlar da öyle, fark kaplamalarda. Çadırlar için işlenmemiş naylon kullanılabilir, ancak genellikle kaplanacaktır. Kaplama akrilik, poliüretan (PU) veya silikon olabilir.

Bu kaplamaların kalitesi ve dayanıklılığı değişir ve hayattaki çoğu şeyde olduğu gibi, daha iyi kaplamalar daha pahalıdır. Akrilik genellikle en ucuzdur ve en iyi korumayı sağlayan silikon ise daha pahalıdır.

Genellikle bir naylon çadırın ince örgüsü, örgüde daha büyük bir ‘yırtılmaz‘ ağ deseni ile güçlendirilecektir. Kadınların naylon çoraplarını (eskiden denildiği gibi) veya taytları düşünün. Tayt çok kolay bir şekilde ‘merdiven‘ ve çadır kumaşınıza benzer bir şeyin olmasını istemezsiniz. Daha kalın ipliklerin ‘yırtılmaz’ deseni, kumaşın çoğunun son derece ince ve dolayısıyla hafif olmasına izin verir, ancak daha kalın alanlar, küçük bir delik açılırsa kumaşın yırtılmasının ‘merdivenle çıkmasını’ (veya ‘içinden geçmesini’) önler.

Naylon bir çadır nemlendiğinde kumaş gevşer, bu nedenle iyi durumda kalması için erkek hatlarınızı sıkmanız gerekebilir. Naylon, ultra mor ışık tarafından saldırıya uğradığından güçlü güneş ışığı çadırınızın ömrünü kısaltabilir. Özel ışık filtresi kaplamaları bu etkiyi azaltır ancak parlak yaz günlerinde uzun süre maruz kalmak naylon çadırın ömrünü kısaltacaktır.

ÇADIR KUMAŞI ÖZELLİKLERİ” için 1 görüş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir