RE-CYCLE PAMUK ÖZELLİKLERİ

rejenere re cycle cotton
Tarafından | 20 Şubat 2020

Geri Dönüştürülmüş Pamuk

Pamukta geri dönüşüm işlemleri tüketici öncesi ve tüketici sonrası atıklardan olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır. Pamuk mekanik elyaf geri dönüşüm yöntemi ile geri dönüştürülmektedir.

logo recycled cottonGeri dönüşüm hem çevresel hem de ekonomik yararlar sağlamaktadır. Geri dönüştürülmüş pamuk ipliği, lif 66 uzunluğunun kısalması, daha kırçıllı renk eldesi sebebi ile normal pamuğa göre kalitesi düşük olmaktadır. Ayrıca elde edilen iplik numarası da normal pamuk ipliğine göre daha kalın olmaktadır. Bu durum geri dönüştürülmüş pamuk ipliği için kullanım alanını kısıtlamaktadır.

Pamuk endüstrisinden çıkan atıklardan oluşan geri dönüştürülmüş pamuk ipliği ev tekstilinde, döşemelik kumaş, örtü, battaniye, havlu, yorgan, halı, imalatında kullanılmaktadır.

Kesim atıkları ve üretim atıkları gibi tüketici öncesi atıklardan geri dönüştürülmüş pamuk kaynağının büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Tüketici sonrası atıkların çeşitli renk tonları ve kumaş karışımları nedeniyle ayrılması çok daha zor olmaktadır.


Tekstil sektöründe sürdürülebilirlik, ürün gamı, marka girişimleri ve uzun vadede planlamanın ön saflarında yer almaya devam ediyor. Geri dönüştürülmüş pamuk (Re-cycle cotton) da dahil olmak üzere geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanımı, sürdürülebilirlik tekstil içinde giderek artan bir ilgi konusudur. Geri dönüştürülmüş pamuk, tekstil ve hazır giyim pazarında yeni bir kavram değildir, ancak üreticiler, markalar ve perakendeciler tedarik zinciri ayak izini değerlendirmeye devam ettikçe, geri dönüştürülmüş pamuğa olan ilgi artmıştır.

(Re-Cycle) Geri Dönüştürülmüş Pamuk Nedir?

Geri dönüştürülmüş pamuk genellikle pamuklu kumaşın tekstil ürünlerinde tekrar kullanılabilen pamuk elyafına dönüştürülmesi olarak tanımlanabilir. Geri dönüştürülmüş pamuk, yaygın olarak rejenere pamuk, geri kazanılmış pamuk veya kalitesiz pamuk olarak da adlandırılır. Geri dönüştürülmüş içerik, geri dönüştürülmüş ham maddelerin yanı sıra kullanılmış, yenilenmiş ve yeniden üretilmiş bileşenleri içerir. Tekstil geri dönüşümü iki ana kaynaktan üretilmektedir:

  1. Ön tüketici: iplik ve kumaş yan ürünleri tarafından oluşturulan artıkları içerir
  2. Tüketim sonrası: yeniden giyilecek giysiler, döşemeler, havlular, ev eşyaları vs.

En fazla miktarda geri dönüştürülmüş pamuk kaynağı kumaş fireleri gibi tüketici öncesi atıklar yoluyla üretilir. Tüketici sonrası atıkların çeşitli renk tonları, kumaş karışımları nedeniyle ayrıştırılması daha zordur ve genellikle daha emek yoğun bir süreçtir.

Kumaşın Elyafa Geri Dönüşüm Süreci

Geri dönüştürülmüş pamuğun çoğunluğu mekanik geri dönüşüm ile gerçekleşir. İlk olarak, kumaşlar ve malzemeler renklerine göre sıralanır. Ayırma işleminden sonra, kumaşlar, ipliğe ve ayrıca ham elyafa parçalanan bir makineden geçirilir. Bu süreç serttir ve lif üzerine büyük bir yük getirir. Ham elyaf daha sonra diğer ürünlerde yeniden kullanılmak üzere iplikler halinde döndürülür. Geri dönüştürülmüş lif kalitesi hiçbir zaman orijinal liflere eşit kalite değerlerine sahip olmayacaktır. Özellikle, son kullanım uygulamasını sınırlayacak olan elyaf uzunluğu ve uzunluk homojenliği etkilenecektir.

geri donusturulmus pamuk recycle

Geri Dönüştürülmüş Pamuğun Avantaj ve Dezavantajları

Yararları

  • Geri dönüştürülmüş pamuk, yalıtım, paspas başlıkları, bez parçaları ve doldurma gibi birçok farklı düşük dereceli üründe yeniden değerlendirilebilir.
  • Geri dönüşüm süreci birçok ürünü çöplüklerden uzaklaştırabilir. Avrupa Tekstil Geri Dönüşüm Konseyi’ne göre, yıllık tekstil atıklarının 25 milyar liraya eşit olduğu tahmin ediliyor.
  • Enerji, su ve boya kullanım miktarı, daha önce işlenmiş olan bir ürünün kullanımından azaltılır. Tasarruf, yeni malzemelerin üretimini dengeleyerek elde edilir. Geri dönüştürülmüş pamuk iplikleri en çok renklere göre sıralanmış tüketici öncesi tekstil hurdalarından elde edildiğinden, iplikler zaten boyanmıştır.
  • CO 2 ve fosil yakıt emisyonu tasarrufları mevcut malzemelerin kullanımıyla kısmen dengelenebilir. Bununla birlikte, pamuk hurdalarının veya giysilerin toplanması, işlenmesi ve nakliyesi bu tasarrufların bir kısmını azaltabilir veya etkisiz hale getirebilir.

Zorluklar

  • Pamuk, mukavemet ve dayanıklılık için yeni ipliğe dönüştürülecek diğer liflerle karıştırılmalıdır ve bu nedenle sürekli olarak geri dönüştürülemez.
  • Geri dönüştürülmüş pamuk içeriği son kullanım uygulamasına bağlı olacaktır. Herhangi bir miktarda geri dönüştürülmüş ürün ipliği ve düzgünlük, mukavemet ve homojenlik gibi kumaş özelliklerini etkileyecektir.
  • Geri dönüştürülmüş iplik maliyeti genellikle standart, saf pamuk ipliği maliyetlerinden daha yüksektir ve muhtemelen maliyeti engelleyici olabilir.
  • Test aletleri çırçırlanmış, saf pamuk için yapılır. Bazen, elyaf paketleme ve oryantasyondaki farktan dolayı test sonuçları çarpık olabilir.
  • Geri dönüştürülmüş pamuk için diğer liflerin bulaşma riski çok daha yüksektir. Geri dönüşümlü tedarik zincirini kurarken dikiş, dikiş ipliği, az miktarda spandeks dikkate alınmalıdır.

Tekstilde Geri Dönüşümün Önemi

Geri dönüştürülmüş pamuğun belirli son kullanımlar için yeri vardır, ancak mukavemet ve kalite azalması ile ilgili zorluklar üretim sırasında ve tüketici ürünü eve götürdükten sonra sorunlara neden olabilir. Giysiler geri dönüştürüldükten sonra, lifleri zayıflatan elyaf ayırma işlemi nedeniyle geri dönüştürülmeye devam edilemez – geri dönüştürülmüş malzemeler sonsuz bir şekilde geri dönüştürülemez.

Sonuçta, saf pamuk zaten sürdürülebilir bir seçenektir, pamuk doğal ve biyolojik olarak parçalanabilir bir elyaftır ve şirketler geri dönüştürülmüş pamuktan düşük kaliteli giysiler yaratmak yerine saf pamuk ile sürdürülebilirlik hikayelerini anlatmaya teşvik edilmelidir.

RE-CYCLE PAMUK ÖZELLİKLERİ” için 1 görüş

  1. fatih

    Geri dönüşümlü imal edilen kumaş satına almayı düşünüyoruz. Bu firmaları nereden bulabiliriz? Teşekkürler.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir